Biskup Perić: Može se mirno ustvrditi – Gospa se u Međugorju nije ukazala!

”Imajući u vidu sve što je ovaj Biskupski ordinarijat do sada istraživao i proučavao, uključujući prouku prvih sedam dana navodnih ukazanja, može se mirno ustvrditi: Gospa se u Međugorju nije ukazala! To je istina koje se držimo, i vjerujemo Isusovoj riječi da će nas „istina osloboditi“ (Iv 8,32)”, stoji u zaključku članka na službenoj stranici Mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanjske biskupije kojeg potpise biskup Ratko Perić.

Članak u nastavku prenosimo u cijelosti bez uredničkih intervencija:

Budući da „Crkva Boga živoga“ jest „stup i uporište istine” (1 Tim 3,15), sva dosadašnja istraživanja „međugorskog fenomena” išla su za tim da se ustanovi istina: jesu li ukazanja vjerodostojna ili nevjerodostojna? Constat vel non de supernaturalitate? Tomu je služila prva dijecezanska komisija u Mostaru: 1982.–1984., proširena komisija: 1984.-1986., komisija Biskupske konferencije u Zagrebu: 1987.–1990., komisija Kongregacije za nauk vjere u Vatikanu: 2010.-2014. te vrjednovanje same Kongregacije: 2014.–2016., kako je bio odredio papa Benedikt XVI. A sve se našlo u rukama Svetog Oca Pape Franje.

Stajalište ovog Ordinarijata kroz sve ovo vrijeme bilo je jasno i odlučno: nije riječ o vjerodostojnim ukazanjima Blažene Djevice Marije.

Iako je bilo ponekad govora o tome da bi se ukazanja prvih dana mogla smatrati istinitima, a potom je nadošla „nadgradnja“ drugih, ponajviše nereligioznih elemenata, ovaj je Ordinarijat promicao istinu i s obzirom na te prve dane. Nakon što su presnimljene i prepisane audiokasete koje sadržavaju razgovore pastoralnog osoblja u župnom uredu u Međugorju, u prvih tjedan dana, s dječacima i djevojčicama koji su tvrdili da im se ukazala Gospa, s uvjerenjem i odgovornošću iznosimo razloge i zaključke o nevjerodostojnosti navodnih ukazanja. A ako se prava Gospa, Isusova Majka, nije ukazala – kao što nije – onda su sve to samozvani vidioci, tobožnje poruke, tzv. vidljivi znak i navodne tajne.

U vrijeme svoje biskupske službe, najprije koadjutorske (1992./93.) potom ordinarijske, svojim propovijedanjem, objavljivanjem knjiga (Prijestolje mudrosti 1995., Ogledalo pravde 2001., Isusova majka 2015.) te još pedesetak marijanskih i marioloških članaka, nastojao sam obrazlagati ulogu Blažene Djevice Marije u utjelovljenju i djelu Sina Božjega i Sina njezina, i njezin providnosni zagovor cijele Crkve kojoj je ona Majka po milosti. U isto doba isticao sam, na liniji svoga prethodnika sretne uspomene biskupa Pavla Žanića, nevjerodostojnost međugorskih ukazanja koja su do sada dosegnula brojku od 47 tisuća. Ovaj je Ordinarijat uvijek nastojao o tome izvješćivati Svetu Stolicu, napose Vrhovne svećenike: svetoga Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i Franju. Ovdje sažeto donosimo niz točaka iz tih prvih dana „ukazanja“, koje nas u tu nevjerodostojnost duboko uvjeravaju.

Dvoznačna pojava. Ukazana žena, koja se navodno pojavila u Međugorju, ponaša se sasvim drugačije od istinske Gospe, Majke Božje, u ukazanjima koja je Crkva do sada priznala autentičnima. Redovito ne govori prva; čudno se smije; nakon određenih pitanja nestaje, zatim se ponovo vraća; pokorava se „vidiocima” i župniku da s brda siđe u crkvu, iako nevoljko. Nije sigurna koliko će se vremena ukazivati; dopušta nekima nazočnima da joj gaze po velu koji se vuče po zemlji, dopušta da joj se dodiruje odjeća i tijelo. Takva doista nije evanđeoska Gospa!

Čudan trepet. Jedan od „vidjelaca“, Ivan Dragićević, u razgovoru s kapelanom fra Zrinkom Čuvalom (1936.-1991.) kaže da je primijetio, prvoga dana, „trepet“ na rukama pojave.[1] Kakav „trepet“? Takva primjedba može pobuditi ne samo jaku sumnju nego i duboko uvjerenje da to nije autentično ukazanje Blažene Djevice Marije, iako se tako, navodno, predstavlja već četvrtoga dana.[2]

Obljetnica neistinita. Navodna su ukazanja započela 24. lipnja 1981. Međutim, režiseri „međugorskoga fenomena” odlučili su da se obljetnica ne slavi 24. nego 25. lipnja. Razlog takva izbora jest u tome što je 25. lipnja 1981. bilo, navodno, zajedno na „ukazanju” sve šestero „vidjelaca” probranih od više njih koji su se tih dana hvalili da su imali „ukazanja“. Pravu istinu, opovrgavajući ovu verziju Vicke Ivanković, kaže sam Ivan Dragićević, koji tvrdi: „Prvu sam večer bio s njima, drugu nisam“.[3] Od šestero uobičajenih „vidjelaca“, osim Marije Pavlović, i Jakov je Čolo prvi put bio na „ukazanju“ tek drugoga dana.[4] Prema tomu nadnevak je obljetnice proizvoljan, netočan, krivotvoren.

Ne/vidljivo dijete. Figura, koja se navodno ukazuje kao žena ima različite opise: neke „vidjelice“ vidjele su kao neko dijete prekriveno na rukama žene: Vicka i Ivanka Ivanković, [5] Mirjana Dragićević, [6] Ivanka to ponovo potvrđuje. [7] Ivan, međutim, izričito niječe da je vidio dijete, dok je, naprotiv, lako mogao vidjeti iz daljine „oči“ i „trepavice“ ženskoga lika.[8]

Varljivi znak. „Vidioci“ su od početka, od drugoga dana, tražili od svoje pojave neki „znak“ kao dokaz o vjerodostojnu ukazanju. Prema Ivanki, pojava je dala „znak“ o okrenutosti sata na Mirjaninoj ruci: „skroz se sat okrenuo“; „I ona je na satu ostavila znak“! [9] Više nego smiješno i čudovišno!

Ali redovito se događa da se, na vrlo čest zahtjev vidljiva znaka, svima pojava samo nasmiješi i nestane. [10] A ponekad se odmah vrati. U jednom trenutku upada vjernik imenom Marinko, koji vodi „vidioce“, sugerirajući im: ako „Gospa“ ne može dati znaka, „neka pita Isusa da joj pomogne“.[11]

Ivanka je sigurna da će pojava ostaviti znak na brdu, možda u obliku vode.[12] Čeka se skoro četiri desetljeća, nema nikakva znaka, ni vode, sve sama izmišljotina!

Neprotumačiva šutnja. U prvih sedam dana pojava ne poduzima nikakve inicijative, ne počinje govoriti prva.[13] Na pitanja „vidjelaca“ odgovara općenito, radije dvosmisleno, kimajući glavom,[14] odgađajući u budućnost, obećavajući čudo ozdravljenja i ostavljajući poruku svijetu: „Neka narod čvrsto vjeruje kao da me vidi“. I franjevcima: „Nek čvrsto vjeruju“ [tj. da se ukazala].[15]

Čudne poruke. Prvih dana, prema snimljenim razgovorima, ne vidi se nikakva svrha takozvanih ukazanja, ne opravdava se pojava, ne daje se nikakva posebna poruka ni za „vidioce“, ni za franjevce, osim da vjeruju da se „ukazala“, ni za vjernike župe, ni za svijet. A privatne su „poruke“ ove vrste:

Ivanki njezina majka, koja je umrla dva mjeseca prije toga, šalje poruku: „Slušajte babu jer je stara“.

Mirjani pojava kaže da je njezin pokojni „dedo dobro“, i da „ode na groblje“.

Ivanka je čula od pojave motiv “ukazanja” u Međugorju: „Zato što ima puno vjernika“.

Vicka je čula da je pojava došla da se „narod pomiri“.[16]

Ivan je čuo poruku: „Vi ste najveći vjernici“.[17]

Jakov jednostavno kaže: „Ovako, kad ja postavim pitanje, ja u sebi mislim da će mi ona tako reć i ona mi rekne tako”.[18] Sve sami umišljaj i izmišljaj!

