Detalji filma “Sestre” Širokobriježanina Zdenka Jurilja

Dokumentarni film “Sestre” širokobriješkog redatelja Zdenka Jurilja na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF) imat će svjetsku premijeru u natjecateljskom programu dokumentarnog filma 2018. godine.

Film Sestre” rađen je u produkciji širokobriješke kuće “Kadar”, a donosi priču o sestrama Čuljak koje su sedam dana preživjele zarobljene u jami dubokoj desetak metara, nakon što su se izgubile u snježnoj mećavi na putu prema Mostaru.

Sadržaj filma

Hladnoga, snježnog jutra 6. siječnja 1985. godine Hercegovinu je pogodila neobično jaka zima. Sestre Šima (18) i Draženka (17) željele su iz rodnoga sela Bogodol, 20-ak kilometara udaljenog od Mostara, autobusom krenuti kako bi majci Radici pomogle bojanje školskih prozora i čišćenje školskih hodnika za vrijeme zimskog raspusta. Njihov otac Marko ostao je u rodnom selu bez telefona i električne energije…

Nakon što autobus nije stigao zbog obilnih snježnih padalina, u pokušaju da stignu do svoje majke, odlučuju se krenuti pješice. Poslije par kilometara hoda upadaju u desetak metara strmu jamu okovanu ledom i snijegom.

Tu bez hrane i vode ostaju sedam noći i osam dana, grijući se svojim tijelima. U tom klaustrofobičnom komadiću “bijele zemlje”, omeđenom visokim stijenama i ledom, isprepliću se strah i nada, vjera i neizvjesnost, glad i žeđ, mašta i stvarnost…

Premijera: Film o sestrama Čuljak Širokobriježanina Zdenka Jurilja na SFF-u

O redatelju

Zdenko Jurilj rođen je 1972. godine u Širokom Brijegu. Studirao je povijest i novinarstvo, a već nekoliko godina radi u produkciji “Kadar” iz Širokog Brijega, kao scenarist i redatelj.

Za filmove je nagrađivan na Sarajevo film festivalu, međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Limi-Peru, međunarodnom dokumentarno – turističkom festivalu “Srem Film Fest” u Srbiji… Njegovi dokumentarni filmovi igrali su na nekoliko relevantnih međunarodnih festivala od Sarajevo film festivala, Međunarodnoga filmskog festivala u Vilniusu u Litvi, Zagrebdoxa, Liburnije film festivala, Mediteran Film Festivala, festivala Slobodna zona – Beograd…

Njegov film “Dom” prema odabiru stručne kritike 2017. godine uvršten je na listu 10 najboljih hrvatskih dokumentaraca. Režirao je na desetke dokumentarnih i promotivnih filmova, koji su prikazivani na regionalnim TV-kućama.

Filmografija

2001. – SPORI JAHAČI / EASY RIDERS / documentary / 35′ – screenplay
2010. – LET IZNAD MINSKOG POLJA / FLIGHT OVER THE MINE FIELD / documentary / 42’ – co-director
2011. – 3 DANA / 3 DAYS / dokumentarni / documentary / 81’ – director
2012. – U IŠČEKIVANJU JUŽINE / EXPECTING SNOWBREAK / documentary / 25’ – co-director
2013. – BOLNICA INKOGNITO / HOSPITAL INCOGNITO / documentary / 63’ – director
2013. – PACIJENT / PATIENT / documentary / 24’ – director
2015. – DA CAPO / documentary / 59’ – director
2015. – HERCEGOVINA / HERZEGOVINA / documentary / 15‘ – co-director
2016. – DRUGA OBITELJ / A SECOND FAMILY / documentary / 37’ – director
2017. – DOM / HOME / documentary / 40‘ – director
2017. – BIJELI PUT / WHITE ROAD / documentary / 80‘ – director
2018. – PUTEVI DUHANA / TOBACCO TRAILS / documentary / 37’ – co-director
2018. – SESTRE / SISTERS / documentary / 42’ – director

Ekipa

Draženka Čuljak, Šima Čuljak
Uloge: Ana Marija Jović, Ana Rakić
Umjetnički savjetnik: Zdravko Mustać
Direktor fotografije: Antoni Ćorić
Montažer: Tomislav Topić
Producent: Tomislav Bubalo
Scenarist i redatelj: Zdenko Jurilj

Tehnički podaci

Trajanje: 42′
Država: Bosna i Hercegovina
Boja: crno-bijela
Video format: 2,35:1
Zvuk: stereo
Jezik: hrvatski
Podnapisi: engleski
Godina produkcije: 2018.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: