Čović: BiH se može urediti tako da Hrvati dobiju entitet

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan čović gostovao je u srijedu navečer u Pressingu na N1.

Na neke medijske i političke komentare i navode da je najutjecajniji političar u BiH, jer je “od Bakira dobio više nego je htio”, Čović je kazao:

“Ja ne vjerujem da sam dobio od Bakira bilo što i to nije pozicija na kojoj ja gradim svoje političko djelovanje. Iz Ustava i zakona mi trebamo vidjeti koliko kome nešto pripada. Gospodin Izetbegović je vrlo tvrd pregovarač, specifičan pregovarač i vrlo malo od njega možete dobiti na način na koji se predstavlja u javnosti”, kazao je Čović na početku emisije.

Kakve odnose trenutno ima s Bakirom Izetbegovićem?

“Sigurno nisu hladni, ne mogu u takvom odnosu biti s bilo kim od kolega. Imamo dosta jasne odnose. Mislim da bi se čak mogli nazvati prijateljskim. Oni koji su kazali da je Bakir meni nešto dao ili ponudio, nisu u pravu. I dalje mislim da Izetbegović na specifičan način vodi politiku SDA. Ima jednu izraženu nacionalnu svijest, iskusan je političar i različitim taktikama želi ostvariti svoju strategiju. Javnosti se prezentira kroz prizmu raseljavanja Hrvata i slabljenja političke pozicije, ja sam uvjeren da mu je to jedna od podloga koje mu često serviraju oni koji grade odnose sa SDA”, kazao je Dragan Čović.

Dodao je da sebe ne smatra “cvjećkom” u političkom smislu.

“Ne mislim da sam i ja cvjećka u političkom odnosu, trudim se da ne povrijedim nikoga. Mislim da nitko unutar hrvatskog korpusa ne razmišlja o aktivnostima koje slabe BiH. Borimo se za ravnopravnost i to ja bez imalo prikrivanja kažem”.

Je li u pripremi treći entitet?

“Ja nisam takva osoba i svi koji me bolje znaju, znaju da ne razmišljam tako. Sve ono što želim, ja prezentiram javnosti. Ja sam uvjeren da svatko može kroz bezbroj pitanja provjeriti što sam radio prije posljednjih 15 godina”.

Kako urediti BiH?

“Jedan od načina na koji se može urediti BiH je da Hrvati imaju entitet. To može biti element jednakopravnosti. Bitno je kako živi najmalobrojniji narod. Četiri ili pet cjelina: Banja Luka, Tuzla, Sarajevo, Mostar i Distrikt Brčko. Brojnost bošnjačkog stanovništva je neupitna u Sarajevu, čak bi se i Sarajevo moglo napraviti kao distrikt. Tako bi eliminirali nacionalne ekskluzivitete u jednom prostoru”.

Ako smo izdvojili Sarajevo i Brčko, kako bi se zvale ostale jedinice?

“Mi smo govorili o četiri, pet, šest teritorijalnih jedinica samo ne previše zbog administracije. Oko ove ideje moramo naći kompromis sva tri naroda. Ako predstavnici srpskog naroda ne žele promjene u RS, ništa se neće promijeniti. Isto s predstavnicima Bošnjaka u Federaciji”.

Opozicija tvrdi da je podjela već dogovoren, na što Čović kaže:

“Ne želim nikoga povrijediti, pa ni našu opoziciju ali bi volio znati tko je opozicija u BiH i što radi? Danas na sceni imamo stalno kritiziranje nekoga tko radi bilo što i pokušava povući poteze. Naš zahtjev je da Hrvati imaju pravo predložiti svog člana Predsjedništva. To se može uraditi tako da uopće nema govora o teritorijalnoj podjeli”.

Što čeka BiH nakon Upitnika za EK?

“Lakše je ispuniti upitnik nego predati zahtjev za članstvo EU. Siguran sam da do kraja trećeg mjeseca možemo dati valjane odgovore koji predstavljaju BiH u realnom svjetlu. Dopunska pitanja do kraja petog mjeseca i tako bi taj upitnik trebao za nas biti završena stvar”.

Hoće li Hrvatska pomoći BiH na putu ka EU?

“Ja sam siguran da je Hrvatska nama partner na tom putu. Koliko to znamo prepoznati i prihvatiti, to je do nas. Svjesni smo da puno članova EU danas ne želi razmišljati o proširenju, svih 27 članica nam je dalo zeleno svjetlo. Hrvatska tu može pomoći i već nam pomaže. Odnos sa Srbijom se mora žurno riješiti”, kazao je Dragan Čović.

(N1)
5 komentara

 • predpostavimo da hrvati imadu svoj entitet
  to bi predpostavljalo entitetski proračun
  entitetski MIO
  neplaćanje poreza-nacionalni sport
  neplaćanje doprinosa-nacionalni sport
  šverc-nacionalni sport
  prevare svih vrsta-nacionalni sport
  tko bi punio taj proračun
  čast onima koji uredno posluju ali dobar dio prosperira na sivoj ekonomiji
  tko preživi pričati će
  mučno
  mi smo genetski takvi da bi pokvarili givikt

 • Dragane imaš slabe pomoćnike ali sam si ih odabrao.Nećemo bez učenih ljudi naprijed.Ljubo ti je za mirovine npr. pa onda dalje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.