BiH među vodećima u Europi po udjelu niskotarifnih zrakoplovnih tvrtki

Makedonija zauzima vodeće mjesto u Europi u pogledu tržišnog udjela niskotarifnih zrakoplovnih prijevoznika, dok je Bosna i Hercegovina šesta na listi, prema istraživanju Anna.aero.

Niskotarifne zrakoplovne tvrtke u Makedoniji imaju nešto ispod 66 % tržišta u 2018. godini, dok u Bosni i Hercegovini nude 56,2 % od ukupnog broja sjedišta.

Na bh. zračnim lukama posluju niskotarifne zrakoplovne tvrtke: Air Arabia, Eurowings, Flydubai, Norwegian, Pegasus i Wizz air (Sarajevska zračna luka) Wizz Air (Tuzlanska zračna luka), Eurowings (Zračna luka u Mostaru), a od 29. listopada 2018. s banjolučke zračne luke krenut će Ryanair s letovima do Bruxellesa (Charleroi), Memmingena i Stockholma (Skavsta), piše Indikator.ba.

S dolaskom Ryanaira, tržišni udio niskotarifnih zrakoplovnih tvrtki u Bosni i Hercegovini prelazit će 60 %, čime bi se BiH mogla na europskoj listi plasirati odmah nakon Makedonije.

Sjedišta niskotarifnih zrakoplovnih prijevoznika u Europi, prema istraživanju dostići će više od 36% svih sjedišta u 2018. godini, postizanjem prosječnog povećanja tržišnog udjela od 1,4 postotnih poena godišnje, a niskotarifni sektor će predstavljati 50% svih sjedišta do 2027. godine.

Wizz Air je dodao šest milijuna mjesta, dok je easyJet rastao tri puta brže od Ryanair-a.

Operator sa sjedištem u Lutonu ove godine pokazao je rast nešto ispod 13% u usporedbi sa Ryanair-ovim rastom od 4,2%. U 2018. godini procjenjuje se da će 501,83 milijuna sjedišta sa niskim troškovima biti na letovima u Europi, što je za 7,4% više u odnosu na 2017. godinu, te će ove godine niskotarifno tržište prvi put premašiti pola milijarde sjedišta u smislu godišnjeg kapaciteta.

Kada se osvrnemo na proteklo desetljeće niskocjenovnog tržišta, broj sjedišta na zrakoplovima u Europi povećao se za 124%, sa 224,29 milijuna mjesta u 2009. na više od pola milijarde ove godine.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.