BiH ponovo na popisu najgorih: “Profit daleko važniji od zdravlja stanovništva”

Prema podacima iznesenim u analizi koju je proveo Greenpeace, termoelektrane i industrije koje spaljuju ugalj i naftu odgovorne su za dvije trećine žarišta antropogenih emisija sumpordioksida (SO2) koje su registrirali NASA sateliti.

Rafinerije nafte i topionice metala drugi su glavni izvori tog zagađenja u svijetu, navode iz Greenpeacea.

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju ističe da se Bosna i Hercegovina opet našla na popisu najgorih.

Rješenja za problem katastrofalno visokih emisija sumpordioksida iz BiH termoelektrana postoje i trebala su se davno implementirati. Nažalost, BiH donositeljima odluka je, po svemu sudeći, profit daleko važniji od zdravlja stanovništvaistaknuo je Žiško, priopćeno je iz tog centra.

Analitičar u “Greenpeace Nordic” Lauri Myllyvirta je rekao da je izgaranje fosilnih goriva poput uglja, nafte i plina najveći izvor emisije SO2, što za rezultat ima katastrofalno zagađenje zraka koje prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme stanovništva.

Čista energija mogla bi uštedjeti milijarde dolara na zdravstvenim troškovima i sačuvati tisuće života svake godine, rekao je Myllyvirta.

Sunil Dahiya iz “Greenpeacea” Istočne Azije je rekao da zagađenje zraka i problem klimatskih promjena dijele isto rješenje.

Vlade širom svijeta su dužne zaštititi zdravlje svojih građana tako što će prestati ulagati u fosilna goriva i preorijentirati se na korištenje sigurnih i održivih izvora energije, naglasio je Dahiya.

(Fena)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.