Gerber cvijet: Kako uzgojiti gerbere u vrtu ili u tegli

Cvijet gerber nije zahtjevan za uzgoj, a mi smo za vas pripremili kratak vodič o uzgoju, sadnji te održavanju gerbera.

Gerber cvijet danas je jedan od najpopularnijih vrsta rezanog cvijeća koje se ističe po svom lijepom izgledu i specifičnom mirisu. Donosimo vam savjete kako i sami možete uzgojiti ovo divno cvijeće kod kuće.

Izgled i karakteristike cvijeta

Gerber je cvijet izuzetno jednostavan na uzgoj, porijeklom iz Afrike te tropskog područja. Ono po čemu je prepoznatljiv jesu cvjetovi raznih nijansi pastelnih boja od kojih su najčešće bijela, žuta, narančasta, ružičasta i crvena. Iako se najčešće koriste kao rezano cvijeće, gerberi su također idealni za uzgoj u vrtu ili u tegli.

Zbog bujnih listova izgleda kao da raste poput grma, a uglavnom može narasti 30-ak centimetara u visinu te nekih 40-ak centimetara u širinu. Ima velike, zelene listove te predivne šarene cvjetove koji su u glavni dio gerberove posebnosti.

Što se tiče uzgoja, nema prevelike zahtjeve pa se o njemu mogu brinuti i najveći početnici, piše Rtl.hr.

Uzgoj i održavanje

Gerber voli sunčana i topla mjesta, ali je potrebno izbjegavati izravno izlaganje suncu. Osim toga, gerber je poznat kao biljka koja odlično podnosi ljetne vrućine i iznimno visoke temperature.

Što se tiče zalijevanja, za gerber je vrlo važno da ga stalno održavamo vlažnim. Zemlja se nikada ne bi smjela u potpunosti isušiti jer tako može doći do umiranja i uvećnuća biljke. Obavezno je obilno zalijevanje, naročito u ljetnim danima.

Ako svoje gerbere namjeravate držati u zatvorenom prostoru i uzgajati u tegli, važno je naglasiti da temperatura sobe ne bi smjela biti preniska, ali ni previsoka. Svaka dva tjedna biljku bi trebali prihranjivati, a s vremena na vrijeme i gnojiti. Ipak, gnojidba u zimskim mjesecima i uvjetima nije potrebna.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.