Aluminij ugašen zbog 440 milijuna, ni jedan rudnik zbog 1,5 milijardi KM duga – Jabuka.tv

Aluminij ugašen zbog 440 milijuna, ni jedan rudnik zbog 1,5 milijardi KM duga

Kada su federalne vlasti 12. srpnja 2019. donijele odluku o gašenju pogona Aluminija iz Mostara, čije su tadašnje ukupne obveze iznosile 440 milijuna maraka, od čega je 290 milijuna maraka bio dug za trošak električne energije, te je kreditorima i po drugim obvezama dugovao još oko 150 milijuna maraka, sedam rudnika koji djeluju u sustavu Elektroprivrede BiH za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno i druge obveze dugovalo je nevjerojatnih milijardu i pol maraka.

Nikada nije potegnuto pitanje njihova eventualnog gašenja. Istodobno, za ”hrvatski plijen” – Aluminij vrijedila je logika kako mora tržišno poslovati pa ga se moralo ugasiti, a 900 radnika poslati kućama, dok su za ”bošnjački plijen” – rudnike vrijedile dogovorna ekonomska politika i socijalna osjetljivost s obzirom na to da nijedan rudar nije ostao bez posla, piše Večernji list.

Prema izvješću Elektroprivrede BiH, neizmirene obveze sedam rudnika – Kreka, Zenica, Breza, Đurđevik, Abid Lolić, Kakanj iznosile su na kraju 2020. godine nepunih 900 milijuna KM. Za mirovinsko i invalidsko osiguranje, bez čije uplate nijedna kompanija ne može isplaćivati plaće jer Porezna uprava FBiH to ne bi smjela dopustiti, dug je iznosio 427 milijuna KM. Kada se tome dodaju drugi porezi te obveze za koncesiju, ukupan dug penje se na 493 milijuna KM.

Istodobno, dugovanja prema dobavljačima, odnosno za predujme Elektroprivrede BiH, te obveze prema kreditorima, ali i kreditiranju Elektroprivrede BiH iznosili su još dodatna 342 milijuna KM. Ostale obveze iznose oko 63 milijuna KM, tako da ukupni dugovi i obveze iznose 898 milijuna KM. Da se radi o sustavu koji je apsolutno neodrživ, ali da se stalno servisira iz ”legitimno” zajedničkog proračuna Federacije BiH, svjedoči i svojedobna izjava premijera Fadila Novalića koji je doslovno potvrdio kako je proizvodna cijena ugljena u rudnicima u FBiH daleko ispod isplativosti.

Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora Aluminija

Znači, jednostavno na jednu tonu ugljena moramo namiriti 203 KM, a ugljen je na tržištu znatno jeftiniji. Znači, možemo ga kupiti i izdržavati te ljude. Znači, ne proizvoditi, rekao je svojedobno Novalić, podsjeća Večernji list.

Dajući smjernice za razvoj regionalne trgovine energijom u jugoistočnoj Europi (World Bank Framework for Development of Regional Energy Trade in South East Europe) u ožujku 2004., Svjetska banka je procijenila da se, s ciljem postizanja ekonomski održivog poslovanja, u rudnicima ugljena u oba entiteta u BiH tadašnji broj od 15.000 zaposlenih mora smanjiti na svega 3.000. Pet godina kasnije, 2009., Vlada FBiH započela je ”financijsku konsolidaciju” sedam rudnika ugljena.

Ta spasilačka operacija izvlačenja rudnika iz financijske dubioze sastojala se u tome da se novcem iz federalnog proračuna isplate obveze za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te ulože stotine milijuna maraka za osuvremenjivanje. Deset godina kasnije konsolidacija rudnika, umjesto predviđene dobiti od 23,6 milijuna KM, dovela je do toga da su razne obveze dosegnule 900 milijuna maraka, a ”upumpani” iznos je još 600 milijuna maraka. Tako da ukupna konsolidacija stoji sve u Federaciji BiH 1,5 milijardi maraka.

