Bevanda proračun za 2022. godinu uputio Vijeću ministara BiH

Nacrt Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu upućen je u petak iz Ministarstva financija i trezora BiH Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja.

Nakon što je u četvrtak Vijeće ministara BiH usvojilo Dokument okvirnog proračuna (DOP) za razdoblje 2022- -2024. godina stvoreni su uvjeti za usvajanje Nacrta Zakona o Proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda istaknuo je da je to Ministarstvo u najbržem mogućem roku u datim okolnostima završilo rad na DOP-u i ovogodišnjem proračunu.

Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za razdoblje 2022.-2024. godina usvojen je 30.3. 2022. godine te je uslijedio rad na dva opsežna dokumenta na kojima počiva financiranje institucija BiH i povrat javnog duga. Dakle, Ministarstvo financija i trezora BiH je u roku dva mjeseca završilo ovaj zahtjevan posao te očekujemo da se bez poteškoća nastavi daljnja procedura usvajanja proračuna, rekao je ministar Bevanda.

Temeljem Ustava i zakona Ministarstvo financija i trezora BiH je tehnički izvršitelj u procesu donošenja proračuna. Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu on se upućuje ustavnom predlagatelju – Predsjedništvu BiH, koje utvrđuje prijedlog Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH, poslije čega ga upućuje na usvajanje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, pojašnjeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH zadao je okvire za proračun institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od neizravnih poreza za razinu BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Nije on star..samo od pica malo gadno izgleda..inace nije jos za mirovine..pogotovo po godinama?Kad napune 105 onda oni idu u mirovinu

  • Nedaj novce ! Njima trebaju novci da mogu lakše oduzimati prava Hrvatima.
    Zašto oni ne prihvate da svaki narod bira svoje predstavnike.
    Ta MZ je stvarno bezobrazna da taj Princip ne uvedu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.