Bošnjaci nisu uspjeli nametnuti Zakon o izbornim jedinicama

Zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća (SNSD) pristao je zajedno s predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH) proglasiti Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH destruktivnim po vitalni interes konstitutivnih naroda.

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH razmišljali su cijeli dan o prekidanju sjednice, pa ona na kraju nije niti počela, navodi Klix.ba.

Prema važećim propisima, ako dva člana iz različitih klubova Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH proglase Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH destruktivnim po vitalni nacionalni interes onda je potrebna dvotrećinska većina iz svakog kluba naroda da bi se zakon poslao na Ustavni sud FBiH.

U ovom slučaju, bez ruku parlamentaraca iz HDZ-a u Klubu izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH ne postoji dvotrećinska većina, pa po tome ovaj Zakon ne bi morao ni ići pred Vijeće Ustavnoga suda o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa, već bi bio odmah odbačen u Domu naroda.

Ćosić za Jabuka.tv: Destrukcija i drskost bošnjačkih stranaka je neshvatljiva

Iz kluba Bošnjaka u Domu naroda zatražena je stanka kako bi oni održali svoj sastanak, da bi kasnije oni napustili sjednicu, pa je predsjedateljica Doma Naroda Lidija Bradara prekinula sjednicu zbog nedostatka kvoruma. Pa zbog toga nije niti održana rasprava o Zakonu o izbornim jedinicama i ona se odgađa do daljnjega.

Puzigaća je 23. lipnja 2016. godine glasovima izaslanika iz reda SDA, SBB-a i HDZ-a izabran za člana Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH. Ovom imenovanju žestoko se protivio SDP koji je tvrdio da na ovu poziciju treba izabrati Slavišu Šućura.

Tijekom dana četvorica izaslanika iz Kluba Srba u Domu Naroda FBiH podnijeli su zahtjev za smjenom Puzigaće sa mjesta potpresjedatelja, što će se razmatrati na prvoj redovnoj sjednici ovoga doma 26. srpnja.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, je ranije usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a usvojili su ga parlamentarci iz reda SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke, bez prisustva zastupnika stranaka okupljenih u HNS BiH, ali zbog ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa nije mogao proći u Domu naroda Parlamenta FBiH.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Današnji dan je znači započeo predivnim vijestima.Zakon o izbornim jedinicama u FBiH koji su u Zastupničkom domu nedavno usvojili probošnjačke i promuslimaske stranke,te neke koje sebe vole nazivati Građanske kao što je Naša stranka na čijem je čelu Predrag Kojović,a sve bez predstavnika hrvatskog naroda u FBiH(HDZ BIH i HDZ 1990),danas je pao na Domu naroda Parlamenta FBiH na čijem je čelu Lidija Bradara HDZ BiH.Sviđalo se nekim od nas Hrvata ili ne sviđalo nikakav zakon niti jedan Hrvat ovog svijeta ne smije prihvatiti kao legalan ili legitiman ukoliko za njega nisu digli ruke i predstavnici hrvatskog naroda u tom domu ili uopće u tom domu nisu bili prisutni.Interes hrvatskog naroda štite legalni i legitimni predstavnici jednog naroda u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti u BiH ili FBiH a ovaj nakanradni,protuustavni zakon o izbornim jedinicama znači kako Hrvatima u BiH ili FBiH drugi mogu nametati njihove predstavnike u Domu naroda pa i Zastupničkom domu,te kako se za člana hrvatskog predsjedništva u BiH može kandidirati i netko tko s Hrvatima i hrvatstvom nema veze a primjer za to je Željko Komšić.Taj princio i to načelo kojim se jednom konstitutivnom narodu u BiH ne mogu nametati nikakva rješenja kojim bi im netko drugi određivao predstavnike je kao sveto pismo i oko toga ne smije biti nikakve dvojbe nikada.Zahvaljujući odbijanju usvajanja ovog zakona u Domu naroda utrta je staza kojom hrvatski predstavnici u u oba doma Parlamenta moraju ići,pa je realno za očekivati kako će i Zakon o pravima razvojačenih Branitelja u FBiH koji je nedavno usvojen u Zastupničkom domu jednako biti oboren kao i ovaj o izbornim jedinicama jer je donijet bez hrvatskih zastupnika u tom domu,a osim toga je nakaradan,protuustavan i ne daje nikakva prava istinskim Braniteljima,a osim toga je neprovediv,i neobranjiv,drugim riječima zakonsko smeće.
    Oba zakona i prvi i drugi moraju biti blagoslovljeni i prihvaćeni od zastupnika hrvatskog naroda u oba doma Parlamenta FBiH,a dok to ne bude oba su out i od njih nema ništa a svi koji misle drugačije neka nastave blejati,jaukati i lajati na mjesec.

    4
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.