Lažna proročanstva o lažnim ukazanjima. Na Ivankino pitanje koliko će dugo još ostati i ukazivati se, pojava odgovara: „Koliko god vi hoćete, koliko god vi želite“.[19]

Mirjana kaže da će pitati pojavu koliko će se dana još ukazivati i onda dodaje kako joj iz nje neki glas govori da će se još ukazivati „2-3 dana“. To ponavlja još jednom.[20]

Na pitanje župnika o. Zovke kada će prestati „ukazanja“, Vicka odgovara: „Ja mislim isto kad bi mi rekli da nećemo više dolazit, a da nam ostavi tačno neki znak, sigurno da bi prestalo”.[21] Znači li to: budući da tražena „znaka“ nema već 37 godina, zato „ukazanja“ ne prestaju!

Potom kategorična izjava pojave koja se „ukazala“ ne u Međugorju nego u susjednom Cernu, u utorak popodne, 30. lipnja 1981., da će se ukazivati još samo „tri dana“: 1., 2. i 3. srpnja 1981. U stvari, na pitanje župnikovo, koliko će se vremena još ukazivati, sve petero „vidjelaca“, osim Ivana, odgovaraju jednoglasno: „Tri dana“.

Zatim pojava mijenja ideju i „ukazuje“ se već 37 uzastopnih godina svaki dan trima „vidiocima“ u skupini: Ivanu, Mariji i Vicki, a drugima troma jednom godišnje: Mirjani od 1982. godine, Ivanki od 1985. i Jakovu od 1998. Osim toga, dvoma spomenutih iz skupine pojava se „ukazuje“ jednom mjesečno od 2007. s „porukama“ svijetu: Mirjani točno 2. i Mariji 25. svakoga u mjesecu.

Različite haljine. Iz razgovora s „vidiocima“ pojava se oblači na razne načine. Ona je imala haljinu –

prema Ivanu: „plave boje“ prvoga dana; [23]

prema Ivanki: „kafe boje“ drugoga dana; [24]

prema ostalim „vidiocima“ – „sive boje“: Jakov,[25] Mirjana,[26] Ivanka šestoga dana.[27]

Više nervoza nego mir. Vidi se neka napeta nervoza u padanju „u nesvijest“ i na zemlju triju „vidjelica“, trećega dana, 26. lipnja: Ivanke, Mirjane i Vicke. „One su padale u nesvijest, meni ništa”, hrabri se Marija.[28] Vicka: „Velečasni, ja došla gore, donila one kršćene soli i vode. I velim ja: ako ne bude Gospa, otić će. Poškropit ćemo i da vidimo. Stvarno vidit ćemo. Došla ja: „U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen. Ako si Gospa, ostani među nama; ako nisi, iđi!’“[29] Uporno traženje vidljiva „znaka” za ljude da im vjeruju. U većini razgovora spominje se znak, [30] i vidljivo je da su „vidioci“ nervozni jer nemaju vidljiva znaka.

Škandalozni dodiri. Nešto vrlo neobično i ozbiljno: pojava dopušta da joj neki iz mnoštva gaze ne samo njezin veo koji se proteže do zemlje, [31] nego i da joj dodiruju tijelo. Vicka je već dotiče drugi dan. „I kad je dirneš, velečasni, ovako, prsti odskoče“.[32] Isto ponavlja Ivanka i dodaje da, dodirujući njezino tijelo, osjeća kao da je „vazduh, nekako kao svila, sve nam se odmiču prsti ovako, kad je diramo, sve se prsti odmiču”.[33] Dali su i jednoj doktorici da se dotakne te pojave: „I, eto, ona je dirnila njenu haljinu”.[34] Takve priče o dodirivanju navodna Gospina tijela, njezine haljine i gaženja njezina vela stvaraju u nama i osjećaj i uvjerenje da se radi o nečem nedostojnom, nevjerodostojnom i škandaloznom. Samo možemo reći: To nije katolička Gospa!

Namjerne manipulacije. Sugovornik „vidjelaca“, fra Jozo Zovko, župnik, nervozan je

jer ukazana pojava ne šalje konkretne poruke za svijet i za franjevce;

jer s brda ne silazi u crkvu, gdje se nalazi njezin kip;

štoviše, pita može li se Gospu „obvezat” – doslovno tako! – da siđe i ukaže se u crkvi. O. Zovko: „Ali ovo me zanima, Mirjana, ako se Gospa ne pokaže u crkvi, možete li vi nju obvezat da ona se u crkvi pokaže, možda može, je li, šta misliš to?” Mirjana: „Ne znam. Nismo o tome razmišljali uopće”. O. Zovko ponavlja: „Ja mislim da bi mogla obvezati: ‘Gospe, tražim da mi se ukažeš u crkvi’, šta misliš?” A onda Mirjana popušta i misli da bi „bilo isto bolje jer onda nas ne bi ni milicija ova tražila…”.[35] I tako se manipulacijski „ukazanja” premještaju u crkvu 1. srpnja 1981. Takvo „obvezivanje“ navodne Gospe da siđe i „ukazuje se“ u crkvi jest magična igra, a ne Kristovo Evanđelje!

Zaključak. Nakon komisijskih radova o „međugorskom fenomenu” u Mostaru slijedila je izjava biskupa Pavla Žanića u Međugorju, 25. srpnja 1987. Smisao biskupove izjave jest da je posve jasno da se u Međugorju ne radi o nadnaravnim pojavama i objavama. A nakon komisijskoga rada u Zagrebu, izjavu je dala i tadašnja Biskupska konferencija, u Zadru, 10. travnja 1991. Ona kaže: na temelju dotadašnjega istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama.

Imajući u vidu sve što je ovaj Biskupski ordinarijat do sada istraživao i proučavao, uključujući prouku prvih sedam dana navodnih ukazanja, može se mirno ustvrditi: Gospa se u Međugorju nije ukazala! To je istina koje se držimo, i vjerujemo Isusovoj riječi da će nas „istina osloboditi“ (Iv 8,32).

(www.md-tm.ba | biskup Ratko Perić)


146 komentara

 • Sram vas može biti vi što blatite Biskupa Perića, jer je on prvenstveno velik čovjek i trebamo biti sretni što je upravo on Biskup. Zar stvarno mislite da netko tko ne valja može biti biskup? Mislite li da biskup radi što hoće bez ikakvog nadzora iz Vatikana? E pa ljudi informirajte se, pročitajte malo o crkvenoj hijerarhiji, a ne gluposti pisati. Što se pak Međugorja tiče, ja osobno volim otići i pomoliti se, ne očekujući nikakvo čudo, jer pravom vjerniku čuda ne trebaju da vjeruju. Sam Papa je rekao da Gospa nije ravnatelj pošte da se samo tako ukazuje. Ne ide u prilog ni biznis koji se stvorio u Međugorju, na račun “ukazanja”, pa čak i od strane pojedinih vidioca. S tim treba hitno prekinuti, jer mislim da se takvim pristupom odmičemo od katoličanstva, čije je središte Vatikan, a ne pojedine franjevačke župe, čiji redovnici konstanto obmanjuju narod.

  • Ti stvarno nisi normalan. Ali ne citas koja sranja u vatikanu su se desavala i sto su sve radili. A ovaj Peric dosta mu pogledat facu i pogled da se zakljuci da covjek ima debelih problema. I tkomje on da on sigurno moze ustvrdit da nije bilo ukazanja. On je to zakljucio iz video kaseta. Da nije smjesno bilo bi zalosno.

  • Dobro si napiso vjerniku ne treba čudo da vjeruje ,dali je biskup vjernik pa ne vjeruje ili vjeruje u materijalna ukazanja lp.

 • Za anonimni…Može li i Biskupa sotona pridobiti.Blago onima koji ne vidjese, a povjerovati.Zar vidioci mogu glumiti ovoliko god.? Zar se se na njihovim licima ne vidi patnja moleći za nas,naše grijehe.

  • Možemo reći da je Biskup predstavnik Vatikana na ovim prostorima, pa kako će on priznati nešto što Vatikan i Papa ne priznaju? Pa, po tebi je cijelu katoličku crkvu obuzeo sotona? Nemoj pogrešno shvatiti, ja nemam ništa protiv molitve u Međugorju, ali imam protiv biznisa na račun Ukazanja, tome treba stati u kraj i to je velika sramota za nas kao vjernike……

  • Kakvi vidioci, mislis Vicka i slicni koristoljubi? Ajde molim te… Ne vidim ja nista na njihovim licima osim koristoljublje i profit.

