Amazon patentirao leteće skladište!

Američkom divu trgovine online još je u travnju 2016. godine odobren patent za divovsko leteće skladište koje služi kao baza dronovima za brzu isporuku.

U patentu opisano kao ‘leteći centar za punjenje’, skladište bi u stvari bilo zrakoplov ili cepelin krcat proizvodima koji lebdi na visini od gotovo 14 kilometara, prenosi tportal.hr.

Kad kupac naruči dostavu, dron ili drugi oblik bespilotne letjelice će pokupiti proizvod i isporučiti ga na traženu adresu. U Amazonu tvrde kako će trošiti manje energije jer će jedriti prema dolje umjesto da uzlijeće i slijeće.

U patentnom zahtjevu navedeno je nekoliko mogućih scenarija korištenja lebdećega skladišta. Tako bi, recimo, moglo poslužiti za isporuku hrane i druge robe tijekom sportskih događaja, kao ogromna ploča za oglašavanje putem koje bi bilo moguće odmah naručiti nešto…

Dronovi bi mogli komunicirati međusobno i razmjenjivati informacije o vremenskim prilikama i rutama, a na cepelinu bi se mogli puniti. Sam cepelin bi također punili gorivom i novim zalihama proizvoda dok je u zraku pomoću posebne letjelice.

Kako bi ova patentirana zamisao zaživjela, Amazon će morati od regulatora ishoditi dozvole, što vjerojatno neće biti jednostavno i brzo.

U Amazonu su već patentirali više rješenja za dostavu bespilotnim letjelicama. Jedno od njih, recimo, koristi visoke zgrade i crkve kao postaje za punjenje, dok drugo nudi način komuniciranja dronova kako bi mogli planirati rute.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.