“Sestre”: Film Širokobriježanina o djevojkama koje su postale sinonimi hrabrosti i uspjeha

Dokumentarni film “Sestre” širokobriješkog redatelja Zdenka Jurilja imat će svjetsku premijeru u natjecateljskom programu dokumentarnog filma 2018. godine na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF).

Film Sestre” rađen je u produkciji širokobriješke kuće “Kadar”, a donosi emotivnu priču o sestrama Čuljak koje su sedam dana preživjele zarobljene u jami dubokoj desetak metara.

Dok se iščekuje premijera filma “Sestre” u Sarajevu, objavljena je najava filma koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Srž filma “Sestre” je da se kroz metaforične i asocijativne kadrove ili, točnije, kroz neku vrstu poetskoga dokumentarizma, prikažu teški životni trenuci u kojima su se te 1985. godine našle dvije maloljetnice, rekao je nagrađivani scenarist i redatelj Zdenko Jurilj za portal Jabuka.tv.

Upravo je ta mladalačka, čelična volja za životom bila temeljna snaga za njihovo preživljavanje u snijegu i ledu, gdje je temperatura u tih sedam noći i osam dana oscilirala od minus 25 do minus 30 stupnjeva Celzijevih, i to u kanjonu bez hrane i vode. Njihova borba i kasnije život bez obje noge služe kao svojevrstan putokaz kako se vlastitom snagom volje, bez obzira na godine i proživljene psihološke i fizičke traume, može nastaviti i uspjeti u životu, dodao je Jurilj, ističući da su sestre Čuljak u kanadskim medijima (gdje sada žive) postale sinonim za hrabrost i uspjeh.

Gledatelji ne trebaju očekivati klasični rekonstrukcijski film koji inače ovakva tematika u većini slučajeve prati. Željeli smo odmak i ovaj film je stvarno odmak u tom estetskom izričaju gdje filmska slika korespondira više s njihovim tada proživljenim psihološkim stanjima, nego da smo prikazivali golu borbu sa zimom i ledom, zaključio je širokobriješki redatelj Zdenko Jurilj.

U filmu smo uspjeli u onome što smo željeli i što smo si zacrtali kao ciljeve. Nismo išli na to da u prvom planu bude gola rekonstrukcija događaja, nego smo htjeli dočarati psihološke doživljaje sestara Čuljak, izjavio je za portal Jabuka.tv producent filma Tomislav Bubalo.

Detalji filma “Sestre” Širokobriježanina Zdenka Jurilja

Nakon uspjeha na prošlogodišnjem 23. sarajevskom filmskom festivalu 2017., gdje je “Dom” dobio posebnu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma, ostaje za vidjeti hoće li se opet vratiti u Široki Brijeg s nagradom nakon premijere filma na kojoj se očekuje dolazak sestara Čuljak koje trenutno žive u Kanadi.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.