Aluminij planira graditi solarnu elektranu

(www.jabuka.tv | Foto: Ivana Ivanović/Pixsell)


14 komentara

 • Aluminij je ugasio dobročinitelj Gago. Soko je ugasio dobročinitelj Gago. Žitopromet je ugasio dobročinitelj Gago. Tko nije dozvolio nastavak rada Hercegovačke banke d.d. pa dobročinitelj Gago. Tko je u sve strukture državne, federalne, županijske i općinske vlasti, kao i u sva javna poduzeća ubacio podobne i nestručne kadrove komunističke partije hdz, pa drug Gago. Ako želite raditi i trebate posao, idite u Njemačku, jer ovdje je dolina kp hdz kojom upravljaju drugovi iz kp hdz na čelu sa dobročiniteljem Gagom. Crkvena vlast je na istom pravcu sa Gaginom vladavinom i proglašavaju ga dobročiniteljem, pa me čudi kako i ime nisu promijenili u neku sektu Gage dobročinitelja, ali brzo će i to, ne treba se sekirati za komunjare, one su kao i mačke, uvijek se dočekaju na noge i imaju po devedeset devet života, svaki život za po jednu godinu, kao i drug im Manolić.

  • Mijo Brajkovic, nekadasnji clan predsjednistva HDZa ostavio firmu u plusu 80 milijuna KM 2008. i dodje kada koji je kontra HDZ i firma 2013. trazi spas zbog dugova i kriv HDZ?!
   Soko je bila firma koja je radila vojnu tehnologiju ( jugoslavensko smece od aviona koje je letjelo 1km) za JNA pa kad se raspao taj smrad od države ugasilo im se jedino tržište.
   “Gago” tj. gospodin dr. Dragan Čović je kriv jedino što ga nije odmah ugasio 2014. umjesto što ga je održavao na životu preko Vlade Federacije.
   Hm, zamisli ti da u politicke institucije stranka koja je na vlasti ubacuje svoje kadrove, ajme meni pa to je samo u nas dok u Njemackoj gradonacelnik iz CDUa dovede kadrove iz SPDa, u Texasu guverner republikanac zaposljava demokrate, da to je saaaamoo u nas jahahahahha
   A tebi izgleda nijedan posao koji nije u zupaniji i drzavnim firmama ne valja…
   i naravno dotakao se i Crkve .

   Pa jedina komunjara i udbaš si ti tu takvi ko ti, tvoji drugovi “tastatura partizani” 21. stoljeća. Ovakvi komentari i jesu ko stvoreni za UDBU službu koja i je lagala, klevetala iz sjene ljude s imenom i prezimenom.
   Zato odj… seljacino retardirana, isfrustrirana

 • tu je sve receno o njima. neka to bude vijest vani da se vidi da se zna. dosta je tlacenja balija, Srba i otpadaka crvene armije.

 • da, neka svijet konacno sazna tko su muslimani. da se rijesimo i toga. tko su Srbi takoder i tko su SDP. a nisu svi..

  • Dasta, svi osim ADEZEJA su zlo, mi Rvatine smo najispravniji i najneiskvareniji narod na svitu, nas cuva Gospa Medjugorska i sveti Zdravko Mamic.

 • Rudnici sluze da SDA mafija pere pare i pljacka. Jadni radnici se pate i vazda minimalac i place kasne. Vrh politike, politicara u bosnjaka kao i hrvata i srba su izvor svih zala u lopovluka u drzavi. U ovoj drzavi je sve namontirano i sve je dio ove politicke hobotnice bez koje ne moze nista. Zato nam i jeste ovako i zato 25 god gledamo kako se dogovaraju u Federaciji HDZ i SDA Covic i Bakir. A poslusni sateliti ih slijepo slusaju i slijede.

 • Bošnjaci imaju političke predstavnike koju pljačkaju ali i misle o narodu, nažalost kod Hrvata je samo prvo. Rođenu mater prodali bi za marku, čemu onda čuđenje i vidi baš večernji list piše o tome bilten Dragana Čovića i klike. Kako drug Jozo Pavković nije pisao i ne piše što koja se tragedija godinama događa hrvatskom narodu zbog kriminalne politike koje je i on član i koja se propagirala i preko oltara od dobrog djela svećenstva. Drugovi koji su stekli preko noći diplome i sada prodaju pamet cijelom svijetu, ma vidi.

 • U 11:49, sve su dobro rekao. Zasto su svi opcinjeni radom u drzavnim poduzecima. Zasto ja vec 25 godina radim u privatnika i bas mi je dobro. Pa idite u Njemacku, sta čekate. Bila sam tamo i vratila se prvom prilikom. Kad toliko zamjerate ovim u drzavnim zašto se toliko pjenite i želite i vi taj posao. Tko ste vi da bi bas vi morali u drzavnu, zašto ne ja. Vjerojatno ste vi i vaši u onom sustavu bili povlašteni dok mi nismo mogli nikako dobiti nikakav posao, ne nešto birati nego nikakav. Sada kmečite, kmeee dok ja molim Boga za svog poslodavca i svakim danom ide sve bolje. Bog ga čuvao jer je pošten čovjek.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.