Blidinje – novi Nacionalni park ili Park prirode?

Pokrenuta je procedura proglašenja novog Nacionalnog parka – Blidinja, koje sada ima status Parka prirode.

Al Jazeera Balkans u prilogu o toj inicijativi navodi kako razne razine vlasti u dijelu države, Federaciji BiH-a imaju različite stavove te da ni mještani tog kraja nisu sigurni bi li podržali ideju.

Toni Ćavar mještanin Doljana iz Jablanice ne podržava ideju da nakon 25 godina ovo postane Nacionalni park jer je tu puno nepoznanica.

Većina ljudi živi od Parka prirode Blidinje. Beru bilje, bave se poljoprivredom, svoju stoku voze na ispašu. To ne bi baš bilo dobro ni za koga. Ovaj Park ovdje i ovo područje nama su egzistencija, rekao je Ćavar.

Jačanje egzistencije, brendiranje poljoprivrednih proizvoda, turistički uzlet, veća ekonomska dobit – sve ovo mještanima nude zagovornici ideje o Blidinju kao petom Nacionalnom parku. 

Poanta svih Parkova je da tu ostane lokalno stanovništvo, da radi, da proizvodi i da pasu ovce kako se ne bi širila ova borovina jer kad se ona proširi nemate ljekovitog bilja ni biodiverziteta , kazao je Zdravko Kutle, ravnatelj Parka prirode Blidinje.

Blidinje krasi 350 kvadratnih kilometara Park u kojemu je nekoliko nekropola sa srednjovjekovnim stećcima. Tu je i Franjevački samostan smješten u najvećem europskom staništu endemskog bora kao i skijaški centar mamac za mnoge goste iz Dalmacije u blizini najvećeg planinskog jezera u BiH onog Blidinjskog.

(www.jabuka.tv)10 komentara

  • Ne može proći općina Posušje je protiv a glavni dio zemlje na njenom teritoriju Neka još i široki bude protiv a ne Kutle jedan neradnik određuje

  • Pitanje kutli ovoliko negativni komentara o navedenom stvarno covik mora imat đon obraz da idalje bude na toj funkciji zasto ne dadnes ostavku i sklonis se da neko sposobniji preuzme park prirode blidinje ili stvarno imas kako mozemo po komentarima skuzit ,,,,,, debelu financijsku korist????????????

  • Ja sam izričito protiv!
    Moji stari su provodili gore po 6mjeseci svake godine, sa stokom na ispaši, mi smo cijelo djetinjstvo ljeta provodili kupeći sijeno, gore nam je stara staja još uvijek, dolazimo svaki vikend, 20 duluma imamo, i da meni netko zabrani nešto na mojoj zemlji? Kakav nacionalni park, to ovi iz Sarajeva vuku sebi, ma nedam i gotovo, neće moći! A ne samo ja, neće dati nitko tko na Blidinju kao i ja ima didovinu!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.