“BH-Gasu” prijeti stečaj, ugrožena isporuka plina!

Državna tvrtka “BH-Gas” zapala je u velike dugove zbog kojih joj prijeti stečaj, koji bi značio i prekid isporuke plina za korisnike u BiH, saznaje “Dnevni avaz” iz pouzdanih izvora.

Osim milijunskih dugovanja „Gazpromu“, “BH-Gas” na ime kratkoročnih kredita dodatno je zadužen kod komercijalnih banaka za oko 20 milijuna KM, koje Uprava ove firme nije u mogućnosti vraćati jer svake godine bilježi gubitak. Na ove, ali i brojne alarmantne činjenice o poslovanju ove kompanije, upozorili su i državni revizori u izvještaju koji je jučer popodne objavljen na internet-stranici.

Veliki gubici

“BH-Gas” je, kako se navodi u izvještaju, 2010. godine na svom računu imao 31,1 milijun KM, a zaključno sa 31. prosincem 2012. iznos je smanjen za čak 97,30 posto. To znači da su revizori utvrdili da je Uprava ove firme iznos od 31,1 milijun KM za nepune dvije godine smanjila na svega 733.600 KM!

Ako se tome doda konstantni gubitak u poslovanju, koji je prošle godine iznosio 6,2 milijuna KM, a godinu ranije 1,6 milijuna KM, evidentno je da “BH-Gasu” prijeti kolaps.

Revizori ističi da Uprava „BH-Gasa” nije učinila ništa ni kada je u pitanju naplata redovnih potraživanja od Tvornice glinice “Birač” iz Zvornika, čiji dug “BH-Gasu” iznosi 22,2 milijuna KM, a koja, također, ide u stečaj i nije izvjesno hoće li se taj dug ikad naplatiti.

Utvrđeno je da Uprava nije iskoristila ni bankovnu garanciju kojom su osigurana potraživanja od fabrike “Birač” u iznosu od 1.000.000 eura. Sagovornik “Avaza” blizak ovoj kompaniji tvrdi da je, prema svim raspoloživim podacima o poslovanju “BH-Gasa” za proteklo razdoblje, samo pitanje dana kada će “BH-Gas” staviti ključ u bravu.

„Uprava još nije s “Gazpromom” dogovorila ni garanciju isporuke plina za treći kvartal, što BiH može dovesti u veoma nezavidnu poziciju. Bilo kako bilo, “BH-Gas”, kako stvari stoje, broji svoje posljednje dane“ tvrdi sugovornik Dnevnog avaza.

Stav Uprave

Iz Uprave “BH-Gasa” jučer su nam potvrdili su da je na računu 2012. godine bio 31 milijun KM, ali tvrde da su ta sredstva utrošili na plaćanje faktura iz te sezone grijanja, a da su im iz “Sarajevogasa” ostali dužni više od 46 milijuna KM.

„Kada je u pitanju “Gazprom”, “BH-Gas” je uredno izmirivao sve obaveze, izuzev faktura iz svibnja i lipnja 2013. godine, i one iznose oko 11 milijuna KM. No, postigli smo dogovor da „BH-Gas“ do kraja srpnja izmiri ove obveze“ tvrde u ovoj firmi, navodeći da nije upitno redovno i sigurno snabdijevanje plinom u trećem kvartalu tekuće godine.

Ističu samo da je „BH-Gas“ primoran da „ograniči isporuku Sarajevogasu zbog potraživanja koja na današnji dan iznose oko 47 milijuna maraka“.

Relevantni podaci

– 31,1 milijun KM na računu 2010. godine

– 20 milijuna KM dug na ime skupih kratkoročnih kredita

– 8 milijuna dolara duga “Gazpromu”

– 6,2 milijuna KM gubitak u 2012. godini

(Dnevni avaz)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.