 • koji to biskup dođe u selo krizmat nepokretno dijete u pelenama i lošeg imovinskog stanja pa mu uzme 50 km umisto da mu pruži ili da pita kako žive to je naš biskup pa prosudte sami kakav je ko

 • Ma koliko bilo teško,nezgodno ili zovite to kako hoćete potpuno se slažem s ovim komentarom iznad.Potpisujem.
  A ovi što laju po Biskupu ili imaju pečenjare ili suvenirnice ili birtije dolje.Halo malo ja sam s Kočerina, vjerujem u Boga i šta bi sad trebalo? Da “ospem paljbu” po Papi, Biskupu i po Vatikanu.Ovo je nedopustivo.Ili treba Međugorje proglasiti svetištem što prije ili spriječit da se dalje usitnjavamo,mrvimo i trvimo radi nekakvog sitnog šićara i koristi.Pravom vjerniku je dobro u crkvi i u Međugorju i na Kočerinu, Posušju..bilo gdje.

 • Nit imam hotele,ni pecenjarnice nit suvenirnice,a radila jesam dolje.Neću da komentiram taj nekarakter ljudi.Al ovdje se ne radi o tome.

 • Biskup Peric samo ponavlja i konstatira sto je Vatikan vec jasno rekao, Medjugorje nigdje nije sluzbeno priznato i to je cijeli sukus price. To sto smo mi ovdje tvrdoglavi i mislimo da smo i od Boga pametniji i pravedniji, to je druga prica. Uostalom odavno su vec pretvorili to Medjugorje u vasar, mjesto za pranje poreza, izrabljivanje radnika i prostituciju. Vjera je u svakom covjeku, a ne u nekom mjestu, pa tako ni Medjugorju. Vrijeme se vise pomiriti s cinjenicama i ne prosipati se i dalje s tim Medjugorjem i tzv. vidiocima.

 • Velike riječi, jeli imao potrebu za tim??? Čovjek jeste biskup, život ga tamo odnio. Mogao je biti i pekar, ljekar… ali je postao biskup i to ne znači da nije ljudsko biće a mi ljudi znamo biti svakakvi.
  E da, nisam iz Međugorja i ne prodajem očenaše ali sam mišljenja da mu ovo nije trebalo.

  • O.o upravo to, slažem se, Periću odakle potreba za ovakvim istupom? Ako je papa poslao svog izaslanika da izvidi što se događa u Međugorju, što Periću tebe “svrbi” pa iskačeš pred rudu,vpokušavaš zataškati kao komunisti u svoje vrijeme, samo ti sada koristiš drugačije metode, modernije, putem medija! Napadaju se vidioci, pustimo da Vatikan istraži što se događa u međugorju! Vrijeme će pokazati svoje -što je od Boga vječno je i neuništivo, a što je od čovjeka prolazno je!

 • Blago onima sto ne vidjese a povjeruju. Gospe draga prosvijetli biskupa A sto se tice Medugorcana boze sacuvaj samo biznis

 • Da nema to “nesto” dolje ne bih ljudi iz svih krajeva svijeta dolazila,a samo sta je s onim brojnim ljudima koji su na brdu ukazanja ozdravili od neizljecive bolesti,koji su prohodali itd…o tome gospodin Peric ne govori,otidjite na ukazanje pa ce te vidjeti taj mir i spokoj a nemojte osudjivati vi koji svake nedjelje idete na pricest a pricate nesto sto nexnate…Gospa nema nikakve veze s biznisom i za to su krvi ljudi koji grabe samo sebi i s ti se slazem gledaju samo korist al ne mozete pricat da vidioci lazu…

 • Dragi moja braco i sestre u Kristu, nedajte se zavaravati i virovati da sutona ne moze opsidnuti bilo koga ko mu se dopusti. Papa Franjo cesto prica i upozoruje nas nato. Budimo budni imolimo se puno. Poznati Vatikanski exorcista Gabrijel Amorth sto ( umri- pridje u vjecni zivot ) prosle godine i sto je desetljecima, neprekidno i sa radoscu oslobadja obsjednute sutonom, izjasni prid samu smrt da mu je zelja to raditi i u nebu. Molimo se da nam pomogne. Sveti Papa Ivan drugi koji je priznao Medjugorje u svom srcu i izjasnio u knjizi ” Papina tajna” “da nije Crkveni najvisi centar Rim i Vatikan da bi to sigurno bilo Medejugorje”. To je sveto izabrano i blagoslovljeno misto sto ga je sam Bog izabrao planski za cili svit otkupljenje i obracenje grijesnika. Sveti Papa Ivan drugi , Gabrijel Amorth i mnogi mnogi drugi su to posvjedocili od davnina da su vidioci i ukazanja/ poruke istinite. Da je se Medjugorje izgradilo ida se desavalo i desava sto je vjersko i nevjersko dok su novci u pitanju nazalost sigurno da ima i toga skoro neizbjezljivo za one koji se daju obsidnut. Isto se mora znat da toliki ljudi koji dolaze i doce triba im krov nad glavom i jelo i oce kupit koju malu uspomenu. Molim vas molimo se sto vise za opstanak crkve i za prave od Boga poslate pastire da nas vode, a za obsidnute da se obrate i ispovide, jer to nije nikad kasno ni za koga.

 • Za nebitno. Eto ti gledaš svojim očima ja svojim,ti gledaš na biznis kako raste na račun gospe ja ne gledam.Vama je biznis u Mmedugorju trn u oku,a ne ukazanje Blazene djevice Marije. Bilo ih ne bilo svetište.. Tko vjeruje..vjerovat će i dalje,a tko nije vjerovao neće vjerovat da mu Gosta dođe u kuću.Bilo priznato il ne,Mmedugorju je mjesto mira.

 • Turizma ima u svakom svetistu pa i kod samog pape pa zasto nebi bilo i u medjugorju. Kad udba nije slomila djecu prvih dana da slazu i da nisu nista vidili…znaci dica su nesto ipak vidila. Da su popovi u medjugorju vjerovatno bi se drugacije prezentiralo mesjugorje od strane biskupa. Svi mi vjerujem da se ukazala i zato se idemo pomoliti u medjugorje…jer da je do molitve nebi isli iz svijih zupa ili bi znali otici u neke druge zupe a ne u medjugorje

 • evo ovako ja radim u međugorju i dobro zaradim za sezonu da ostale mjesece mogu ležat i uživat normalno da moraš radit i lomiti se ako moraš kuhat za 200 ljudi ali je i plaćeno što se tiče ukazanja svatko nek sebi donese odluku jeli se ukazala ili nije…još jedna stvar nelječi gospa nego ljudi moji vjera nas lječi….međugorje je mjesto gdje se najviše moli prema tome nevidim u tome ništa loše,,,što biskup perić priča nema on vjerovatno koristi od toga treba biti suzdržan i reći svatkom da ode u međugorje i da donese odluku svatko za sebe jel se ukazala ili nije…biskup perić je najveći kapitalista i kroz crkvu gleda svoj interes gdje će više zaraditi

 • ko si ti prahu zemaljski da određuješ kako i koliko će se Gospa ukazivati i kako ćeš ti to dokazati svojim ograničenim osjetilima što ti nije dano od neba nemoj ni pobijati ja sam Bog tvoj

 • Odavno masoni djeluju na vatikanske institucije pa biskupska konferencija jugoslavije je tražila da se zabrani Međugorje ali je Benefdikt PAPA u miru tada bio u Vatikanu i nije dao ali je došao je ovaj uljez i on iznova rovari ali nećće pobjedit silna Djevo na braniku stoj

 • X xx ti bulazis. O ukazanje ti je na mjestu.a to da se u Mmedugorju za sezonu zaradi da se mozeuzivit čelu god.Je ako je tvoje biznis a kao radnici tvrdim da lazes.Ko eto je nešto na pansionima radit i napravit 200 rukama i 200 večera.To ne pripremaš sama sigurno.Tim mislim da si sama u kuhinji.

 • Biskupe,biskupe,zašto naplaćuješ KRIZMU?Papa Franjo je rekao,nema naplaćivanja.Točno je da Gospa nije poštarica ali vele BLAGAJNIKA.Treba to inkasirati,npr.naplatit Krizmu.Još malo,pa će se izdavat fiskalni račun…jel tako O Č E BISKUPE…..

 • Od rodjenja sam katolik,od rodjenja vjerujem u boga.A sad citam misljenje biskupa Perica i pitam ga jeli ima on dokaze da BOG postoji.SVEVISNJI PERICU objavite dokaze da bi svi katolici pa tako i ja bili na neki nacin strucno informirani.HVALA.

 • Medjugorje je za mene mjesto mira i molitve Tolika ozdravljenja i obracenja.Oprosti mu Boze nezna sto govori Ako se i ne prizna ko je dolazio i dalje ce dolazit .

 • AKO SE U OBITELJI NE POSTUJE OTAC U TOJ OBITELJI NEMA BLAGOSOVA,TAKO JE I U CRKVI AKO SE NE POSTUJE BISKUP I SVETI OTAC NASLJEDNIK SVETOG PETRA.ONDA SOTONA KOLO VODI.

 • U ovom se očituje biskupov egoizam jer on nije u prvom planu.Ovo što je napisano je puno neistina jer nigdje u knjigama ovako ne piše. Tajne koje slijede treba prenijeti fra Petar Ljubičić,tako da će se prava istina relativno brzo saznati. Međugorje je mijesto koje je donijelo puno plodova. Tu se mole zajedno ljudi raznih nacija i boje kože bez imalo netrpeljivosti. Živimo u društvu korupcije koja izjeda ovo društvo gdje se čitave obitelji iseljavaju. Ne vidim tako ogorčenu borbu biskupa protiv vladajućih struktura bez obzira na ovolike nepravde u društvu ali mu je Međugorje trn u oku.
  Prava istina tek slijedi.
  Doči će i biskup Perić u Međugorje.

 • Pustie da svak za sebe odluci hoce li vjerovati ili nece u medugorju se je puno molitve izmolilo iz srca i duse i zato treba da ostane

 • MOJ BISKUPE DA NISI TAKAV KAKAV JESI MOZDA BI POPOVI I FRANJEVCI BILO U MIRU ALI DOK SI TI TU TO SE NECE DOGODITI! ZASTO AKO IMALO VJETUJES U ISUSA KRISTA POVUCI SE SA TOG MJESTA NEKA STVARI OSTANU BAR OVDJE GDJE JESU ..POSTO NISI USPIO POPOVE UVUC U MEDUGORJE SAD SI SE OKRENO I PROTIV BOGA I PROTIV MEDUGORJE ALI NAROD VJERUJE U BOGA A NIJE U PERISA PA MEMORIAS MLATIT PRAZNU SALAMI.

 • Danas sam posebno tužna,od kada sam pročitala biskupovu izjavu,pa onda ove tužne komentare!Biskup je pastir,on je odgovoran i dužan iznjeti “istinu”.A sad šta je “istina”?To samo dragi Bog zna!Žalosna sam,sve sami vjernici,a komentari su većinom nevjernički!Svak ima pravo vjerovati ili ne vjerovati,ali nemamo pravo bacati drvlje i kamenje niti na biskupa Perića niti na vidioce!Ovo je sve žalosno da ne može biti žalosnije ali tko smo mi da sudimo!!!

 • Mir duhovni nezemaljski neracionalan suza dok sam molila za sina pred Majkom na mjestu ukazanja nikad i nigdje takvo što nisam osjetila Kraljica Mira

 • Djavoliji sine – RATKO samo cu ti reci ovo,kad ti znas reci:Istina ce vas osloboditi ja cu reci tebi ovo : I IZABRANE CE ZAVESTI !!!.I porucujem “BLAGO ONIMA KOJI VJERUJU” Ne dajte se zavesti vjerujte jos malo,ISTINA iz MEDJUGORJA TOLIKO POPLJUVANOG CE BRZO NA VIDJELO !!! I porucujem Jabuki.tv SRAMITEE SE !!!!!!!!!!

  • A JESI LI TI NEKI PROROK ILI EVENT. IMAŠ SLASTIČARNU?DAJ UŠUTI.UPRAVO ZBOG TAKVIH LJUDI NESTAJE KATOLIČANSTVA POHLEPNIČE.VATIKAN,PAPA,BISKUP.AKO TO NE DRŽIŠ SVETIM NE SPOMINJI NI BOGA NI GOSPU JER TI ĆEŠ UBRZO U NEKU SEKTU.TOČKA.

 • A za Biskupa Perica vidi se da je ostario i posenilio pa mlati gluposti. On je dokazao da se Gospa nije ukazala. Kad je tako pametan nek dokaze da Gospa I Bog opce postoje. Jos nikom nije poslo za rukom i zatomse zove vjera jer vjerujemomda je to sve tako. Ali Peric je u stanju ukazivanje opovrgnuti sa sigurnim dokazima.. Onda postojanje svega toga je za njega pre jednostavno dokazati. Bas me zanima dali cita sto ljudi pisu ako ovo procita neka se malo pozabavi ovim sto sam napisao. Da on ce dokazat da ukazanja nije bilo.
  Vidi mu ovog blagog pogleda bas milo gleda ko jagnje nevinasce.

 • Mir duhovni nezemaljski neracionalan suza dok sam molila za sina pred Majkom na mjestu ukazanja nikad i nigdje takvo što nisam osjetila Kraljica Mira

 • Mir duhovni nezemaljski neracionalan suza dok sam molila za sina pred Majkom na mjestu ukazanja nikad i nigdje takvo što nisam osjetila Kraljica Mira

 • Ako je istina da je ovo Perić izjavio onda bi on trebao izdat priručnik kako izgleda Gospino ukazanje, te ga prodavat po 50KM! Ipak je on biskup pa će mu narod vjerovat, te će sa svojim pristupom i utjecajem privuć masu vjernika iz cijeloga svijeta, također bi trebao otići u Vatikan i održati predavanje o temi ukazanja, gdje će naravno biti prisutan i papa da i on čuje bistri um Perića, te naravno svi prisutni moraju donijeti uplatnicu iz banke kojom će dokazati da su uplatili 50 KM ili 35€ jer ne živi ni Perić od zraka! BOG I HRVATI!

 • On nema ljubavi ,a i Vatikan mu je zabranio da prica o Medjugorju. Osilio se i uzela ga ona pogana strana progoni mene kao vjernika i fratre. Tu je njemu blizu kraj kao ovakome coviku. GOSPA JE REKLA DA CE TRIJUMPIRATI. Kaze priznajte vi u svojim srcima.

 • Poštovani,
  polako, pažljivo, razumno i s poštovanjem treba pristupiti čitanju cjelovitog članka poštovanog našeg Biskupa Perića. Ne izvučenog djelomičnog teksta što pojedinim medijima odgovara. Cjelovit tekst mogu pronaći svi iskreni tražitelji istine na službenoj stranici naše biskupije; cbismo.com .
  Nadalje, toliko uvrjedljivog sadržaja nažalost se može čitati na portalima, protiv našega Biskupa, još ako se ti ljudi zovu vjernici. Očito su stariji vjernici izgubili obraz, stid, a sigurno od svoje djece ne bi voljeli čuti po portalu ono što neki od njih izrekoše na Biskupa. Biskupa Perića je dužnost izreći svoj sud u svojoj kući, i on nigdje nikoga ne vrijeđa, već iznosi činjenice. Njemu nije ukinut ni nadzor ni briga nad svojom biskupijom, bez obzira što se čeka Papina riječ o Međ., naprotiv to mu je dužnost.

  Otac kara sina koga voli, to vjernici zaboraviše.
  A ljudi misle kako on ne voli svoj narod ako uči ono što njihov um još ne može doseći.

