BiH može primiti samo 2.000 izbjeglica

Vlasti Bosne i Hercegovine pripremaju objekte u kojima bi mogli smjestiti izbjeglice ukoliko se migrantski val peko zapadnog Balkana preusmjeri na našu zemlju, no logistički i organizacijski kapaciteti krajnje su ograničeni pa je moguće zbrinuti najviše do dvije tisuće osoba, objavile su Nezavisne novine.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz Ministarstva obrane BiH, Nezavisne novine navode kako su za smještaj izbjeglica planirani objekti u vojarnama u Bugojnu, Semizovcu, Sarajevu, Banjoj Luci i Kalinoviku.

Riječ je o vojarnama koje se već godinama ne koriste, a procjena je kako bi se uz minimalnu prilagodbu postojećih zgrada u njih moglo smjestiti oko tisuću i tristo izbejglica. Njih još 500 do 700 privremeno bi utočište moglo dobiti pod šatorima.

Ministarstvo obrane odnosno vojska bi civilnim vlastima ponudile svoju logističku potporu za smještaj i skrb o izbjeglicama ukoliko bi to bilo nužno.

Podsjećamo, njemački veleposlanik u BiH Christian Hellbach prošlog je tjedna upozorio kako nije isključeno da BiH postane dijelom nove izbjegličke rute s obzirom na sve veće restrikcije koje za njihov prolazak uvode ostale države zapadnog Balkana slijedeći mjere što ih nameće Austrija.

Od početka migrantske krize BiH se suočila tek s nekolicinom osoba koje su pokušale ući u tu zemlju u nakani da nastave put ka zapadnoj Europi.

Procjena je ipak kako je moguće da dio izbjeglica koje pristignu u Srbiju pokušaju nastaviti put ka Zapadu prelazeći granicu BiH na dijelu koji gravitira ka Trebinju, na jugu, te ka Bijeljini, na sjeveru zemlje.

(Bljesak.info)

7 komentara

Komentiraj: