Armenija spriječila pokušaj ubojstva premijera

Armenija je spriječila pokušaj ubojstva premijera Nikola Pašinjana i pokušaj da vlast preuzme skupina bivših dužnosnika, objavila je Nacionalna služba sigurnosti.

Pašinjan je pod pritiskom tisuća demonstranata koji prosvjeduju od utorka i traže da odstupi zbog prekida vatre koji je dogovorio i koji je Azerbajdžanu osigurao teritorijalne dobitke u Nagorno Karabahu nakon šest tjedana borbi.

NSS je objavio da su uhićeni njegov bivši čelnik Artur Vanecjan, bivši šef kluba zastupnika Republikanske stranke u parlamentu Vahram Bagdasarjan i ratni veteran Ashot Minasjan.

Osumnjičeni su planirali ilegalno preuzeti vlast ubojstvom premijera i već su razgovarali o potencijalnim kandidatima koji bi ga zamijenili, objavio je NSS u priopćenju.

Armenci pale vlastite domove da u njih ne usele Azeri

Pašinjan je ranije ovaj tjedan rekao da nije imao izbora osim potpisati sporazum kako bi spriječio daljnji gubitak teritorija. Rekao je da za to preuzima osobnu odgovornost, ali je odbacio pozive da odstupi.

Prekid vatre zaustavio je vojne akcije u i oko Nagorno Karabaha, enklave međunarodno priznate kao dio Azerbajdžana, ali naseljene uglavnom Armencima.

Od devedesetih godina prošlog stoljeća etnički Armenci imali su vojnu kontrolu nad Nagorno Karabahom i dijelovima teritorija Azerbajdžana koji ga okružuju.

Armenija: Prosvjednici probili kordon policije i upali u zgradu vlade, pretučen predsjednik skupštine

Sada su izgubili dobar dio enklave, kao i teritorija oko nje.

Borbe započete u rujnu u kojima je, kako se pretpostavlja, poginulo nekoliko tisuća ljudi, izazvale su strah da bi rat mogao zahvatiti širu regiju, s obzirom na to da Turska podržava Azerbajdžan, a Rusija ima sporazum s Armenijom, gdje ima i svoju vojnu bazu.

Prema nekim podacima, više od 1.000 boraca iz vojske Nagorno Karabaha izgubilo je život, a Azerbajdžan nije objavio podatke o svojim ratnim žrtvama, no Rusija procjenjuje da je na svakoj strani oko 5.000 poginulih.

Armenija, Azerbajdžan i Rusija: Potpisan sporazum o prekidu sukob u Nagorno Karabahu

(www.jabuka.tv) 

4 komentara

  • Tako to dođe kad ljudi nisu normalni. Oni nemaju pojma koliko su slabi i da nemaju nikakve šanse protiv Turske. Poginulo ih je kako kažu oko 2.300 i to od NATO-va oružje. Turci su ih gađali kao glinene golubove. Danas je opet na snazi zakon jačega. Erdogan provocira danas opet posjetom u okupiranom dijelu Cipra i ruga se cijelom “kršćanskom” zapadu.

    • Uvijek je taj zakon na snazi dijete drago samo ti TV drugo kaže. U ovom slučaju, Azeri su kupili u više navrata od Izraela HAROP i SkyStrike dronove. S jednim uništili Armenijski S300. S ostalim sve bitne vojne točke. Rat gotov. Kad je bila prva prodaja rekli vlasniciima firme da sami ispale prvi dron na armence, ovi to učinili, promašili, Izrael saznao, firma blokirana 2 godine bila. Čim se odblokirala, Azeri platili dronove i počeli pripremu za ovo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.