  A Isus lijepo uči ako imaš nešto reći bratu ukori ga nasamo, pa…
  Daleko su od Isusovih riječi ponašanja većine naših vjernika, nažalost.
  Ili, idemo ovako, bi li rekli oči u oči Biskupu tako kao što se mlati po portalu. Ako bi e onda evo korizme, prigoda za ispovijed, vježbu, pa opet ispovijed…
  Naša vjera je razumna. Sve je nužno provući kroz razum, pa i naše sitne čine, zar ne, pa i sve istine naše vjere koliko god nas one nadilazile.
  A što se tiče slika koje stave na portal, opet ista priča…mediji. I opet se ljudi ne sjećaju svetopisamskih riječi da čovjek gleda izvana, a Bog gleda ono što je u srcu. A što se tiče senilnosti, pameti, razbora, mudrosti i čestitosti, Bogu hvala za ovoga našega Biskupa, koji čestito, čvrsto, jasno i glasno čuva i promiče autentični nauk naše svete katoličke vjere, cijeli život, pa i o ovom kompliciranom fenomenu.
  Nije on bez grijeha.
  Ali on je prorok u našoj Hercegovini, poput Jeremije.
  Ali ljudi više vole tamu jer im srce nije čisto.
  Dakle treba izvaditi gredu iz oka, pa idemo dalje.
  Poštovanje…

 • Biskupe, Vi ćete upravo biti jedno od prvih čuda Međugorja, jer ćete Vi uskoro biti najveći zagovornih ukazanja u međugorju. Pogledajte malo povjest Lurda, Fatime, sv. Pia i sličnih. Njihovi najveći protivnici su na kraju bili najveći zagovornici. Živi bili pa vidjeli!

 • Zamolio bih citatelje i ove sto komentiraju izjavu mjesnog biskupa.Ako su vjernici onda bi trebali znati da je jedini Sud onaj na nebesima i ako biskup griješi namjerno protiv medjugorja da ce polagati racune pred Gospodinom.Tko smo mi da sudimo jeli ili nije u pravu.Rođen sam prija pocetka događanja u međugorju i nemam nikakav komentar na to osim da je selo preraslo u gradic prepun trgovine.pansiona.nekulturnih trgovaca.prepun losih susjedskih odnosa.prepirki i svadja oko parkinga.objekata i natezanja ko je i koliko presao u tudje imanje.a dali je sveto mjesto ili ne prosudite sami.A vi neupuceni vjernici procitajte bibliju i SV.PISMO.TAMO STOJI:”GDJE GOD SU DVOJICA ILI TROJICA U MOJE IME TU SAM I JA SA NJIMA”pa mozete imati i svetiste u vlastitoj kuci ako ste vjernici a ne komentatori.ali svatko radije zaviri u tudje dvoriste sa metlom a ispred vlastiti vrata gomila smeca

 • Ja mislim da on ovo ne smije reći jer mu je palo na pamet. Rečeno mu je da kaže. Ali ko nama svima brani da idemo u Međugorje i molimo. Ništa loše od toga ne može biti. Na kraju krajeva svi ćemo pred lice Gospodina pa tako i on. Bože nam svima razuma i pameti…

 • Tek po ovim komentarima se vidi koliko je vjera u današnje vrijeme površna, izopačena, iskrivljena i koliko malo treba da se ljudi zapale. I to emocijama, koje nisu dobre niti pouzdane ni u kojem slučaju. koristi li itko od vas razum? Fides et ratio?
  Pa tko je od ovih nagrditelja biskupa Perića pročitao koje njegovo djelo, upoznat s njegovim radom? A vrstan je teolog i duhovnik.
  Vama na sramotu koji ko kakve babe mahaluše procjenjujete što i zašto nešto biskup govori.
  Pa čitajte malo, upoznajte se sami sa materijom koju tako zdušno branite, uzmite fra Janka Bubala, izjave takozvanih vidjelaca, proučavajte. Pa ćete sami uvidjeti kolika se laž potura pod istinu.

  A čisto sumnjam da će se niz biskupa Čule, Žanić, Perić prekinuti.

 • Od kuda pravo jednom biskupu,Ratku Periću da on to tvrdi u vrijeme kada Papa Franjo i Vatikan,sa formiranom komisijom za ukazanje u Međugorju rade na tome.Da ima imalo morala,poštovanja prema papi,Vatikanu strpio bih se i sačekao njihovo mišljenje.Iz biskupa bije neka ljutnja,bjes prema Međugorju već godinama. Jedino što nekoga može ovako uzrujati da pogubi kompas i ode van okvira svog djelovanja je tal oko toga silnog novca koji on vidi da se sliva u Međugorje a on čini mi se osta kratak,zakinut od toga.Drago mi je tko vjerniku da draga Gospa je toliko dobra da će i našem biskupu i mogućim lažnim vidjelicama,vidovnjacima oprostiti i dati im snage da pobjede svoje loše navike i da se promjenu kao ljudi..Osobno niti vjerujem tvrdnjama biskupa Perića niti svim ovim silnim vidjelicama i porukama. Ali dragoj Gospi i njenoj dobroti,milosti,ljubavi prema svakome čovjeku,biću svakako i nadam se da je uz sve nas i da će nam pomoći u svojim molitvama i svojoj dobroti i toplini…

  • Poštovana Ana,
   svaki biskup, a u ovom slučaju biskup Perić, ima pravo i ovlasti snagom svoga poslanja i učiteljske službe prosuđivati pojave i poruke, u svojoj biskupiji.
   To pravo mu je i dao Papa. I on Papino pravo ovim ne oduzima.
   Crkva ima iskustvo kroz povijest da su bile mnoge lažne pojave i nevjerodostojni vidioci.
   S poštovanjem pustimo Pastire da rade svoju nimalo laku dužnost, i molimo za njih i povjerene im vjernike. Hvala.

 • AKO JE OD BOGA NITKO TO NE MOŽE UNIŠTITI, AKO JE OD SOTONE ILI OD LJUDI PROPAST ĆE KAD TAD. NA NAMA JE DA MOLIMO I VJERUJEMO U BOGA!

 • BKJ Biskupska Knoferencija Jugoslavije po naputku Moskve je morala zabranit MEĐUGORJE JER SU OVI OSJEĆALI STRAH OD NADOLAZEĆE PLIME ISTINE KOJA JE UZDRMALA I SRUŠILA BEZBOŽNII KOMUNIZAM A to je započeto u Međugorju i dans smeta opicijelnoj crkvi ali ko će zaustaviti vrelo istine

 • ti si anonimno s kočerina baš neki čudak, mal ne reko blento.
  Taman ko da neko od vjwernika ide u Međugorje poradi suvernirnica, sllastičarni, restorana ili pak vidioca.Ljudi iđu radi crkve i radi vjere, a ta vjera im govori da se dole stvarno ukazuje Majka Božja i da im more pomoć u njihovim jadima ili bolestima. Zato ljudi idu dole, mene se fućka za biznis u Međugorju na ovaj ili onaj način. Važno mi je dole pronaći mir koji uvijek i pronađem i vratim se kući bolji i očvrsnut, a za biznis koji je prateća pojava u svim svetištima svijeta , zaboli me kolko i za crno pod noktom.
  Čini mi se da ti takvi to ne ćete shvatiti do Sudnjeg dana. Vama je stalno u glavi novac koji se vrti dole u stotinama suvernirnica i hotela. To je znak da ste preopterećeni zemaljskim i navezani na interes koji vidi samo novac.
  Šta mene briga za novac koji se vrti u Međugorju. To me ne zanima ni 0,1%.
  Zanima me mir i svetost koja se osjeti u Međugorju i mogućnost ispovijedi koju ne možeš doživjeti ni na Kočerinu, ni na Brigu, ni u Mostaru ni u Posušju.
  Eto , to je razlog zašto idem u Međugorje a ti i slični ti,samo nastavite po starom, para , para i samo para. Umrit će te u pustoši vlastitog (zatvorenog)srca koje ne vidi dalje od nosa.

 • Međugorje je mjesto gdje ljudi traže mir u molitvi.Tu nema ništa loše,čak što više… Kada sam u Međugorju u svetištu ispred kipa drage Gospe i kada se pomolim puno bolje se osjećam nego kada se molim pred ovim likom,našim biskupom.Draga Gospa nas sigurno voli sve a za ovog lika ne znam i nisam baš siguran…Draga gospa će pomoći tako nama svima i biskupu i onim lažnim vidovnjacima,vidjelicama ako ih ima da budemo jedno u molitvi…Materijalno je nažalost,,bacilo dozu sumnje,,na ovo svetište…Ali biznis se pravi i u drugim svetištima priznatim i nepriznatim u Vatikanu..Država,Kanton,općina neka se bore kako oporezovati taj kapital,novac a vjernici naka se i dalje mole tko i do sada dragoj nam Gospi…

 • Nek dragi Bog čuva najprije sve ove što ne vjeruju jer i sami jednog dana kad dođu pred njegovo lice trebat će im velika milost

  • Za ‘ja’, Crkva i ne trazi niti obvezuje ijednog katolika vjerovati u privatna ukazanja, niti ona priznata, vec u Objavu koja je zavrsila smrcu posljednjeg apostola, svetog Ivana Evandjeliste, tako da na Strasnom sudu nitko nece biti kaznjen zbog sumnje i nevjere u ista.
   Imas svete Sakramente, imas Zivoga Gospodina pod prilikom Kruha i Vina u SVAKOJ CRKVI, imas Bogorodicu za majku svakom katoliku, imas Biskupa i svecenike, te svete ljude po kojima Gospod Isus djeluje, imas svece koje Crkva stavlja katolicima na cascenje, ima dosta toga i previse.

