Biskup Komarica: Vjernici ne trebaju svećenike kao namještenike s pola radnog vremena

U banjolučkoj katedrali je na Veliku srijedu 17. travnja, prema višedesetljetnoj tradiciji slavljena Misa posvete ulja, koju je trideseti put, kao biskup ordinarij predvodio biskup Franjo Komarica. S njim su koncelebrirali njegov pomoćni biskup Marko Semren, vojni biskup u BiH Tomo Vukšić te svećenici iz cijele biskupije, dijecezanski i redovnički.

U pozdravnoj riječi na početku mise biskup je zahvalio svim svećenicima na njihovoj vjernosti Kristu i osobnoj spremnosti da izgrađuju zajednički prezbiterij Banjolučke biskupije. Riječi dobrodošlice i zahvalnosti uputio je biskupu Vukšiću, koji prakticira svake godine na Misu posvete ulja, odnosno Svećenički dan biti u drugoj biskupiji. Podsjetio je okupljene da se jurisdikcija biskupa Vukšića proteže na područje svih biskupija u BiH, gdje ima vojnih kapelanija i kapelana. Na području Banjolučke biskupije djeluju tri svećenika kao vojni dušobrižnici, piše Informativna katolička agencija.

U duhovnom nagovoru “braći svećenicima” biskup Komarica je, kao polazište, citirao riječi Izaije proroka iz prvog čitanja, koje je prema evanđelistima na sebe primijenio i sam Isus Krist u svom prvom javnom nastupu u Nazaretu.

Tumačeći Božju nakanu spasenja ljudskog roda po utjelovljenju svojega Sina, biskup je podsjetio svećenike na riječi iz posvetne molitve ređenja, koje ističu tijesnu povezanost svakog zaređenog svećenika s Kristom Spasiteljem. Posebno se zadržao na bitnim obilježjima svećeničkog zvanja, poziva i posvećenja, koji su “na razne načine prožeti znakom Kristova križa i postaju često znak osporavanja”.

Potaknuo je svećenike da se trude “voljeti svoj svećenički poziv i zvanje kao najdublji i najbitniji dio svoga bića, i temelj svoga ljudskog i kršćanskog identiteta”, te da svakodnevno zahvaljuju Kristu za nezasluženi izvanredni milosni dar svećeništva.

Podsjetio je svećenike da ih ljudi trebaju „ne kao namještenike, s pola radnog vremena, nego kao one koji cjelodnevno daju svijetlo svjedočanstvo svoga uzvišenog kršćanskog i svećeničkog zvanja“. Upozorio ih je da se klone „razvodnjavanja“ svoga zvanja i služenja i posvjetovnjačenja u svome ponašanju, odijevanju i rječniku.

Osvrnuo se i na vijesti proteklih mjeseci iz različitih dijelova svijeta o nedopustivom i nedostojnom ponašanju i zloupotrebi svoga zvanja i položaja neke od braće svećenika. Citirao je i riječi pape emeritusa Benedikta XVI. s obzirom na te abuzuse “glavni razlog je u odsutnosti Boga u dotičnom čovjeku”.

Biskup Komarica je svećenicima stavio na srce i misijsko poslanje Crkve i svakog svećenika. Posebno se osvrnuo na “Djelo sv. Petra” koje uključuje molitve i dragovoljne priloge za školovanje i odgoj svećeničkih i redovničkih kandidata u misijskim zemljama, te na velikog misionara redovnika trapista slugu Božjega Franju (Franza) Pfannera, utemeljitelja nekoć slavne “Marije Zvijezde” u Banjoj Luci i još 20-ak samostana u Južnoj Africi.

Ove godine je 150. obljetnica njegova dolaska u Banju Luku i 110. godišnjica njegove blažene smrti. Nadodao je da se priprema prijevod na hrvatski jezik njegova životopisa. Citirao je nekoliko snažnih poruka koje se odnose na svećenički i redovnički poziv.

Nakon toga su svećenici obnovili obećanja koja su dali na svom svećeničkom ređenju. Za vrijeme mise biskup je blagoslovio ulje za bolesničko pomazanje i posvetio ulje svete krizme.

Nakon mise svećenici su imali kraći radni susret s biskupima, a zatim zajedničku “agape – gozbu ljubavi”. Svi su župnici za svoje župne crkve ponijeli velike uramljene slike “Milosrdnog Isusa” kako bi mogle sve župne zajednice imati devetnicu Milosrdnom Isusu i svečano proslaviti Nedjelju Božjeg Milosrđa.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.