Mlijeko i mliječni proizvodi iz BiH uskoro u Europskoj uniji

Protokol koji osigurava uspostavljanje jedne vrste “zapovjednog lanca” kako bi bili ispunjeni uvjeti za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u Europsku uniju (EU), potpisali su državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i entitetski resorni ministri iz RS-a Stevo Mirjanić i iz FBiH Jerko Ivanković LIjanović.

– Ovo je dobra vijest za proizvođače i prerađivače mlijeka i mliječnih proizvoda, dobra vijest za naše cjelokupno društvo. Nakon višetjednih, višemjesečnih pregovora, konačno smo došli do dokumenata koji nas približavaju ispunjavanju uvjeta za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda  u EU, pojasnio je Šarović i dodao da  je ovo ključni korak, značajna prekretnica za ispunjavanje uvjeta za izvoz hrane, biljnog i životinjskog podrijetla u EU.

Prema njegovim riječima, potpisivanjem protokola i aneksa uspostavljen je zapovjedni lanac za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

Ministar Mirjanić izrazio je zadovoljstvo da je potpisivanjem navedenog protokola omogućeno proizvođačima da se bolje očituju na tržištu EU.

– Ovo što je danas učinjeno je dobar korak. Ja se nadam da ćemo u sljedećem razdoblju nastaviti s ovim aktivnostima, i to još brže i aktivnije, da stvaramo uvjete gospodarskim subjektima. Posebno podvlačim stvaranje uvjeta gospodarskim subjektima, rekao je Mirjanić.

On je dodao da su krupna pitanja na kojima vlasti moraju zasukati rukave pitanje vanjskotrgovinskog poslovanja, poslovanja na granici, zaštite domaće proizvodnje.

– Dočekali smo taj trenutak da izvoz uskoro kreće u jednom dijelu proizvoda, kazao je ministar Ivanković Lijanović i dodao da “naša poljoprivreda bez izvoza ne može preživjeti nerealnu konkurenciju koja dolazi iz EU i iz susjednih zemalja”. (Agencija Anadolija)

(www.jabuka.tv)



Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.