 • Samo biskupi, snagom svoga poslanja i učiteljske službe ,imaju pravo i ovlasti prosuđivati pojave i poruke koje se navode kao nadnaravne.

  Dakle, SAMO BISKUPI. Dakle, SNAGOM SVOGA POSLANJA I UČITELJSKE SLUŽBE, IMAJU PRAVO I OVLASTI…

  Pa ljudi moji, tri komisije PRIJE dolaska biskupa Perića se izjasnile ISTO.

  Svi oni glupi? Ateisti? A vi što ih tako nazivate i prozivate veliki i dobri katolički vjernici?

  Nitko ne brani narodu da se moli i ide u Međugorje, ali to u konačnici
  NIJE DOKAZ NADNARAVNOSTI.

 • Za “ha”.
  toplina tvojih riječi i lupetanja nekaakvih nadri filozofskih poštapalica su običan isprdak.Otkud pravo tako dobrom katoliku nekoga nazivati blentom,parešom,ovim ili onim ako neko iznese svoje mišljenje?Otkud ti pravo da kažeš di se netko može bolje ili gore ispovjedit?Ako moraš ići tražiti to bilo gdje i ako ti je to svetije tamo nego u selu di si se rodio,krstio i di živiš nećeš naći to ni tamo..Bolje bi ti bilo da više razmisliš tom glavom nego što izustip svašta dobri,načitani i avanturistički katoliče..jer tvoje srce je tako čisto poslije vrijeđanja a nos ti nije pinokijevski nego bliže sotoni.I ispividi se u svom selu u svojoj Crkvi..dobro će tu doć.

 • Sotona ne spava a sto se tice biskupa i njegove izjave to mu nije trebalo Svakog 2.je ukazanje to je nesto posebno nevjernici dodite pa to dozivite.

 • Da rezimiramo medjugorje je mjesto mira i molitve postalo od ukazanja kako kazu vidioci koje nije bilo kako kaze biskup.ali cinjenica je da su se vidioci ogromno nabogatili i glavni medju njima fra jozo.taj ima stanove po zagrebu moru hotele i vile u medjugorju i moru kuce po uzaricima naravno na necacima je sve to.opet rezimirajmo kad toliko vjeruju zasto grabe na ovome svijetu.i da vjernica sam koja moli i kad kuham za obitelj ako nisam stigla prije.svejedno gdje molis ako iskreno molis.

 • Poštovani,
  na poslani mi tekst za početak mogu reći ovo;
  Žao mi je da je Darija preskočila, tako dobivam dojam, osnovnu Isusovu uputu, ako imaš što bratu reći, ukoriti ga, a pismo mi zvuči kao ukor, učini to nasamo…
  A uz to poštovani naš Biskup Perić nije samo naš Brat, već Otac Biskup. Dakle, vrlo nezgodan propust. Jasno, ja ne znam u konačnici je li Darija biskupu to rekla u lice.
  Početak svih početaka jest Isusova zapovijed ljubavi, ljubi bližnjega kao sebe…
  Hvala.

  • Kad se ostane bez teksta naj lakse je govorit Isus je rekao ovo ili ono..
   Zena mu je odgovorila otvorenim pismom isto kao sto je on otvoreno rekao da nema ukazanja u Medjugorju..

   • Poštovani,
    nisam bez teksta, i nije najlakše reći Isus reče ovako ili onako.
    Već ukazujem ono što i od sebe očekujem, ići od početka ispravnom stazom.
    Po meni Darija je učinila temeljnu pogrešku, otvorenim pismom, dakle pred cijelim svijetom uputiti ipak tešku kritiku Ocu Biskupu.
    To je po meni ozbiljan nedostatak poštovanja jednog vjernika prema biskupu, u ovom slučaju Ocu Biskupu Periću. To što je u našem narodu postalo normalno reći za npr. jednoga biskupa, luđak, nenormalan, glup, đavao, itd. pokazuje razinu i ljubavi i poštovanja prema čovjeku, Crkvi i Bogu. Ako čitamo njeno pismo, na jednom mjestu ona za njega upotrebljava riječ ZAJEDLJIV. A da malo analiziramo npr. tu riječ!?

   • SAMO BISKUPI,
    snagom svoga poslanja i učiteljske službe ,
    IMAJU PRAVO I OVLASTI PROSUĐIVATI
    POJAVE I PORUKE
    koje se navode kao nadnaravne.
    Dakle, po tome slijedi da su SAMO pok. biskup Žanić,
    pa biskupi triju komisija, pa iza njih biskup Perić imali PRAVO I OVLASTI,
    dati službeno-Crkveno-javno mišljenje glede Međugorja.
    Oni su bili, a biskup Perić je još uvijek, ovlašteni od Svete Stolice za tu zadaću.

    To što sebi netko dozvoli javne istupe kritizirati njih, prosuđivati objektivnost Biskupa Perića, oprostite, kao npr. Darija otvorenim pismom , po mom mišljenju sada , što reći!

    Citiram njene riječi;
    S obzirom na Vaše pismo, puno zajedljivosti i jednostranosti, želim unijeti samo malo svijetla u tamnu stranu Vaših izjava.

    Pa čovječe po ovome njenom držanju i istupu s ovakvim riječima ona za sebe kao da kaže:
    ja sam;
    -od Svete Stolice, malo pametnija,
    -od biskupa Perića svjetlija i objektivnija,
    -trudila sam se biti posve objektivna, a Vi to niste,
    meni to tako zvuči.
    A možemo mi i dalje analizirati njeno pismo, pooolako.

 • Polako, dobro zapazanje za ovo da biskup nije brat, vec Otac biskup.
  Dobrano su se katolici protestantizirali pa i Gospoda Isusa nazivaju bratom, prijateljem, jaranom, a zaboravljaju da je prvenstveno Gospodar i Sudac, Svevladar.
  Pa onda i Bogorodicu mogu pojmiti kako po krsu salje u najmanju ruku infantilne poruke, njih gotovo 50000, a koje bi se mogle svesti u jednu recenicu.
  Sramota je za bilo kojeg katolika da na ovakav nacin blati i nagrdjuje biskupa kojeg Crkva, dakle sam Gospod Isus kojoj je glava, postavi nama za pastira.
  I to na pocetku Korizme, vremenu ciscenja i priprave za najveci blagdan u povijesti kruga zemaljskog.
  Kada vec toliko branite medjugorje, postupite onako kako bi i Bogorodica postupila.
  Cisto sumnjam da bi ovako mlatila jezikom kao sto cine tzv.pristase medjugorja.

   • Moj VI,
    nije to baš lijepo ni čuti, a kamo li primiti iz usta jednoga čovjeka. Vicko ništa nije izdrobio, rečeno Vašim rječnikom.
    Po onom što vidim Vicko je htio reći, dajmo Bogu, Gospi, Crkvi, njenim Pastirima onaj izričaj dostojanstva, stava, riječi, poštovanje koje im pripada.
    Ako se četiri komisije namučiše da odgonetnu Međugorje kako nećemo mi i Vicko. Hvala.

  • Poruke su sve prije nego infatilne, pročitaj samo zadnju od njih. Ako je nekome jednostavnost i ljepota poruka djetinjasta tada nije razumio vjeru ni život duha, tada promatra sve sa razine visoke filozofije i ljudske naravi. Treba pogledati radije u svoje srce, da li ono postupa po tim rječima. Isus je sam rekao: ‘Ako ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo Nebesko.’

 • za anonimnog kočerinca ,ostajem i dalje pri onom napisanom. Ti i takvi materijlisti ,uskraćeni ste vidjeti istinu ,koja se samo srcem može vidjeti, i ostaje vam samo polagano umirati u pustoši i razvalinama vlastite (neokajane)duše.

