Posljednji dan jeftinijih cigareta: S Novom godinom, nove cijene

Od 1. siječnja 2017. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini – potvrđeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni do 30. studenoga 2016. godine u UNO dostaviti nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2017. godine, a koje su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2017. godinu, koju je nedavno usvojio Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2016. godinu definirano je da će se, od 1. siječnja 2017. godine, na cigarete plaćati proporcionalna trošarina prema stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifična trošarina u iznosu od 67,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,35 KM za pakiranje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna trošarina na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata prema gore navedenim stopama, manja od minimalne trošarine, onda se plaća minimalna trošarina u iznosu od 2,42 KM po kutiji cigareta za pakiranje od 20 komada.

Trošarina na duhan za pušenje u 2017. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne trošarine na cigarete u 2016. godini i iznosi 96,80 KM po kilogramu.

”Odluka predstavlja nastavak harmonizacije trošarinske politike u BiH s politikom trošarina na cigarete u Europskoj uniji”, navode iz UNO BiH.

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana, dužni su popisati zalihe na dan 1. siječnja 2017. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 7. siječnja 2017. godine.

U obvezi je popisivanje i dostavljanje UNO popisnih listi i za zalihe starih trošarinskih markica koje još nisu iskorištene.

Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika trošarine u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2017. godinu, koja se mora na Jedinstveni račun UNO uplatiti do 17. siječnja 2017. godine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: