Bh. inovatori vlasnici 1.366 priznanja, od čega su 282 zlatne medalje

Bosanskohercegovački inovatori uživaju veliki ugled na svjetskoj promotivnoj sceni tehničko-tehnološkoga stvaralaštva, a članovi Asocijacije inovatora BiH (AIBiH) već godinama na različitim izložbama inovacija osvajaju medalje.

”Prvi put smo predstavili naše inovacije u jesen 1995. godine u Bruxellesu i Nürnbergu, dok su trajali pregovori u Daytonu. Otada smo izlagali, prosječno, u 10-ak gradova svake godine, što znači na oko 200 izložbi u periodu 1995-2016.”, rekao je u razgovoru za Fenu generalni tajnik AIBiH Husein Hujić.

Naglašava da broj izložbi ne treba poistovjetiti s brojem gradova.

”Na primjer, u Nürnbergu smo, zaključno s ovom godinom, izlagali 21 put, u Parizu, Seulu, Zagrebu, Ženevi po 15-ak puta, itd.” podvlači Hujić.

Prisjetivši se “ratnih” uspjeha u Bruxellesu i Nürnbergu, navodi da je tada u Predsjedništvu BiH priređen prijem za inovatore-laureate iz Sarajeva. Ti uspjesi, i članstvo u Svjetskoj Federaciji inovatorskih organizacija (IFIA) tada su ocijenjeni kao nova priznanja države BiH na međunarodnom planu.

Govoreći o broju priznanja u razdoblju 1995-2015. godine, Hujić je kazao da su bh. inovatori osvojili ukupno 1.366 priznanja. Osvojili su 282 zlatne medalje, 364 srebrenih te 358 brončanih medalja, a vlasnici su i 102 specijalne nagrade.

Hujić navodi da je Savez inovatora BiH (Asocijacija od 2003.) primljen u IFIA-u tri-četiri mjeseca po osnivanju 1994. Izvodi iz Statuta Saveza na engleskom i francuskom poslani su u IFIA u Ženevi s faksa Predsjedništva BiH.

”Generalna skupštine IFIA održana u Budimpešti već 1998. godine izabrala je predstavnika našega udruženja u Izvršni komitet IFIA, na dvogodišnji mandat. Nakon toga je još četiri puta biran u IK IFIA, da bi 2010. bio imenovan za direktora IFIA 2012-14., a 2014. za generalnoga direktora IFIA. Mandat je produžen do 2018. godine”, podcrtao je Hujić.

Dva druga člana AIBiH potpredsjednici su Europskoga udruženja inovatora. BiH je, ističe on, jedina zemlja na svijetu koja ima tri predstavnika u vodećim organima svjetskoga inovatorskoga pokreta.

Što se tiče priznanja, Hujić izdvaja medalje marokanskoga kralja Hasana II, pape Ivana-Pavla II, Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, Ruske akademije nauka, ministarstava brojnih zemalja…

Asocijacija do danas ima oko 420 članova u 68 gradova BiH, od Kladuše i Dubice do Neuma i Trebinja, od Dinare do Save.

Hujić pojašnjava da se članom Udruženja postaje na vlastiti zahtjev, popunjavanjem pristupnice.

”Uvjet je da (novo)došli član ima patent ili da je podnio zahtjev za priznanje patenta u BiH ili nekoj drugoj zemlji. Nema ni starosne granice. Neki inovatori učlanili su se u naše udruženje dok su bili osnovci”, navodi Hujić.

(Fena)

Komentiraj: