Bh. državljani optuženi za organizirani kriminal u BiH i Francuskoj | Jabuka.tv

Bh. državljani optuženi za organizirani kriminal u BiH i Francuskoj

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv osam osoba u predmetu “Hamidović i dr.” u okviru operacije kodnog naziva “CD”.

Osam osoba tereti se za organizirani kriminal i kaznena djela koja su počinjena na teritoriju BiH i Francuske, uključujući međunarodnu trgovinu ljudima i iskorištavanje žena, djece i maloljetnika za vršenje krađa i džeparenja u Parizu i drugim gradovima u Francuskoj, kojima je stečena nezakonita imovinska korist od oko 5,8 milijuna KM, kao i koruptivna kaznena djela počinjena u izvršenju ovih nezakonitih aktivnosti, piše Večernji list BiH.

Optužnica je podignuta protiv: Elvisa Salčinovića, rođenog 1976. godine u Prijedoru, državljanina BiH, ranije osuđivnog, Denisa Hamidovića, rođenog 1994. u Rimu, državljanina BiH, Tonija Hamidovića, rođenog 1991. u Sanskom Mostu, ranije osuđivanog, Vehbije Salčinovića, rođenog 1966. u Lukavcu, državljanina BiH, ranije osuđivanog, Luke Hrustića, rođenog 1992. u Rimu, državljanina BiH, Kenana Frndića, rođenog 1980. u Zenici, državljanina BiH, ranije osuđivanog, Nedeljka Dakića, rođenog 1969. u Prijedoru, državljanina BiH, ranije osuđivanog, i Božidara Trišića, rođenog 1957. godine u Vlasenici, zaposlenika Općine Vlasenica, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u razdoblju od 2012. do 2015. godine, kao organizirana kriminalna skupina, sudjelovali u pronalasku i vrbovanju žena, djece i maloljetnika u BiH, koje su činjenjem kaznenih i koruptivnih djela prevozili na teritorij Republike Francuske, gdje su ih prisiljavali na vršenje krađe i džeparenja na javnim mjestima, metroima, muzejima i drugim mjestima javnih okupljanja te su tako stečeni novac slali optuženima u BiH.

Žrtve su bile, prijetnjama po život i sigurnost, prisiljavane na svakodnevno i kontinuirano vršenje kaznenih djela, a optuženi su novac, stečen činjenjem kaznenih djela u Francuskoj, dobivali preko novčanih transakcija i u BiH trošili na kupnju luksuznih vozila, nekretnina, konzumiranje opojnih droga i rastrošan život.

Tijekom istrage utvrđeno je kako su optuženi, preko davanja dara, mita ili drugih oblika koristi te zloupotrebama položaja ili ovlasti, nezakonito dobavljali osobne i putne dokumente osobama koje su prevozili u Francusku radi činjenja kaznenih djela te je istragom obuhvaćen i V. H., službenik Veleposlanstva BiH u Parizu, koji je ranije osuđen na osnovi sporazumnog priznanja krivnje, kao i optuženi Trišić, koji se tereti kako je zloupotrebom položaja, kao zaposlenik Općine u Vlasenici, izdavao krivotvorene i nezakonite dokumente osobama koje su prevezene u Francusku.

Istragom je utvrđeno da nezakonita imovinska korist, koja je stečena u ovom predmetu, doseže iznos od oko 5,8 milijuna KM.

U ovoj operaciji je tijekom istrage ostvarena značajna suradnja i zajednički timovi s partnerskim institucijama u Francuskoj jer je počinjenje navedenih kaznenih djela ozbiljno narušavalo sigurnost građana u Francuskoj.

Također, tijekom istrage su službenici Tužiteljstva BiH i SIPA-e boravili u Parizu u Francuskoj te će kolege iz policijskih struktura Francuske biti pozvani kao svjedoci u ovom predmetu. Optuženi se terete za kaznena djela organiziranoga kriminala, međunarodne trgovine ljudima, davanja dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenja isprava, pranja novca, davanje mita te krivotvorenje ili uništavanje službene isprave.

Navode optužnice Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 40 svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem oko 350 materijalnih dokaza prikupljenih u istrazi, poručeno je iz Tužiteljstva BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: