BiH će do 2050. izgubiti 300.000 stanovnika

Deset država u kojima se drastično smanjuje broj stanovnika, prema procjenama Ujedinjenih naroda, nalazi se u istočnoj Europi.

Među deset najugroženijih su Bugarska, Latvija, Moldavija, Ukrajina, Hrvatska, Litva, Rumunjska, Srbija, Poljska, Mađarska, a UN procjenjuje da će njihovo stanovništvo biti smanjeno za 15 % ili više do 2050. godine.

Drastičan pad

U mnogim postkomunističkim zemljama srednje i istočne Europe dolazi do ozbiljnog demografskog pada. U mnogima je posljednjih 25 godina znatno smanjen broj stanovnika, kazao je Thomas Sobotka, vodeći istraživač u Bečkom istraživačkom centru “Wittgenstein”, koji ispituje dinamiku stanovništva, navodi Dnevni Avaz.

On dodaje da se stanovništvo najmanje 11 zemalja smanjilo za više od 10 % od 1989. godine.

Latvija je izgubila više od četvrtine stanovništva (27 %), Litva 23 %, Bugarska i Bosna i Hercegovina 21 %. Ovo je ogroman gubitak stanovništva, posebno uzimajući u obzir da se događa u mirnim vremenima, naglasio je Sobotka.

Prema infografici portala FactsMaps, broj stanovnika u BiH će se do 2050. godine smanjiti za više od 300.000. To praktično znači da će naša država ostati bez cjelokupnog stanovništva primjerice jedne Zeničko-dobojske županije, koji danas broji 364.433 stanovnika.

Sociolog migracija s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Amer Osmić ističe za da bi ovaj katastrofalan podatak trebao zabrinuti mnoge u državi.

Nema vizije

Ključni faktor za odlazak mladih su loš životni standard i nekonkurentnost bh. ekonomije. Mnogi odlaze i zato što nema elementarne sigurnosti i vizije da će u državi biti bolje, dodaje Osmić.

On ističe da i dalje postoji strah da se mogu ponoviti sukobi.

Podatak da će se više od 300.000 ljudi odseliti nije moguće vezati samo uz migraciju. Treba uzeti u obzir da BiH napušta radno sposobno stanovništvo, u najboljim reproduktivnim godinama, naglasio je Osmić, prenosi Pogled.ba.

Potrebno strateško i dugoročno planiranje

Da bi se riješio problem odlaska, potrebni su strateški i dugoročni planovi. Trenutno se o tome govori, a političari daju populističke izjave ne nudeći sustavno rješenje, smatra Osmić.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.