BiH: 70% vozila ima neispravne kočnice, stanje je blizu alarmatnog

Posljednja studija Instituta za gospodarski inženjering Zenica pokazala je da 70% vozila provjerenih u studiji nije zadovoljilo kriterije proći tehnički pregled. Od ukupnog broja nepravilnosti na vozilima na tehničkim pregledima, 60 posto se odnosi na kočni mehanizam te ovjes i kotače.

Profesor na Prometnom fakultetu u Sarajevu i predsjednik Udruge inženjera prometa i veza u BiH Osman Lindov za Radiosarajevo.ba je kazao da bi navedeni podaci mogli biti alarmantni ako su ispravni i ako se ne reagira na vrijeme.

Smatram da je podatak da je 70 posto cijelog kontingenta vozila neispravno alarmantan, zato što je taj institut bio dio nadzora nad tehničkim pregledima i treba tražiti izvore jer to veliki iznos. Potpuno je apsurdno da 70 posto vozila ima neispravne kočne sustave i da se kao takva puštaju u promet. Ako je to istina, što izražava sumnju, to podrazumijeva katastrofu koja će se dogoditi u predstojećem razdoblju, a koja će utjecati na broj prometnih nesreća. To je alarmantan podatak na koji trebaju reagirati inspekcija i policija te vršiti provjeru ispravnosti vozila, tako što će nasumično zaustavljati automobile te ih slati na izvanredni tehnički pregled, rekao je Lindov.

Kako je dodao, prema informacijama IPI-ja, znači da su automobili bili na tehničkom pregledu i da su kao takvi pušteni na ulicu. Spomenimo da se na bh. cestama u protekloj godini dogodilo više od 37.600 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 295 osoba, a oko 10.000 ih je ozlijeđeno.

Po podacima BIHAMK-a za 2017., više od 66% registriranih vozila u BiH je starije od 18 godina, a više od 88% starije od 12 godina.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Treba izvršnu vlast u federaciji kazniti zašto narod neradi zašto narod nema posla zašto su penzije nikakve zašto narod ne može voziti ispravno auto zato što debili izvršne vlasti ne
    daju narodu da zaradi koju marku svi bi mi voljeli da imamo za auto hranu i da se mogu računi redovno plaćati al ne možemo tu su krivi izabegović čović i dodig najbitnije je da su njihove kočnice ispravne ali nisu vidi se da ne mogu zakočiti uvijek im malo daj još daj još

    5
    1
    • Pa dasta je ovakva statistika nego što sirotinja ne radi nista, svaki čovjek bi bar trbao imat krov nad glavom i pristojno auto, tuzno je to sve

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.