BiH: Najtežim će invalidima naknada za tuđu njegu i pomoć dvostruko porasti

U cilju poboljšanja materijalnoga stanja najtežih ratnih vojnih invalida (RVI), Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata izradilo je nacrt zakona o dopuni Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji koji bi se uskoro trebao naći na sjednici Vlade FBiH, piše Večernji list BiH.

Nacrtom je predviđen novi članak koji se odnosi na tetraplegičare, kvadriplegičare, slijepe na oba oka s gubitkom dvaju ekstremiteta i u slučaju najteže bulbarne paralize, a čija će se mjesečna primanja znatno poboljšati.

Povećanje iznosa

Naime, zakonom koji je na snazi određeno je da se iznos dodatka za njegu i pomoć druge osobe utvrđuje od osnovice koja se usklađuje svake godine, a za prvi stupanj invalidnosti iznosi 100%, za drugi stupanj 70%, a treći 50% od osnovice.

Nacrtom je predviđeno dodavanje novog članka zakona, a koji određuje da dodatak za njegu i pomoć od druge osobe za tetraplegičare, kvadriplegičare, slijepe na oba oka s gubitkom dvaju ekstremiteta i u slučaju najteže bulbarne paralize iznosi 200% od osnovice te da za paraplegičare, slijepe na oba oka, amputirce i ostale ratne vojne invalide I. skupine 100% dodatak za njegu i pomoć druge osobe iznosi za prvi stupanj 129% od osnovice, a drugi 90,30% od osnovice.

Zahtjevi invalida

Posjetimo, u rujnu je Savez RVI paraplegičara FBiH, po tko zna koji put, od vlasti entiteta zatražio povećanje naknada za tuđu njegu i pomoć 100-postotnim RVI, ali i ravnopravnu poziciju s ostalim braniteljskim udrugama. Svoje nezadovoljstvo iskazali su pred Parlamentom FBiH gdje se održavala sjednica Zastupničkog doma te su ušli u zgradu kako bi iz prve ruke informirali zastupnike o svojim životima i pravima.

Članovi ove udruge ubrajaju se u skupinu najtežih RVI i već dvije godine bezuspješno pokušavaju ishoditi veće naknade, odnosno povećanje za oko 400 KM.

Zastupnicima je na sjednici pušten potresan videomaterijal u kojem se pokazuje s kakvim se zdravstvenim poteškoćama i preprekama svakodnevno suočavaju paraplegičari, a iz kojeg se jasno vidi i kolika je njihova potreba za tuđom njegom i pomoći. Zastupnici su, nakon rasprave, zadužili Vladu hitno dostaviti prijedlog poboljšanja materijalno-financijskog položaja RVI 100% I. skupine.

Postupajući po zaključcima Zastupničkog doma, resorni ministar Salko Bukvarević održao je u listopadu sastanak s predstavnicima RVI i paraplegičara u FBiH. Cilj sastanka bio je provedba zaključaka Zastupničkog doma da Vlada FBiH dostavi prijedlog poboljšanja materijalno–financijskog položaja RVI 100% I. skupine.

Nakon sastanka usvojen je zaključak da resorno ministarstvo uputi Vladi FBiH izmjene i dopune Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji u smislu određenih povećanja naknade za tuđu njegu i pomoć za RVI 100% I. skupine, i to za najteže kategorije, kvadriplegičare, tetraplegičare, slijepe bez jednog ili dvaju ekstremiteta.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • I vrijeme je više za to, samo što mi imamo gamad u komisijama za procjenu. Šalju staricu od 90 godina na drugostupanjsku komisiju u Sarajevo uz sve bolesti koje su dokumentirano potkrijepljene. Starica ima 90 godina alooo i ne može tako zgodno doći do Sarajeva Muslimani i srbi ne tretiraju svoje starce tako i puno lakše to riješe. Naravno da ako ima 80-90 godina, i mirovinu od 350 maraka čovjek ne može sam funkcionirati i treba mu pomoć druge osobe. I da, moram li napomeniti, da nismo dali novce!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.