BiH nije crna točka Europe po pitanju terorizma

Specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da je radikalizacija prilika vezana za cijeli europski kontinent i da nema posebnog razloga da se smatra da je prijetnja koja dolazi iz BiH po bilo čemu veća od prijetnje koja dolazi iz neke druge zemlje.

I ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je rekao da su u BiH svjesni da postoji opasnost, ali BiH nije nikakav baza za teroriste, niti crna točka Europe.

”Drago mi je da je to rekao i Wigemark, jer je njegova pozicija nepristrasna. Mi te činjenice pokušavamo predstaviti svijetu”, naveo je Crnadak odgovarajući na pitanja novinara u Banja Luci, piše Fena.

”S druge strane mogu razumjeti određenu histeriju koja je svakako prisutna zbog svih onih dogđanja u BiH, napada od ‘usamljenih strijelaca’. Ali iako nisu bili dio nekih organiziranih struktura, prouzrokovali su žrtve i smrtne ishode. Treba imati na umu širu perspektivu, koja podrazumijeva unaprijeđene regionalne suradnje. Mi smo tu da podržimo i pružimo podršku po svim sigurnosnim pitanjima u ovoj oblasti ”rekao je Wigemark.

Naveo je da ta suradnja treba uključiti i zemlje u susjedstvu BiH.

”Ako imate određenih zabrinutosti, prilično je jalovo kritizirati. Potrebno je surađivati po određenim pitanjima”, zaključio je specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark. Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nedavno je izjavio da se trenutno na sirijskom ratištu nalazi 115 bosanskohercegovačkih državljana.

”Od ovih 115 koji se sada nalaze na sirijskom i iračkom ratištu, 65 je muških punoljetnih državljana BiH i 56 ženskih punoljetnih državljana BiH, odnosno osoba ženskog spola”, naveo je ministar Mektić. Po njegovim riječima, na ovom dijelu ratišta, od ukupnog broja poginulo je 65 državljana BiH, a vratilo se do sada 46.

U BiH je najbolja prevencija protiv terorizma senzibiliziranje javnosti i koordinacija sigurnosnih službi, smatraju sigurnosni stručnjaci.

(Fena)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.