Bez 4000 berača propadaju deseci tona voća

Ako voćari hitno ne nađu barem 4000 berača sezonaca, deseci tona jabuka i krušaka vrhunske kvalitete, za koje je već osigurano tržište, moglo bi propasti. Upozorio je na to predsjednik Udruge voćara RS-a Dragoja Dojčinović, podsjećajući da je samo u Potkozarju za berbu spremno oko 4000 hektara voćnjaka u kojima dozrijeva više od 160.000 tona krušaka i jabuka. Samo poduzeću Agroimpeks trebat će oko 300 do 400 sezonaca, svakog dana do polovine studenoga, piše Večernji.ba.

Dobri uvjeti

Vješt berač može zaraditi i do 1200 maraka mjesečno. Osigurana je i hrana te prijevoz za radnike koji putuju iz obližnjih mjesta, a ponegdje i smještaj za one koji dolaze izdaleka. Ipak, radnika nema dovoljno iako u Republici Srpskoj imamo više od 100.000 nezaposlenih, kazao je Dojčinović za srpskainfo.com.

Tako su voćari došli u apsurdnu situaciju: rekordan urod, vrhunska kvaliteta, ponovno uspostavljen izvoz u Rusiju i otvorena tržišta u drugim zemljama – sve bi to moglo pasti u vodu zbog manjka berača. Poučeni ovogodišnjim iskustvom, mnogi voćari iz RS spremni su dio zarade od rekordne sezone uložiti u opremanje hostela za smještaj sezonskih radnika. Tvrde da je “najbolji radnik onaj radnik koji noći na imanju”. U potkozarskim voćnjacima pogotovo su na cijeni radnici iz Hercegovine, južne Srbije i Rumunjske. Dojčinović kaže da i iz drugih siromašnijih zemalja EU-a ima zainteresiranih za ovaj sezonski posao.

To je posao koji se mora obaviti navrijeme, ne možete berbu razvlačiti do zime. Znači, važno je da u špici sezone imamo dovoljno radnika, pa ako ih ne možemo naći na domaćem terenu, moramo osigurati uvjete onima koji bi u berbu došli iz inozemstva, kazao je Dojčinović.

I migranti dobrodošli

Voćari su ranije kazali kako bi u iduća dva mjeseca rado angažirali i migrante kako bi barem donekle obrali voće koje je rodilo kao nikad. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić objasnio je kako ne postoje zakonske prepreke za radno angažiranje migranata u voćnjacima. Ipak, smatra kako to migranti ne žele jer njihov cilj nije ostati u BiH ni raditi.

Njima su cilj razvijene zapadne zemlje, a ne Bosna i Hercegovina i branje jabuka u BiH, istaknuo je Mektić.

(www.jabuka.tv) 


2 komentara

  • Neka plate i nikakv.problem nije narod ce radit o dzaba bogme nece dadni ljudima satnicu osam maraka pa ces vidit ljudi staje nece bit manjka radne snage a ne dnevnicu trijes maraka i deset sati

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.