 • Jesi li ti svjestan sto pises. Ti o Biskupu kao o Isusu i da Biskupovo poslanje ima ovlasti reci sigurno nema ukazanja i da je to tako jer je on nepogresiv. Bog je i narodu dao mozak,osjecaje,pamet, pismenost da sami vide i odluce.! Dali kako ga ti stalno nazivas (blagi i plahi umiljatog pogleda i razboriti) Otac Biskup sa svim svoim pravoma i ovlastiima narod vodi u krivom smjeru i u zabludu.
  Otac Biskup bez obzira na poslanje , zvanje , ovlasti itd nesmije izigravat Boga i misliti da je nepogresiv. A misli da je nepogresiv upravo radi takvih beskickenjaka kao ti. Otac Biskup se moze ocem nazivat ako se ponasa kao otac zastitnicki a ne ratoborano i nepogresivo. Prosla su vremena kad je narod bio nepismen i jedini pismen u selu bio Svecenik i sto bi on rekao to je bilo Amen. Danas su sva djela kao i ne-djela javnih ljudi Svecenika,Biskupa itd. dostupna u svakom kutu svijeta. Tako o nepogresivosti (djelima, ne-djelima)i poslanju bolje da ne pricamo jer ce se stec dojam da sam nevjernik i imam nesto protiv Biskupa. Naprotiv vjernik samsa svim manama i vrlinama.! A Biskup mi je draga osoba i postujem ga sve dok ne pokusava izigravat Boga i nepogresivost.

  • Poštovani, pooolako.
   Sad zbilja nemam vremena na cijeli ovi sadržaj odgovarati.
   Pa ne pišem ja ovdje diplomsku radnju.
   ALI ĆU SE OSVRNUTI. Do tada…

  • Ovdje je zbilja najbolje rečenicu po rečenicu.

   U komi nisam, ne drogiram se, pa da imam halucinacije.

   Iz onoga koliko ja znam, a zahvaljujem ako me se ispravi u netočnosti, biskup ima pravo reći nema ukazanja. Ali ne zato, što bi u toj prosudbi bio nepogrešiv, već zato što mu je dužnost tu reći svoj sud u svojoj biskupiji.

   Kao da biskup svojim sudom sprječava da narod razmišlja i prosuđuje, ali neka ne osuđuje jezikom.
   Da je glas naroda glavni i odlučujući glas, onda Isus nije trebao Crkvu utemeljivati na apostolu Petru, već na narodu. Majko moja.

   Uopće ga nigdje ne navodim ni plahim, ni blagim, ni umiljatog pogleda.
   Molim Vas gdje to piše, recite?
   A što se tiče razbora, to mislim i kažem.
   Nije mi nikada palo napamet da biskup odvede narod u propast ako kaže zabludu glede nekog privatnog ukazanja.

   Crkva uči da nismo obvezni vjerovati u privatne objave.
   A što se tiče Kristove objave, dužni smo i to bi onda bila zabluda kad bi neki biskup učio suprotno. I time bi mogao odvesti narod u propast.
   I mislim da je razborito slijediti objavu, pa makar i kad bi pogriješio glede neke privatne objave.
   Jer mi se spašavamo po Objavi Kristovoj koju uči Katolička Crkva.I to je jedini siguran put.
   I u tom kontekstu svaki biskup je razborit, ako tako postupa.

   Jasno je kao dan, da biskup, ni ti, ni ja, nitko ne treba oponašati Boga i misliti da je nepogrešiv.
   Velite da se ocem može zvati ako se ponaša zaštitnički a ne ratoborno i…

   Isus je rekao pokazat ću vam koga se treba bojati, onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu.
   Mogu se stvari i drugačije postaviti, a što ako je baš upravo zato taj rat i prava zaštita?!
   Možda baš čuva od zloga.

   A po kojoj osnovi Vi zaključujete da sam ja beskičmenjak, odgovorite?

   ‘Naprotiv vjernik samsa svim manama i vrlinama.! A Biskup mi je draga osoba i postujem ga sve dok ne pokusava izigravat Boga i nepogresivost.’

   Poštovani, evo do ovoga citata se osvrnuh, a ova Vaša rečenica, da imate sve mane i vrline…, zvuči…i ova zadnja…
   Dosta.
   Sad čekam odgovore molim! Hvala.

   • Hajde ija da po redu potjeram.
    Nigdje ne spomenuh da se drogiras ili haluciniras vec da Biskupa opisujes malte ne svevisnjom i nepogresivim.
    Ovo da biskup ima pravo reci svoj sud nije sporno ali mi svi znamo kakav stav ima nas Biskup kad je Medjugorje u pitanju od samog pocetka. Ne treba bit puno pametan da bi se znalo zbog cega je taj stav takav prema Medjugorju od samog pocetka.
    Dosta je pogledat koliko je Franjevaca skinuto i kako Otac Biskup slusa volju naroda i puka zbog koih ta sluzba opce postoi. A o pogresivosti Biskupa Papa dovoljno je utipkati u google povijest crkvenjaka da se vidi sto su sve cinili.. Tako da vise ne usporedjujes obicne smrtnike koi vrse sluzbe mjesnih Biskupa i Papa sa Isusom jer nema stvarno smisla ako pogledamo u povijest Crkve i vidimo sto su sve ti obnasatelji tih duznosti radili.
    Ali to je druga tema samo sam je spomenuo da ne mazes reci kako je to Biskup samo onako rekao i kako ima pravo na to.

    Kao sto si naveo gore.!

    Isus je rekao pokazat ću vam koga se treba bojati, onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu.
    Mogu se stvari i drugačije postaviti, a što ako je baš upravo zato taj rat i prava zaštita?!
    Možda baš čuva od zloga.

    Opet ti Isus je rekao.
    Biskup je rekao da se MIRNO i sa SIGURNOSCU moze reci da nema ukazanja.
    Jel moze Biskup mirno i sa sigurnoscu reci da Bog opce postoi.
    Sama rijec vjera sve govori. Otac Biskup moze i ima pravo iznijeti svoje misljenje unutar crkve i javno. Moze zabranit Svecenicima da idu u Medjugorje dali ima pravo na to i dali je ispravno .?Beskicmenjaci ce kazati da jest a normalan razum ce kazati treba neki kompromis naci i biti svjestan da zivimo u 21 stoljecu gdje se sve zna tko kako i sto radi i djeluje.
    Tako da moj pooolako ne postoji samo crno i bijelo ima i drugih boja.. A da se Isusova nauka drzimo samo 0,0001% svijet bi bio raj a ne mjesto gdje vuce svatko sebi pa po cjenu bilo cega.. A polozaj i ovlast koristi kao da je on alfa i omega.

    • Poštovani,
     za početak;
     Vi rekoste: Biskup je rekao da se MIRNO i sa SIGURNOSCU moze reci da nema ukazanja.

     http://www.md-tm.ba/clanci/medugorska-ukazanja-u-prvih-sedam-dana

     Imajući u vidu sve što je ovaj Biskupski ordinarijat do sada istraživao i proučavao, uključujući prouku prvih sedam dana navodnih ukazanja, može se mirno ustvrditi: Gospa se u Međugorju nije ukazala! To je istina koje se držimo, i vjerujemo Isusovoj riječi da će nas „istina osloboditi“ (Iv 8,32).

     Usporedite, pa recite molim, gdje Vi nađoste taj Vaš SIGURNO…?

    • Poštovani, Vašim komentarima ste me na neki način prisilili na opširno tumačenje.
     Poštovani,
     da, opet ću Vam reći Isus je rekao, kad god moja savjest to meni zapovjedi.
     Moja vjera, je vjera u Isusa Krista, koju mi je predala moja jedna sveta katolička i apostolska Crkva.
     Moja Crkva, je moja prva Majka koja me je učila o Isusu Kristu, u trenutku sakramenta moga krštenja. Moj razum je bio tako mali, nepoznat meni samom.
     To je Temeljac svih temelja za mene, moja sveta katolička Crkva. A mi dobro znamo što bi bilo s malim djetetom kad bi ga od majke odvojili. A moja Crkva uči, da po ovom sakramentu postadoh “sinom svjetlosti” ( KKC, 252.)
     Po ovom, Poštovani, moj razum meni, nije zadnji domet svega. I ne kažem to zato što to piše u knjigama već, U MENI PIŠE.
     A Poštovani, kako to piše, kako ću Vam reći kada to čovjek diše.
     Dugo je..
     A moja Crkva, moja Majka, ima Glavu, Petra naših dana-Papu Franju.
     Ima i apostole naših dana, biskupe, glavu Majke u biskupiji.
     Može Vam to biti smiješno.
     Ali je razuman i logičan slijed u mojoj Crkvi, upravo taj.
     Ovo rekoh zato što stoljeća i kompromisi nikada ne smiju stajati ispred, prvi u orijentaciji puta Spasenja, metar za razlučivanje.

