BiH: Milijunski dugovi zbog neuplaćenih doprinosa, problem nije riješen 8 godina

Međunarodne organizacije i institucije koje djeluju u BiH mogle bi u budućnosti bh. radnicima, koje su angažirale na različitim poslovima, plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, piše Večernji list BiH.

Time bi prestala višegodišnja praksa po kojoj se domaći radnici angažiraju po ugovoru o djelu s klauzulom da sebi od svojih primanja sami uplaćuju doprinose.

Takva praksa traje još od 1995. godine i više ni jedna vlada, zbog protektoratskoga odnosa međunarodne zajednice prema BiH, nije se usudila, unatoč zahtjevu domaćih radnika, promijeniti takvu zakonsku regulativu.

Konkretno, domaćoj radnoj snazi angažiranoj kod bivšeg IFOR-a, potom SFOR-a, a danas NATO-a i ostalih međunarodnih organizacija, nije uplaćena ni maraka radnoga staža.

Zbog svega su bili organizirani prosvjedi tih radnika, ali bez bilo kakvog konkretnog rezultata u njihovu korist, a domaće institucije vlasti od problema okreću glavu. Na nedavno održanoj proširenoj sjednici Upravnog odbora Udruge poslodavaca FBiH pokrenuto je i pitanje neuplate doprinosa domaćim radnicima u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Ako nađe uporište u zakonu, Udruga poslodavaca FBiH uputit će inicijativu nadležnim institucijama kako bi se pronašao način da se međunarodnim institucijama i organizacijama onemogući kršenje zakonske regulative u smislu plaćanja doprinosa za bh. zaposlenike, poručeno je iz te udruge.

Iako su radnici koji su radili u međunarodnim organizacijama pokrenuli i tužbe, problem predstavlja činjenica što sudovi BiH nisu nadležni za rješavanje sporova s međunarodnim organizacijama.

O zahtjevima za isplatu potraživanja bivših radnika SFOR-a i NATO-a odlučuje prvostupanjsko povjerenstvo koje čine po dva predstavnika pravosuđa Republike Srpske i Federacije BiH te predstavnici SFOR-a i NATO-a.

Koliko su bh. vlasti nemoćne, najbolje svjedoči primjer od prije osam godina, kada je, na zahtjev Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće ministara BiH zadužilo Ministarstvo financija i riznice BiH preispitati memorandum o razumijevanju koji su 2001. godine potpisali Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH i OHR, a koji državljane BiH zaposlene u međunarodnim organizacijama oslobađa poreza na dohodak, te predložiti odgovarajuće rješenje.

Tada su članovi Povjerenstva istaknuli, o čemu je pisao Večernjak, da zaposleni u OHR-u primaju bruto, a ne neto plaće, da se za njih ne izdvajaju svi doprinosi, čime je oštećena država, ali i zaposleni koji nemaju mirovinsko ni zdravstveno osiguranje u punom kapacitetu.

Plaćanje doprinosa i poreza na dohodak za zaposlene u OHR-u do 2001. uopće nije bilo regulirano, a uz spomenuti memorandum s Ministarstvom vanjskih poslova, OHR je potpisao dokument i s Federalnim ministarstvom financija o načinu uplate doprinosa za mirovinsko osiguranje.

Osam godina poslije opet se kreće s mrtve točke u rješavanju toga pitanja.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.