BiH na začelju regije s obzirom na BDP po glavi stanovnika – Jabuka.tv

BiH na začelju regije s obzirom na BDP po glavi stanovnika

Prema statističkim podacima BDP u BiH je prvi put je premašio brojku od 30 milijardi maraka te je BDP po stanovniku je 8.941 marku te je 426 maraka je veći nego godinu ranije.

Bruto domaći proizvod Bosne i Hercegovine realno je porastao 3,07 % u 2017. godini, što je jednako rastu godinu ranije. Podsjećanja radi, posljednjih nekoliko godina naša zemlja bilježi rast od oko 3 %, što je svakako dobro, ali niti blizu dovoljno za neki značajniji oporavak jer bi za to trebao rast od 6+ %, navodi Dnevni List.

Prerađivačka industrija, kao najdominantnija komponenta, dala je snažan rast bruto dodanoj vrijednosti od 11,16 %, a visok rast imali su umjetnost, zabava i rekreacija (16,21 %), potom djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (11,39 %), te snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom (11,38 %) itd.

Valja napomenuti kako su i entiteti bilježili dobre rezultate pa je Federacija prvi put imala BDP nominalno veći od 20 milijardi maraka, a Republika Srpska prvi put BDP veći od 10 milijardi maraka.

BiH na začelju u regiji

Kako bi pak dobili pravu sliku ove brojke trebamo usporediti s onima u regiji i Europi. Kada govorio o regiji, tu najbolje stoji Slovenija čiji je BDP po stanovniku 23,654 dolara, dakle više od četiri i pol puta veći nego u BiH, slijedi Hrvatska sa 13,138 dolara (dva i pol puta veći nego u BiH), zatim Crna Gora sa 7,647 dolara, Srbija sa 5,899, Makedonija 5,474, a iza nas je tek Albanija sa 4,582 dolara po glavi stanovnika.

Prema tome, i iz ovoga je jasno kakav je životni standard u našoj zemlji i zbog čega se iz ovom “političkog kapitalizma” te klijentilizma i korupcije sve više ljudi iseljava.

Ono što je za BiH gore od ovih podataka je to što se sve zemlje regije ipak, uz sve probleme, ekonomski dižu i jačaju, imaju kudikamo više izravnih inozemnih investicija od nas, veći priljev sredstava iz europskih fondova odnosno općenito njihove političke elite više računa vode o ekonomiji.

Kada ovim dodamo podatke za zemlje koje nisu tako davno bile u razni BiH, kao što je Mađarska koja ima BDP po stanovniku 15,531 dolara, Bugarska sa 8,064 dolara, Poljska 13,822 dolara jasno je kako drugi idu naprijed, samo BiH stagnira ili ide čak unatrag.

Luksemburg rekorder

Sve zemlje zapadnog Balkana posljednjih četiri-pet godina muku muče s velikim iseljavanjem, pa tako i BiH koja prema riječima najviših dužnosnika već sada ima ispod tri milijuna stanovnika. Destinacije za naše građane su poznate: Njemačka, Irska, Austrija, Švicarska, Švedska, Norveška.

Njihovi ekonomski pokazatelji su znatno viša razina od naše, i nama će biti teško dostižni. Tako je BDP po glavi stanovnika u Švicarskoj vrtoglavih 80,590, Norveškoj 74,940 dolara, Irskoj 70,638 dolara, Švedskoj 53,217, Austriji 47,289 dolara, Njemačkoj 44,549 dolara.

Rekorder u Europi po ovom pokazatelju je Luksemburg sa 105,803 dolara po glavni stanovnika. Najmanji BDP po stanovniku imaju Moldavija sa svega 2,279 dolara te Ukrajina sa 2,582 dolara, navodi Dnevni list.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.