Berači jabuka došli čak iz Njemačke, kilogram tri puta jeftiniji nego u trgovini

U jedan slavonski voćnjak možete doći, ubrati jabuke i platiti ih gotovo tri puta manje nego u trgovini. Razlog za to je nedostatak radnika, zbog čega neprestano postoji potreba za beračima.

Zajedno sa suncem ranom zorom u voćnjak su stigli i berači.

Volim puno voća, a svoj sam stari voćnjak povadio. Ove godine nemam i zato si idem sam nabrati, rekao je Ivan Gregačević, jedan od berača.

A da ubere domaću slavonsku jabuku omogućio mu je gospodin Marijan. On je, unatoč prošlogodišnjem iskustvu, ove godine vrata svog voćnjaka otvorio građanima, donosi Dnevnik.hr.

Ja nisam mogao prodat kilogram jabuka. Što ću sad s tim? Žao mi je da propadne, a ne možemo to pokupiti jer nemamo ljudi. Radili ste cijelu godinu, a vidite da vam trud propada, rekao je Marijan Bakula, proizvođač jabuka.

Prošle godine u njegov voćnjak stizali su berači iz Zagreba, a ove godine čak i iz Njemačke. Idared, Jonagold i Zlatni delišes su samo neke od sorti kojima će se berači osladiti. Ubrani kilogram plaćaju 2,5 kune.

Gospodinu Ivanu to puno znači, dodajući: Puno je jeftinije, a znam da sam ubrao sad sa stabla, da nije nigdje stajala u hladnjaku bila od pet do šest mjeseci.

Povoljna je cijena i izađemo malo u prirodu i to je jako dobro i za nas i za gospodina koji treba prodat jabuke, pozitivno gleda na ovo i gospođa Snježana.

A berači su prije nego li kupe, svaku sortu mogli i kušati. Dio jabuka će se pojesti, a dio završiti u slavonskim delicijama. Gospodin Ivan će naribati te jabuke pa će njegova supruga napraviti kolače.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Cuj dosli iz Njemacke gdje u u Njemackoj mogu brati jabuke za 10 eura,dosli amo radit za 15 kuna…koji vic i naslov..

  • Ma nisu oni dosli radit vec sebi ubrat jabuka stavan je on ovdje plati kilo po pola marke a u svabe je po dva ido tri eura a njemci ko njemci nima pola marke nrk ostane vele je ta vidila sam kako sve koriste mi da nako cuvamo imali bi pet puta vise od nji kada im ostane snita kruha zavija se u celofan jedu je od pet dana njma je ovdje uzivancija samo glume kako oni dobro zive stede zeljni se naest aevo vide se iovi kad dodu samo imaju pricu a kad odes tamo stvarno se razocaras ma sta ce im svi ti novci kad nemaju zadovoljstva

    • Bas tako,
      Tamo zive po sestorica u Baukontejneru da bi platili sto manje,jedu onu getingen salamu najgore vrste i okusa ali se “doli treba pokazati” i to kratko vrime pa opet “jovo-nanovo”.

  • Lako za Švabe gori su naši koji odu tamo. Jebli bi se za euro. Ovamo dođu pa glume. Jad i bijeda samo gledaju šta ćeš im dati

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.