BiH ulazi u NATO 2014?

Dogovor o raspodjeli vojne i ostale državne imovine, kako procjenjuju eksperti u oblasti sigurnosti, mogao bi dodatno ubrzati priključenje BiH Sjevernoatlantskom savezu (NATO). Cijeni se da bi, prema najboljem scenariju, BiH već 2014. godine mogla postati 29. članica ovog najjačeg vojno-političkog saveza u svijetu.

Američki senator Dick Lugar ovih dana je predstavio prijedlog zakona o proširenju NATO-a, opisujući ga kao “ključni element jačanja stabilnosti, zatim pokretanja političkih reformi među novim demokracijama srednje i istočne Europe i Balkana”.

U ovom zakonskom rješenju, naime, prvi put se BiH, zajedno sa Crnom Gorom, Gruzijom i Makedonijom, označava aspirantom na ulazak u NATO. Također, BiH kvalificira se kao ona koja ispunjava uvjete za primanje američke pomoći za priključenje NATO-u. Lugar je pozvao američkog predsjednika Baracka Obamu da osigura jasan plan za pristup BiH i spomenutih država ovom savezu u maju na summitu u Chicagu.

Generalni tajnik Centra za sigurnosne studije (CSS) BiH Denis Hadžović kaže za Dnevni avaz da je realno očekivati da implementacija Godišnjeg nacionalnog plana (MAP) za članstvo počne u rujnu, dok bi na summitu NATO-a u Chicagu BiH, prema svemu sudeći, trebala biti ukinuta uvjetovanost za članstvo.

– Taj Godišnji nacionalni plan tretira širu tematiku od same obrane. Zapravo, samo jedna od pet kategorija tog plana tretira obranu. To će, svakako, zahtijevati određene reforme, kako bi bile ispunjene obveze. Smatram da bi se za BiH, ako ispuni dva takva godišnja nacionalna plana, mogle stvoriti pretpostavke da podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo – kazao je Hadžović.

Američki analitičar Kurt Bassuener u izjavi za Dnevni avaz nagovještava da bi se aktiviranje MAP-a moglo dogoditi i prije jeseni.

– Ako dogovor šest predsjednika o vojnoj i državnoj imovini podrazumijeva ono što NATO traži, mislim da se odmrzavanje MAP-a može dogoditi već u Chicagu. Moram priznati da je ambiciozno govoriti o tome da BiH već 2014. godine postane članica, iako bih to prvi podržao. Ali, priključenje NATO-u podrazumijeva dostizanje određenih standarda – naglasio je Bassuener.

On je napomenuo da u BiH mora biti osigurana unutarnja stabilnost kako bi uslijedilo priključenje NATO-u. Smatra da je zbog svega toga važno da trupe EUFOR-a još jedno vrijeme ostanu u BiH.

Komentirajući najave predsjednika RS Milorada Dodika o provođenju referenduma o NATO-u, Bassuener je kazao da se “on svjesno natječe sa Srbijom u vezi s ovim pitanjem”.

– Ako i bude potrebno, taj referendum mora biti organiziran na razini BiH. No, to bi, politički gledano, bio problem. To bi bila nepopularna opcija – rekao je Bassuener.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.