Deset milijuna eura za zbrinjavanje migranata u BiH – Jabuka.tv

Deset milijuna eura za zbrinjavanje migranata u BiH

Europska komisija danas je usvojila odluku o izdvajanju 10 milijuna eura dodatnih sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju povećanog prisustva migranata i izbjeglica.

S tim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva Europske unije za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini od početka 2018. godine iznose 34 milijuna eura.

Sredstva Europske unije će najvećim dijelom biti korištena za uspostavljanje dodatnih privremenih prihvatnih centara i pružanje osnovnih usluga i zaštite, uključujući hranu i smještaj, te pristup sanitarnoj zaštiti i higijeni.

Europska unija će također nastaviti da pruža podršku unapređenju kapaciteta vlasti u Bosni i Hercegovini na identifikaciji, registraciji i upućivanju državljana trećih zemalja koji prelaze granice te za potrebe granične kontrole i nadzora, doprinoseći na taj način sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i drugih vrsta prekograničnih kaznenih djela. To će također pomoći vlastima Bosne i Hercegovine pri dobrovoljnom povratku migranata u njihove države podrijetla.

Prema službenim procjenama, u Bosnu i Hercegovinu je od siječnja 2018. godine ušlo gotovo 36.000 izbjeglica i migranata. U zemlji se trenutno nalazi oko 7.400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu. Oko 4.100 ih je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje financira Evuropska unija.

Od 2007. godine Europska unija pruža pomoć Bosni i Hercegovini u iznosu od 58,6 milijuna eura u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA). Zemlja je i korisnica Regionalnog IPA programa „Podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama“ u vrijednosti od gotovo 14,5 milijuona eura.

Ukupna pomoć Europske unije koja se od 2018. godine provodi u Bosni i Hercegovini za potrebe rješavanja povećanih migracija iznosi 24 milijuna (20,2 milijuna eura iz IPA-e i 3,8 milijuna eura humanitarne pomoći). Sa ovim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva iznose 34 milijuna eura. Riječ je o dodatnim sredstvima, pored 24,6 milijuna eura koje je Europska unija osigurala Bosni i Hercegovini u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine, priopćeno je iz Izaslanstva Europske unije u BiH.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • pa merkelica ih je zvala treba ih u avion i knjoj nama ne trebaju nemamo ni mi što jest da su oni u redu išli bi avionom nebi kao razbojnici po šumama se krili e sada hoće da nam ih ostave i da promjene geogrfsku sliku bih ne treba ih puštati na balkan oni ne donose ništa dobro

  • O jebem vamEuropsku mamicu!Prihvatite ih vi u vase vec uredjene zemlje i problem rijesen!Zasto namadavati te novce da bi nesta pravili kad vi to vec tip top sve imate?Nego daj ubaci kost nek se Bosanci i Herceg malo pobiju jer im vec dugo vlada mir!Ti migranti koje vi zelite ovdje smjestiti zarko zele doci do vas i zato im sretan put!Daj brate ova nasa tri Boga neka se dogovore i budu slozni i odg Europi-HVALA NA POMOCI I NOVCIMA,A MIGRANTE VAM RADO PROPUSTAMO!

    • Vratite i novce i migrante a kako čete ih vratiti kad ste dogovorili novac.Nije pošteno prema ovom jadnom narodu koji se bori da preživi sa vama takvima.

  • Umirovljenicima ste za 40 godina rada dali 400 KM mirovinu,radnicima ste odrezali 400 KM plaću ili malo više,djeci ništa,braniteljima ništa,bolesnim ,nezaposlenim,porodiljama,socijali ništa ili nešto sitno…..a zbrinjavate tuđe vojno sposobne momke ko zna odakle i to je vaš dogovor i zarada i obbveza koju za novac izvršavate dok narod vam grca u
    neimaštini.

  • Ma vodite ih kući,u EU,di got želite,samo se kanite ovog naroda koji se bori da opstane i preživi u svojoj nazovimo državi.

  • Odračit ove tri Županije,postavit straže i to je to.Jedini problem je ako drug Gagija umoči prste u pekmez ko i do sada nebrojeno puta..e onda nam je ili puč ili pušiona.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.