Bh. građani dnevno potroše 3,7 milijuna KM na kavu, alkohol i cigarete

Građani Bosne i Hercegovine godišnje popiju gotovo 25 milijuna kilograma kave, te oko 70 milijuna litara piva, dok tijekom jedne godine ispuše najmanje 265 milijuna kutija cigareta.

Popije se i značajna količina žestokih alkoholnih pića i vina na čiji se uvoz, zajedno s pivom, godišnje ukupno potroši oko 150 milijuna maraka, piše srpskainfo.com.

A kad se zbroji trošak za kavu, alkoholna pića i cigarete dođe se do vrtoglavog iznosa od preko 1,35 milijardi KM, koje za samo 12 mjeseci daju na ova zadovoljstva.

Tako je prošle godine u BiH uvezeno kave u vrijednosti 112.265.000 KM, pokazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH, dok je, s druge strane, na spomenute stotine milijuna kutija cigareta potrošeno oko 1,1 milijardu KM.

To, praktično, znači, da na alkohol, kavu i cigarete godišnje bh. građani potroše iznos dovoljan da se, na primjer, isplati 1,5 milijjna prosječnih plaća, te čak 3,5 milijuna prosječnih mirovina.

Ništa čudno, da u državi nema preko 440.000 nezaposlenih, dok za plaću ispod prosjeka rade gotovo dvije trećine zaposlenih, a desetine tisuća radnika od prvog do prvog preživljavaju od minimalca. Usprkos tome, statistika potvrđuje da se za dobru kapljicu mora pronaći novac, a, kad je riječ o alkoholu, najviše se troši na pivo, koje uglavnom BiH uvozi iz Hrvatske i Srbije, Slovenije, Crne Gore i Nizozemske.

Nije teško izračunati da na ispijanje kave i konzumiranje alkohola i pušenje dnevno građani BiH potroše gotovo 3,7 milijuna KM.

U prosjeku, građani BiH dnevno popiju gotovo 68.500 kilograma kave i 191.800 litara piva, dok ispuše oko 725.000 kutija cigareta.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Ne pise nigdi koliko potrose piliticari?? Sta bi se od njijove sume moglo napravit!! Na primjer:: PODOVI U DICJOJ BOLNICI U MOSTARU-PEDIJATRIJI! MALO OKRECIT, NEKE ZAVJESE, DA SE NE VIDE DICA I RODITELJI( Privatnost pozeljna), TUS, MOZDA KRPA ZA POD. OSOBU KOJA CE ODRZAVAT OKOLIS, Cigarete kutuje opuski, smoki, sve to leti uokolo!! Sramota!! Neki dan sam bila doli, cili tjedan vika, prica, boze, mi roditelji moramo sve cut!!

  • Sta nam politicari uzimaju taj broj nemoze stati ovdje..daj manite se jadne sirotinje piju i puse za svoje novce nisu na tudjoj grbaci ko politicari..da politika nije digla ove cijene bilo bi dobro..njima i gazdama kladionica uvijek malo i samo udri po sirotinji..Lopovii na kvadrat obadvoji..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.