Bez trošarina, nema asfalta: Upitna izgradnja infrastrukturnih projekata

Autocesta

Više konkretnih infrastrukturnih projekata dovedeno je u pitanje zbog opstrukcija usvajanja novoga Zakona o trošarinama. Politikantske igre ugrozile su tri milijarde maraka vrijedne projekte cestogradnje samo u Federaciji, za koje su već bila osigurana sredstva, piše Večernji list.

Direktor Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Terzić potvrdio je kako radovi na izgradnji koridora Vc neće biti zaustavljeni, ali da nema ništa od planirane ubrzane izgradnje u idućem razdoblju. Objasnio je kako, od 850 milijuna eura kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za gradnju cestovne infrastrukture čak 650 milijuna ne može postati operativno jer nije ispunjen uvjet te banke za povećanje trošarina.

Upitni su i drugi kreditni aranžmani, poput onih s Europskom investicijskom bankom (EIB) jer ta banka financira projekte s EBRD-om prema načelu pola-pola. Zakon o trošarinama je, dakle, važan, ne samo kao izvor sredstava za cestogradnju već i kao instrument te jamstvo otplate inozemnih kredita za infrastrukturne projekte.

Izgradnja čak 13 dionica na trasi autoceste Vc za koje postoji osigurano 860 milijuna eura, sada je neizvjesno. Njihova izgradnja bi značila pokretanje minimalno 25 gospodarskih grana koje su vezane uz cestogradnju i otvaranje na tisuće novih radnih mjesta.

Da je usvojen Zakon o trošarinama, faktički bi po automatizmu bila operativna već ugovorena financijska sredstva EBRD-a i EIB-a, koja su namijenjena za izgradnju dionica Buna – Počitelj (32 milijuna eura), Buna – Kvanj (100 milijuna), Mostar jug – Buna (60 milijuna), Vraca – Pečuj (60 milijuna), Ponirak – Vraca (91 milijun), Vranduk – Ponirak (50 milijuna), Nemila – Vranduk (36 milijuna), Poprikuše – Nemila (170 milijuna) i Tarčin – Ivan (100 milijuna eura).

O povećanju trošarina ovise i ugovori o financiranju prema takozvanom ex-im modelu, prema kojem izvođač radova pronalazi kreditora, a radi se o izgradnji tunela Prenj te dionice Mostar sjever – Mostar jug, ukupne vrijednosti oko 550 milijuna eura.

Izvan koridora Vc su također projekti koji su pogođeni neusvajanjem spomenutoga zakona. Takav je slučaj s cestom kroz središnju Bosnu, kao i cestom Stolac – Neum, čija izgradnja košta 40 milijuna eura, te dionicom magistralne ceste M-18 Kladanj – Podpaklenik, koja je procijenjena na 15 milijuna eura, piše Večernji list.

Za izgradnju mostarske obilaznice namijenjeno je nešto više od 33 milijuna eura, a riječ je o dovršetku dionice Međine – Miljkovići i izgradnji dionice Miljkovići – Rodoč. Osim autocesta i brzih cesta, upitna je i izgradnja novih magistralnih cesta, više od 106 kilometara trećih trakova za sporedna vozila. Pod znakom pitanja je i najmanje 13 obilaznica oko bh. gradova (Bugojno, Ključ, Livno, Tuzla Novi Travnik, Grude, Kalesija, Cazin, Kiseljak, Goražde, Odžak…), rekonstrukcija mostova u Srebreniku, Bihaću, Ključu, Jajcu, Olovu…

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Dabogda u zemlju propala i BiH i lopovi što je vode…samo daj daj daj….a narodu k…. Od ovce….triba sve im zapalit i otići odavde kad već mi ne možemo normalno zivit nećete ni vi bagro lopovska…

  • Di su ti projekti i ta radna mijesta,prosperitet itd.sto su sa dosadasnjim trosarinama napravljeni? Nema kredita,nema javnih,tajnih nabava,nema lopovluka,novih auta,vila i raznoraznog objesnog ponasanja od elita koje se bore da opljackaju ovaj narod kroz takozvane trosarine! E neka i nece vam uspijeti,a vi koji ste glasali za to sramite se i usima pokrite! ( izmedju ostalog i nas Kozul je glasao za pov.trosarina za ceste u BiH a sami znamo i vidimo po cemu se vozimo,asfaltom ,rupa na rupi,di su pare od dosadasnji trosarina? Di su?)

  • Spada li u ovo Gedžina strana..pa ovo nema u 3 p.m.
    Kakav je ovo grad živa ti b.ga? Sram bilo sve one koji rade ovakve pizdorije.Zna li itko hoće li se asfaltirat do 2020. godine.

  • Ako svi budu plaćali 15 feninga po litri da nam se napravi autoput, oće li nam kasnije bit džabe za vozit po njemu ili ćemo opet MI koji smo davali 15 feninga po litri morat platit i cestarinu?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.