Andrej Plenković otvara Mostarski sajam

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024. održat će se od 16. do 20. travnja, a ravnateljica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak smatra kako je razina kvalitete ovogodišnjeg izdanja podignuta za stepenicu više.

Na sajamskoj priredbi sudjelovat će više od 800 izlagača, zemlja partner je Republika Hrvatska, a Sajam će otvoriti hrvatski premijer Andrej Plenković, najavila je ravnateljica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak na konferenciji za novinare.

Dodala je kako su sajamski kapaciteti popunjeni prije više od dva mjeseca, a vlada veliko zanimanje za sudjelovanje u konferencijskom dijelu Sajma.

Hrvatska će se predstaviti na zajedničkom štandu Hrvatske gospodarske komore (HGK) na 400 metara četvornih, kao i na 200 metara četvornih kao individualne velike tvrtke. Sveukupno nam iz Hrvatske dolazi više od 40 tvrtki, a posebno nas raduje što su na Mostarskom sajmu najzastupljenije tvrtke iz Bosne i Hercegovine, istaknula je Bošnjak.

Kapaciteti Mostarskog sajma odavno popunjeni

Potvrdila je kako će na Sajmu biti oko 800 izlagača iz tridesetak zemalja.

Mađarska se svake godine predstavlja na sajmu od kada je bila zemlja partner, a tako rade i Srbija, Izrael, Turska, Italija, Austrija i ostale zemlje. Mostarski sajam je najveći sajam u ovom dijelu Europe, kazala je Bošnjak.

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić podsjetio je kako je RH ponovno zemlja partner nakon 2017. godine, kada je to bilo na 20. jubilarnom izdanju Sajma.

Sajam predstavlja jednu od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u ovom dijelu Europu i slobodno mogu ocijeniti kako Sajam nadilazi gospodarsku dimenziju suradnje. On je mjesto susreta koje pridonosi kreiranju ukupne suradnje, i unutar BiH, i unutar šire regije, rekao je veleposlanik Sabolić.

Podsjetio je na ukupne gospodarske i međudržavne veze između BiH i RH, istaknuvši snažnu povezanost gospodarstava dviju država.

Visoka razina kakvoća vinskih uzoraka pristiglih na Mostarskom sajmu

Robna razmjena u 2023. godini između dviju država iznosila je oko četiri milijarde eura i RH je jedan od glavnih trgovinskih partnera za BiH. Također, BiH je peti trgovinski partner RH s udjelom od 5,7 posto u ukupnoj robnoj razmjeni sa svijetom, dok se RH nalazi na prvom mjestu po uvozu robe u BiH, a na četvrtom mjestu u izvozu. Izravna ulaganja RH u BiH su do konca 2023. iznosila 1,4 milijarde eura, podsjetio je hrvatski veleposlanik u BiH, dodavši kako na prostoru BiH djeluje oko 200 tvrtki iz Republike Hrvatske.

Iako se u Hrvatskoj tih dana održavaju parlamentarni izbori, veleposlanik je potvrdio kako će predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvoriti Međunarodni sajam gospodarstva.

Konferencijski program i podsajamske manifestacije

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić složio se s izlaganjem hrvatskog veleposlanika, ocijenivši gospodarsku suradnju između BiH i Hrvatske „jako dobrom“.

Trend te ekonomske razmjene je uvijek u porastu i tako će se nastaviti, posebno nakon što se BiH priključi porodici zemalja Europske unije, smatra Šantić.

Dodao je kako Gospodarska komora FBiH dugi niz godina na Mostarskom sajmu odrađuje konferencijski dio, a ta će se praksa nastaviti i ove godine.

Ove godine nam je u planu konferencija, koju radimo zajedno s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) i HGK na temu „EU – perspektive za BiH i iskustva RH“, a bit će podijeljena u tri panela. Prvi panel su benefiti ulaska RH u EU i što očekuje BiH, drugi je internacionalizacija i prekogranična suradnja, a treći panel je „Održivo poslovanje – prilika za pozitivne promjene“. Na njima će sudjelovati mnogi gospodarstvenici iz BiH i RH. Također, održat će se i godišnja skupština Komore na sajmu kao i forum „Komora jadransko-jonske makroregije“, kazao je Šantić.

Pored ekonomskog dijela Međunarodnog sajma gospodarstva, organizatori su pripremili i bogat popratni program za koji je zadužena Mija Martina Barbarić.

Sama ideja je bila da uz izložbeni dio, Mostarski sajam postane mjesto gdje se izmjenjuju dobra iskustva i ideje, da se kreira nešto novo. Ove godine imamo jako dobar konferencijski program, ekonomske forume, podsajamske manifestacije kao što su sajam vina, sajam turizma, sajam IT tehnologija i slično.

Imat ćemo i dva modna dana, kao i zabavno-glazbeni program u kojemu će sudjelovati razni lokalni zvijezde i izvođači. Između ostalog, imat ćemo i razne radionice, posebno uz vino, imat ćemo i prvi sajamski kviz, make-over, uživo radove na frizurama i šminkanju, a na kraju sajamskog dana i afterparty, kazala je Barbarić.

(Fena)

13 komentara

 • Čudno zaista čudno pa neće sajam otvoriti pobjednik skorih izbora u Hrvatskoj Milanović već briselski poslušnik Plenković.

  • Pobjednik skorih izbora u RH Milanović???Jesi li ti dobar ili si pak na nekom opijatu kao taj tvoj pobjednik izbora u RH?Da nisi ne daj Bože zreo za ludnice kao što je odavno zreo i taj tvoj pobjednik izbora u RH?Sve u svemu idi odmah u Mostar na psihijatriju na Rondou ima dobrih psihijatara reći će ti dijagnozu za iduće izbore u RH.

   • Živi bili pa vidjeli.
    Šta misliš ko bi mogao pobjediti u Istri na čelu sa Rijekom Dalmaciji na čelu sa Splitom Zagrebu i još u mjestima gdje se ne nadaš.Nisam siguran da će i Slavonci dati glas onima koji su im izvršili pokolj svinja.
    Ima tu još štošta kao npr ne zaboravljaju ljudi pandemiju šta se sve tada događalo

 • Cedomir mora brata Aleksandra pozdraviti. Pitam se, koji bi imao drugi razlog da nam dode veleizdajnik bas u Mostar? Ili ce oko Mostara takoder za Momcile otvorit 40 centara kao u Lipoj Nasoj?.

 • Ako je tu Plenki onda bi bio red da sa njim dode vjerni koaliciski partner Milorad Pupovac i ekipa Capak, Bozinovic, Alenka Marković. Ti ljudi, osobe su stvarno puno napravili za hrvate u RH i vani. Mogu rame uz rame za Novalicom i ekipom iz malina raspiratora. Svi su oni isto radili na dobrobiti naroda. Naravno i Sebiju odma do Plenkija.

  • Sajam je privatna tvrtka. I kao takva je registrirana. A to što se zove Mostarski je samo zato što se održava u Mostaru.
   Ila svij račun, svoj upravni idbir i svog direktora. Nutko od njih nije upislenik grada Mostara. Novci se djele između vlasnika hala i poduzeća ” mistarski sajal”, a riječ je o istoj grupaciji ljudi.
   Eto.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.