Nekoliko korisnih trikova za tipkovnicu koji će vam olakšati i ubrzati rad na računalu

Morate li sve za računalom obavljati uz pomoć miša? Ne morate! Vaša tipkovnica može puno više nego što mislite.

Pogledajte nekoliko primjera.

Windows

Ove kratice za tipkovnicu u pravilu rade samo na Microsoftovom operativnom sustavu za stolna računala i laptopa. Svi rade na Windows 10, većina i na starijim izdanjima, piše Noob.ba.

Visoki kontrast: Shift + Alt + Print

Po početnim postavkama ova kratica otvara prozor s upozorenjem prije nego što obavi bilo kakve promjene. Kliknite Yes ili Return kako bi aktivirali postavku visokog kontrasta koja će povećati veličinu slova u svim otvorenim prozorima te promijeniti boje u visoki kontrast. Na primjer, desktop će se zacrnjeti, a crna slova postati bijela.

Pritisnite istu kombinaciju tipki kako bi se vratili na prijašnje stanje.

Zaokrenite zaslon: Ctrl + Alt + strelice za gore, dolje, lijevo ili desno

Ovaj trik neće funkcionirati na svim računalima jer ovisi o tome podržava li ga vaša grafička kartica i video driver. Ako funkcionira znat ćete to odmah jer će zaokrenuti vaš desktop.

Super ako se želite na brzinu s nekim našaliti. No, ako zbog bilo kojeg razloga želite tu promjenu zadržati za stalno to možete učiniti ako otvorite Settings (tipka Windows + I) pa otvorite System i potom Display te odaberete odgovarajuću opciju pod Orientation.

Prebacujte se s jednog otvorenog prozora na drugi: Alt + Tab

Volite raditi s više otvorenih prozora, ali ne i stalno posezati za mišem kako bi se prebacivali iz jednog u drugi? Iskoristite ovu kraticu kako bi dobili pregled svih otvorenih programa i odabrali otvoreni prozor koji vam treba. Kad ga odaberete, dignite prste s tipki.

Brišite bez potvrde: Shift + Del

Ide vam na živce stalno potvrđivanje kad god nešto poželite obrisati? Postoji način kako to preskočiti: uz tipku Del stisnite i Shift.

Prikaz desktopa / povrat otvorenog prozora: tipka Windows + D

Ako trebate na brzinu potražiti nešto što držite na desktopu ne morate zatvarati ili smanjivati sve otvorene prozore. Dovoljno je pritisnuti tipku Windows i D zajedno.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.