Ćosić za Jabuka.tv: Destrukcija i drskost bošnjačkih stranaka je neshvatljiva

Prije točno mjesec dana u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, bez prisutnosti stranaka s hrvatskim predznakom, usvojena je kontroverzna verzija Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata.

Ovakav zakon podržale su SDA, SDP, SBB, DF i Naša stranka, ističući kako on u potpunosti implementira presudu Ustavnoga suda na apelaciju Bože Ljubića o ocjeni ustavnosti pojedinih odredaba Izbornoga zakona, gdje se krši načelo legitimnog predstavljanja naroda.

Iz HDZ-a BiH reagirali su velikim negodovanjem, ističući kako se radi o preglasavanju Hrvata te da se ovakav zakon najprije ne može donositi na razini entiteta već na razini države i da on ne ispunjava ključne odredbe presude Ustavnoag suda u slučaju “Ljubić” te su iz tog razloga bojkotirali navedenu sjednicu Zastupničkog doma.

No, da bi ovakav zakon mogao stupiti na snagu, on se mora podržati i u drugom domu Parlamenta Federacije, Domu naroda. Stoga je za četvrtak 19. srpnja zakazana izvanredna sjednica Doma, pod predsjedanjem Lidije Bradare, sa samo jednom točkom dnevnog reda, razmatranjem toga zakona.

Za portal Jabuka.tv predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić iznio je svoja očekivanja povodom novonastale situacije.

Vjerujem kako građani i svi ključni akteri izvana mogu shvatiti u čemu i komu je problem i da je riječ o izrazitoj destrukciji. Ovakva destrukcija bošnjačkih stranaka više ne dovodi u pitanje samo konstitutivnost i pravo hrvatskog naroda, nego derogira kompletan sustav i zemlju koja ionako počiva na labavim osloncima, stoga je ovakva drskost neshvatljiva, rekao je Ćosić za Jabuka.tv.

Smatra kako je jasna namjera bošnjačkih stranaka za preuzimanjem kontrole nad čitavim parlamentom FBiH te, ukoliko se dogodi da ovakav zakon prođe i u federalnom Domu naroda onda hrvatske stranke trebaju iskoristiti sve moguće mehanizme kako bi se ukazalo na štetnost takve namjere te kako bi se ona u potpunosti spriječila.

Vjerujem da će se hrvatski zastupnici pozvati na zaštitu nacionalnog interesa, koji bi u ovom slučaju evidentno bio ugrožen ako se zakon usvoji. Nakon toga će Ustavni sud Federacije dati svoje mišljenje o tome, istaknuo je.

Oboren Zakon o izbornim jedinicama u Domu naroda FBiH

Ćosić nadodaje kako je nedopustivo da jedan entitet donosi zakon koji je u nadležnosti države: Logično je onda zapitati se što bi se dogodilo da primjerice jedna županija s hrvatskom većinom donosi svoje zakone u oblastima koje su nadležnosti entiteta ili države?

Ćosić je istaknuo kako očekuje jasnu reakciju hrvatskih političkih stranaka, ali i svojedobno reakciju Međunarodne zajednice.

U političkom smislu očekujem jasnu reakciju svih političkih stranaka, a napose HNS-a kao krovne organizacije hrvatskih političkih stranaka. Nadam se kako će se i u krugovima Međunarodne zajednice prepoznati tko stvarno narušava stabilnost ove zemlje i provodi političko nasilje i da će ključni akteri biti sankcionirani. Njihovareakcija trebadoći prije izbora, jer ako bi se dogodila nakon izbora ona neće imati toliko efekta kad šteta već bude učinjena, zaključio je Ćosić za portal Jabuka.tv.

Podsjetimo da su presudom Ustavnoga suda BiH u slučaju “Ljubić” osporene određene odredbe Izbornoga zakona BiH koje se odnose na način izbora izaslanika u Dom naroda Federacije BiH.

U slučaju neusvajanja novoga izbornoga zakona koji će u potpunosti implementirati presudu Ustavnoga suda, BiH može ući u nezapamćenu političku i ustavnu krizu, pošto se ne bi mogli izabrati izaslanici u Dom naroda FBiH, a samim time niti izvršna vlast u Federaciji.

Novi izborni zakon nije usvojen prije raspisivanja izbora, s obzirom na nemogućnost dogovora stranaka s hrvatskim predznakom i stranaka bošnjačke i građanske provenijencije.

Stoga ove potonje stranke nastoje u manjku vremena do održavanja izbora nametnuti vlastiti izborni zakon na entitetskoj razini, pošto je jasno da takav oblik zakona ne bi mogao proći na državnoj razini.

U prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata kojega su podržale bošnjačke i građanske stranke u Zastupničkom domu, jasna je tendencija da glavni kriterij za određivanje broja mandata u svim izbornim jedinicama bude ukupan broj stanovnika izborne jedinice, a ne postotak pojedinoga konstitutivnog naroda koji bi živio na području određene izborne jedinice.

A to bi Bošnjacima kao većinskom narodu na području Federacije izravno omogućilo potpunu kontrolu vlasti u Federaciji BiH.

(www.jabuka.tv)


20 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.