Automobili nikada jeftiniji, a kupaca nema!

Želju u domaćinstvima da kupe polovno vozilo potisnuli su plitki džepovi, tako da trgovcima automobila preostaje samo da se žale i čekaju bolji period za zaradu.

Koliko je situacija teška govori i činjenica da se saloni i placevi širom zemlje masovno zatvaraju.

Iskustva zaposlenih na portalima na kojima se oglašava prodaja korištenih automobila pokazuju da su novčane vrijednosti auta rekordno niske, no, usprkos tome, kupci “mjere”, ali (prazne) novčanike ne dodiruju.

Prodaja je totalno opala. Kupaca nema, pa se smanjuje i broj salona koji se bave ovom djelatnošću. Prodajni objekti zatvaraju se širom BiH. Svi se žale na lošu prodaju, a sada očekujemo da će cijene dodatno da budu snižene, što se uvijek događa u jesen“, ističu na portalu mobile.ba.

Da su cijene “polovnjaka” na bh. tržištu sada izuzetno povoljne slaže se i Hasan Džonlagić, urednik portala autopijaca.ba, koji kaže da su trgovci automobilima “mađioničari”.

“Kada je prodaja vozila u pitanju kod nas sada imate neku konstantu, dok smo tijekom ljetnih mjeseci bilježili veliki pad. Što se cijena tiče, još su automobili veoma povoljni. Ljudi koji se bave trgovinom su mađioničari i ne znam kako pronađu takva vozila po tim cijenama”, ocjenjuje Džonlagić.

Kontradiktorna je činjenica, žale se trgovci, to što niže cijene nisu privukle kupce. Ovom sektoru za sada ne naziru oporavak.

Kako vozila pojeftinjuju u Europi, tako se to odražava i na naše tržište. Dakle, bilježi se kontinuirano smanjenje cijena. Međutim, broj kupaca ne raste. Prisutna je kriza, pa je od 2008. dosta pala prodaja“, žali se Mersud Gazbara, direktor poduzeća “Pantera” iz Sarajeva, koje se bavi uvozom i prodajom polovnih automobila.

Marko S. iz Banjaluke planira da kupi vozilo, ali mu to ne polazi za rukom jer ne uspijeva da prikupi novac.

“Prije nekoliko godina špekuliralo se da će cijene biti snižene, tako da sam kupovinu prolongirao. Dočekao sam – one su niže nego ikad, ali šta sad imam od toga kada je sve ostalo poskupjelo, a plaće ostale iste, pa jedva sastavljam kraj s krajem. Ne očekujem da će biti bolje”, žali se ovaj Banjalučanin.

1 komentar

  • Magi, ja ne umem da predsednikujem ni u rjoednoj kuci al’ moram da pitam za ovo, vidim trendi pitanje a ja nemam odgovor Suske, ja bih tebi rekla

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.