BiH: Izvoz tekstilne industrije dosegao impresivne brojke

Vrijednost izvoza industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini u 2023. iznosila je 1.864.925.173 KM, što je za 30.849.817 KM više nego prethodne godine, potvrđeno je Feni iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prema posljednjim dostupnim podacima, u industriji tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini posluje 464 poduzeća, koja zapošljavaju 32.307 radnika.

Iz VTKBiH navode da se kompanije koje su izgradile vlastiti brend suočavaju s nizom izazova, uključujući konstantan rast cijena repromaterijala.

Ti izazovi utječu na njihovu sposobnost plasiranja robe na tržište. Važno je napomenuti da većina poduzeća u toj industriji obavlja “lohn” poslove za poznatije strane brendove, dok je manji broj onih koji samostalno razvijaju svoje brendove.

Čitlučka kompanija iz godine u godinu bilježi sve veći uspjeh

Svi se suočavaju s raznim izazovima, uključujući pitanja vezana uz cijene repromaterijala, tržišnu konkurenciju i promjene u potražnji.

Ta industrija, iako se suočava s brojnim izazovima poput rasta cijena repromaterijala i tržišne konkurencije, i dalje ostaje vitalan dio ekonomije Bosne i Hercegovine, navodi Klix.ba, a ključno je da kompanije nastave inovirati i prilagođavati se promjenama kako bi ostale konkurentne na globalnom tržištu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.