Bolest koja je trebala biti potpuno iskorijenjena, vratila se na velika vrata u Europu

Rastući pokret koji se protivi cijepljenju u Europi, potaknut društvenim mrežama i populistima, ugrožava ljudske živote i kriv je za najveću rasprostranjenost ospica u posljednjih 20 godina, upozoravaju stručnjaci za zdravlje, piše Blic.rs.

List Guardian je analizirao podatke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji pokazuju da je ove godine širom Europe zabilježeno oko 60.000 slučajave zaraze ospicama, što je dva puta više nego prethodne godine i najviše u ovom stoljeću. Zabilježena su i 72 smrtna slučaja, što je također dva puta više nego 2017. godine.

Stručnjaci za zdravlje upozoravaju da protivnici cjepljenja i drugi skeptici po pitanju cjepljenja dovode do smanjenja razine kolektivnog imuniteta na zaraze poput ospica, humanog papiloma virusa, gripa i drugih bolesti i da njihove stavove dodatno pojačavaju i šire društvene mreže i desničarski populisti koji su skeptični prema medicinskim vlastima.

Vytenis Andriukaitis, europski komesar zdravlja, optužio je desničarske populističke političare za neodgovornost, širenje lažnih vijesti o sigurnosti cjepljenja i stvaranju klime pune sumnje.

Nisam samo ja zabrinut, cijelo znanstveno društvo je zabrinuto – epidemiolozi, pedijatri, stručnjaci za zarazne boelsti i mnogi ministri zdravlja. Nezamislivo je da danas imamo smrti prouzročene ospicama – djecu koja umiru ospica. Obećali smo da će do 2020. godine Europa biti potpuno bez ospica, rekao je Andriukaitis, bivši kardiokirurg.

Set Berkeley, šef globalne alijanse za cjepljenje Gavi, rekao je da je skepticizam zarazan kao bolest.

Svijet je danas ranjivo mjesto. Ne znam ima li ijedne zemlje danas gdje nema nekih preispitivanja (cjepljenja), rekla je Heidi Larson, direktorica Projekta za izgradnju povjerenja u cjepivo.

Različita cjepiva izazivaju protivljenje u različitim zemljama.

(www.jabuka.tv) 


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.