Borell organizira večeru za šest lidera Zapadnog Balkana

Šef diplomacije EU Josep Borrell kazao je da je organizirao večeru za šest lidera Zapadnog Balkana u kako bi obnovio tradiciju redovnih razgovora “o regiji s regijom” i kako bi se na otvoren način razmotrile situacija i izazovi Zapadnog Balkana.

Cilj je povezati se s našim partnerima u regiji, da ih saslušamo, razumijemo njihove brige i ideje i vidimo kako bolje da radimo zajedno na zajedničkoj budućnosti, rekao je Borrell.

On je dolazeći na večeru koju je organizirao za šest zapadnobalkanskih lidera podsjetio da su ministri vanjskih poslova EU prošlog tjedna ocijenili da je Zapadni Balkan jedan od navećih prioriteta EU.

Mi smo spremni pojačati našu privrženost regiji, što se ne dovodi u pitanje, ali moramo da to učinimo vidljivijim. Ova večera sa šest lidera sa Zapadnog Balkana će to učiniti vidljivim, kazao je Borrell, prenio je Tanjug.

On podsjetio da su šefovi diplomacija EU na sastanku Vijeća podržali širok politički angažaman s regijom koji ide preko okvira proširenja i dodao da će večeri nazočiti i povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

Večeras moramo razmotiriti široku političku sliku regije, ne samo s pozicije proširenja i članstva u EU, već i s geopolitičkog pristupa cijeloj regiji, dodao je Borrell.

On je izrazio nadu da će večerašnji razgovori u Bruxellesu pomoći da se bolje razumije dinamika regije i odrede načini za bolju suradnju na geopolitičkim izazovima dašnjice.

(www.jabuka.tv)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.