Austrijanci odlučili: Ne želimo masovno useljavanje očajnih Hrvata

Austrijska vlada odlučila je produžiti do 2020. godine ograničenja koja na njenom tržištu rada postoje za radnike iz Hrvatske. To je danas objavio ured kancelara Sebastiana Kurza, a takvu odluku podržava i predsjednik austrijske Gospodarske komore Christoph Leitl.

Podsjetimo, u Austriji je do 1. srpnja ove godine na snazi odluka da ta zemlja ima pravo na neka ograničenja kada je riječ o slobodi kretanja hrvatskih radnika unutar Europske unije. No do tog datuma mora donijeti odluku hoće li ograničenja za hrvatske državljane produljiti još dvije godine. Europskoj komisiji u tom će slučaju morati dokazati da bi otvaranje tržišta za Hrvate uzrokovalo ozbiljne poremećaje.

U Austriji je stopa nezaposlenosti 5,4 posto

U Austriji je 2017. radilo oko 28.000 hrvatskih državljana, a taj broj svake godine raste za dvije do tri tisuće. U isto vrijeme u zemlji živi i 4800 nezaposlenih hrvatskih državljana. Također, u Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti trenutno gotovo dvostruko veća nego u Austriji (10,4 % naprema 5,4 %).

O tome da će Austrija iskoristiti svih sedam godina za ograničavanje pristupa hrvatskim radnicima koje ima na raspolaganju po pravilima Europske unije, počelo se u tamošnjoj javnosti govoriti početkom ove godine.

Sve je započelo napadom lidera socijaldemokrata i donedavnog kancelara Christiana Kerna koji je baš građane Hrvatske izdvojio kao potencijalnu opasnost za tržište rada u alpskoj republici. Kern je gospodarski program nove vlade napao kao “program osiromašivanja”, u kojem će se provesti “razgrađivanje socijalnih prava” i “tržište jeftinog rada”. Naročito se na meti njegovih kritika nalazi najavljeni potez austrijske vlade da će se preko liste deficitarnih zanimanja austrijsko tržište rada posve otvoriti za članice EU-a.

Ukidanje ograničenja za hrvatske radnike izazvalo bi useljavanje 150 tisuća Hrvata?

Još oštriji je bivši šef austrijskih sindikata Werner Muhn koji je za bečki list Kurier rekao: “U zemlju će tako ući tisuće jeftinih radnika s istoka EU-a. Vlada je zapravo odlučila otvoriti novu balkansku rutu.”

Produženje ograničenja podržao je i čelnik Javnog zavoda za zapošljavanje (AMS) u Austriji Johannes Kopf. Kopf je u nedavnom javnom istupu istaknuo da je Austrija izgubila svoje mjesto na vrhu ljestvice zemalja EU-a s najnižom zaposlenošću zato što se broj radno sposobnih u posljednjih osam godina povećao za čak 400.000. I dok su neki sektori, poput turizma, profitirali od strane radne snage, drugdje su strani radnici istisnuli domaće, istaknuo je Kopf. On smatra da bi u prvoj godini nakon potpunog otvaranja tržišta Hrvatima došlo 10.000 novih radnika. Vjeruje da bi Austrija od Hrvata trebala tražiti još dvije godine strpljenja jer je smanjenje nezaposlenosti prioritet AMS-a; trenutno je u zemlji oko 400.000 nezaposlenih.

Austrijski su pak mediji pisali da bi se kod njih u kratkom roku moglo naseliti i do 150 tisuća Hrvata koji masovno bježe od siromaštva i nezaposlenosti u svojoj zemlji. Sada je jasno kako je austrijska desničarska vlada odlučila povući potez na koji ih je pritiskala i opozicija i dio medija, dok će Hrvati nova radna mjesta nastaviti tražiti u Njemačkoj i Irskoj, piše Index.hr.

(www.jabuka.tv) 

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.