     Metar za razlučivanje je istina provučena kroz razumnu vjeru, vjeru Katoličke
     Crkve, Moje prve Majke, koju vodi Petar s apostolima naših dana.

     I ako sam ja dijete, uvijek, vjerom znam da imam Oca na nebesima, koji živi u mojoj Crkvi, kroz moju Majku Crkvu.
     Kako Poštovani, ja ne znam, ali je razuman i logičan slijed
     U onaj dan Ga ništa nećemo pitati, tek tada.

     Problem nastaje onda kada mislim da moga Oca nebeskoga nema živa u mojoj Crkvi, onda, kad sam previše velik razumom, a malen vjerom-čistom.

     Kad sam previše velik da u drugom teško vidim brata, oca, sestru i majku.
     Previše velik da u biskupima ne vidim više ni čovjeka, a kamo li oca i brata.

     Isto tako biskupi, Pape mogu postati puno veliki, da ne vide malog brata i sestru, što i sami navodite da je bilo u povijesti.
     A sad Poštovani,
     glede zabrana u Crkvi od strane biskupa, u ovom slučaju glede Međugorja.
     To bi najbolje bilo da pitate poštovanog biskupa Perića zašto je kome to zabranio, ako želite u tančine, ili barem otvorite stranicu cbismo.com pa malo pročitajte.
     Iz onog što je meni poznato, postoje pravila u Crkvi, kao što postoje, pravila u vožnji autom, i na cesti.
     Pa čovječe ne možeš u jednoj župi ulijevati dizel, a župa podatna za benzin, figurativnim rječnikom rečeno. I svećenik uporan do te mjere da pokvari auto, pokvari gorivo. Nego što će s njim nego na remont. Pa je onda završio na remontu kod Papa.
     E sad će te Vi meni možda opet, a što ako biskup ne voli te svećenike, ili voli pare itd. E onda je npr. biskup Perić neki crkveni auto-serviser koji mi ne razumijemo, a očito su ga razumjeli, sv. Ivan Pavo II., Papa Benedikt XVI., Papa Franjo.
     Ja za sada ne znam što više reći na ove Vaše komentare gore.

     Isus Krist

  • Poštovani,
   je li se baš mora tako ophoditi s čovjekom?
   Po Vama,
   ima li neki drugi način dostojniji čovjeka?
   Tužno.

   • Nema veze poolako nazalost to je danasnjica i stvarno vrijeme u kojem zivimo. Sinoc sam tipkao sa mobitela pa nisam mogao na ovo da odgovorim.
    Citiram njene riječi;
    S obzirom na Vaše pismo, puno zajedljivosti i jednostranosti, želim unijeti samo malo svijetla u tamnu stranu Vaših izjava.

    Pa čovječe po ovome njenom držanju i istupu s ovakvim riječima ona za sebe kao da kaže:
    ja sam;
    -od Svete Stolice, malo pametnija,
    -od biskupa Perića svjetlija i objektivnija,
    -trudila sam se biti posve objektivna, a Vi to niste,
    meni to tako zvuči.
    Vidis tvoje vidjenje i misljenje nako procitanog otvorenog pisma doticne gospodje je kao sto si gore naveo.
    Isto tako doticna gospodja i ostali puk ima svoje vidjenje i misljenje glede Biskupove tvrdnje da je glede Medjugorja sve laz.
    Necemo drugima oduzimati sto sebi dozvolimo ako je misljenje u pitanju pa makar ono bilo otvoreno i javno.
    A gospodja i ostali nisu bezveze to tipkali kao sto sam rekao znamo Biskupov stav glede Medjugorja a javna tajna je i zasto.
    Nazalost sve se svelo na materijalno moj poolako i svatko tko dojde na vlast misli da je nepogresiv i fura svoj pravac zato nam i drzava i sve ostalo je doslo tu gdje je i nazalost isde istim pravcom u ponor.
    PS. Namjerno te nisam persirao kao sto si ti mene jer uvjek mislim da je opusteniji i iskreniji razgovor kad nema persiranja i glume. I da nadodam nista osobno protiv tebe imas kvalitetne upise ali smanji malo o nepogresivosti i pravu daj se vise na stvarno i objektivno stanje onako kako jeste. Jer kao sto rekoh u danasnje vrijeme sve se za sekund zna u svakom kutku svijeta sto je tko rekao, sto je tko radio kakav stav ima o necem itd.
    PozzzzzZ Poolako.!

  • Mi kršćani uvijek trebamo moliti jedni za druge,
   onako kako nas uči naš dobri Gospodin Isus Krist,
   u koga smo ucijepljeni našim krštenjem.
   Isus nas uči da molimo i za naše neprijatelje,
   za one koji nas progone,
   kako bi bili sinovi našega dobrog Oca na nebesima.
   Svi smo potrebni Duha Svetoga,
   osobito naši poštovani Pastiri.
   Mala ovca kao što smo mi,
   pa i ova Sirokobrijezanka gore,
   teško da može razumjeti Pastira koji kaže,
   npr. sad ovamo, a sad idemo na drugu stranu.
   To je tako jednostavno za razumjeti,
   znamo iz konkretnog stada i pastira.
   Samo eto nažalost, kad se radi o duhovnom vodstvu,
   Pastirima naših duša,
   ovce nikako da poslušaju,
   hoću reći puno teže ide,
   jer kao ljudi imamo slobodnu volju.
   Gospodine Isuse Kriste,
   daj da se svi ljudi spase i dođu do spoznaje Istine.
   Amen.

  • Zdravo Marijo milosti puna Gospodin s tobom blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje Isus.
   Sveta Marijo Majko Božja moli za nas grešnike sada i na času smrti naše. Amen.

 • Trebalo bi pitati većinu ljudi pa bi mislim većina rekla da ovaj ishlapljeni diktator nije normalan,trebalo bi pisati Papi da stavi nekog mlađeg i doplomatičnijeg bisk

 • Kad bi vakula izbrojo svasta za vremensku baba bi ga nasa saslusala i pitala mece li kisu ili suvo.ovaj polako vise od vakule nadrobi i dugo mi citat pa pitam jesi li ti za biskupa ili za medjugorje.

  • Poštovani,
   al nisam bila dovoljno jasna!
   Ponavljam opet, ono što sam već rekla, za Biskupa.
   Poštovani, hvala na osvrtu.
   Poštovanje

  • A da se onda prilagodim pitanjima priprostih naših ljudi,
   odgovaram, bako, mislim da bi trebalo biti vedrije.
   A Bog naš jedini zna najbolje.
   Kako ono naši stari ljudi rekoše za određene prognoze, pojedinih,
   ma sinko pusti ti priče. Šta oni znaju šta će Bog dat.

  • Majčina dušica,
   reče naš dobri Otac nebeski,
   ako ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko.
   A postoji kod nas Trava – Biskupova Glava,
   figurativnim rječnikom rečeno, baš se zove majčina dušica.
   Majka – Crkva već davno je dala recept za dobar nebeski san,
   i samo s Njom,
   Majkom Crkvom – Majčinom Travom,
   možemo ravno na Očev dlan.

 • Ne bojte se!
  Sve je pod kontrolom.
  Kakav bi to bio Otac kad bi ga sin zamolio ribu,
  a On mu pružio zmiju.
  Oče, Tebi je sve moguće.
  Hvala Oče!

 • Živi Bog neka Vas svih sačuva od ovoga sto pripravih.
  Zasto sam to ovako učinila, ja ne znam.
  Sebi nisam svjesna tako strasnog ishoda ,
  koji kroz sve Vase rijči i bol izčitajem.
  NIti znam sto bi uopće moglo biti.
  Zasto tako napravih Milosrdni Bože.

  • Neću ni ja čaja toga ha…
   samo onoga kojeg sveti piju u kaležu boli
   samo nek je tako,
   pa taman bilo
   do sudnjega dana polako

 • Baka moja mudra rece meni polako drago dijete za sve imas vremena.Sto je ljiljan medju trnjem to si ti medju djevojkama.poslusah ja baku polako i docekah sudbu svoju polako.Ocuh glas dragoga svoga kako prelijece brda i preskace brezuljke.Uz pomoc Boziju polako na zemlji docekah sve.Za nebo ce se isto pobrinuti Bog polako kada dodje vrijeme.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.