Aluminij planira graditi solarnu elektranu

M.T. Abraham Group i njihova članica, Aluminij Industrija d.o.o., potpisali su strateški ugovor s izraelskom tvrtkom Big SC Ltd, kojim će se osigurati financiranje i izgradnja elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, odnosno sunce i vjetar, u BiH koje će dijelom biti unutar Aluminij Industrije (solarne ploče).

Big SC Ltd. je tvrtka čije su vrijednosti zalaganje za zajednicu, okoliš i održivost, te je u skladu s tim odlučila razviti i proširiti svoje aktivnosti u području obnovljivih izvora energije. Ova tvrtka u Izraelu ima solarne sustave instalirane na krovovima trgovačkih centara u svom vlasništvu kapaciteta od 11 megavata, priopćeno je iz Aluminij Industrije d.o.o.

U svrhu daljnjeg proširenja opsega projekta i suradnje, M.T. Abraham Grupa namjerava ulagati u elektrane na obnovljive izvore energije, čime će, navodi se, osigurati stabilnu i pristupačnu opskrbu električnom energijom koja će udovoljiti potrebama tvornice, istodobno ostajući vjerna Aluminijevoj predanosti promicanju održivosti i ekološke svijesti i odgovornosti.

Podaci o broju sunčanih dana na području Hercegovine ukazuju na značajne izvore sunčeve energije s izuzetno povoljnim sezonskim rasporedom, što pruža priliku za njegovo učinkovito i dugoročno korištenje. S obzirom na prosječan broj sunčanih dana u Mostaru, više od 280, i dostupnost velikih otvorenih površina, čine solarnu energiju za proizvodnju električne i toplinske energije strategijom koju treba provoditi i ostvarivati, kazali su iz Aluminij Industrije.

Korištenje solarne energije, po njihovim riječima, dovest će do uštede energije, kao i smanjenja emisija iz energije koja se proizvodi upotrebom fosilnih goriva i onečišćenja okoliša uzrokovanog njihovim izgaranjem.

Tehnički tim iz Izraela doći će u Mostar već ovog mjeseca u posjet Aluminiju. Izgradnja elektrana koje će koristiti obnovljive izvore energije započet će tijekom ljeta 2021. godine, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

17 komentara

 • Oce, mozes misliti. Uzurpirat ce zemljiste i lopovi i tajkuni ce oprati lovu i ukljuciti se u sustav poticaja i pljacke drzave. Ferk odnosno gradani ce im placati to 10-15 god. Pratite tko u to ulaze i tko ce to raditi. Opet neki podobni biznismeni… Akuminij je unisten i ovo je samo pljacka i otimacina onog sto jos dole vrijedi. Strasno, mazu narodu oci a desava se nevidena pljacka bivseg giganta i svega sto je u vlasnistvu tog poduzeca..

  • Gigant i socijalizam ne idu jedno uz drugo. Nikada to nije bio gigant, bio je gigant za nase pojmove ali usporedi ga sa slicnim firmama iz drugih zemalja shvati da je to bilo samo socijalisticko upumpavanje novca u firmu bez realne trzisne vrijednosti ko i vecina ekonomije

 • To njihovo ulaganje ce samo obicnom covjeku povecati racun za elektricnu energiju. Toliko o korisnosti ovakvih ulaganja.

  • Poticaji mogu bit samo dio priče EP HZHB. To može biti do nekih 5% prometa, s tim da se treba uzeti u obzir da je sva struja koju proizvede EP HZHB iz obnovljivih izvora energije, pa za novima nema ni potrebe.
   Aluminij je godišnje trošio oko 1700 gigavata (GW) struje za proizvidnju aluminija. Dnevno oko 4.5 GW, ili na sat oko 190 MW.
   E sad da bi napravili solarnu koja toliko proizvodi dakle 190 MWh, treba oko 1.6 Ha za svaki MW ili 1.7 x1.7 km, što je nebulozno, em ekstremno skupo em nisi riješio vrijeme bez sunca. Nitko ozbiljan ne bi to ni nudio kao opciju.

   • Ko se iole razumije prijatelju vidi da ke ovo šupljačenje i još jedna prevara nažalost niko neće odgovarati za kriminal a solarne ćelije da pokreću aluminijski kombinat je nebuloza žestoka kad bi u krugu namontirali plinsku turbinu to jest termo blok osobno mislim da ni vlakom iz ploča nebi mogli namiriti plina koliko je potrebno znači bez plinovoda ništa a oni će solarima pokriti 😁😁

 • Uvjeren sam da će Aluminij bit i jača firma nego što je bila. Sad ćete vidjeti vidjeti šta znači kad židovi negdje osjete potencijal.

 • U normalnom,poslovnom svijetu, menadžer nastaje tako što se kali od najniže stepenice pa na gore….
  Onda shodno pokazanim rezultatima biva raspoređen na odgovarajuće mjesto i resor.
  Ukoliko je samostalan strelac-poduzetnik, nastupa uz svoj intelekt,snalažljivost,znanje i svoj rizik….
  A ovom našem slučaju se jedan mlad čovjek prozvao uspješnim poduzetnikom i menadžerom. Premda nema referencu koja to nedvojbeno i potvrđuje. I gle čuda, nađe on tamo neke Izraelce😄 koji su “odmah i na prvu” prepoznali biznis i u mladom gospodinu pravog menadžera!?
  Ma nije bola’….
  I sada evo mi ničice padamo pred tim poduzetničkim guruom.
  ‘ajde nos’ vas vrag

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.