Zašto HNŽ jedini nije formirao vladu? – Jabuka.tv

Zašto HNŽ jedini nije formirao vladu?

Više od dvije godine nakon Općih izbora, jedina županija u kojoj vlada još nije formirana je Hercegovačko-neretvanska.

Iako je Skupština HNŽ-a formirana na vrijeme, Vlada ove županije još je u tehničkom mandatu. Određena očekivanja postojala su nakon sastanka Čović – Izetbegović vezanim, između ostalog i za formiranje Federalne vlade. Praksa je i dosad bila takva da su uspostava vlasti u ovoj županiji i na razini Federacije bili usko povezani, a tako je i ovaj put.

HDZ BiH i SDA sa 11 odnosno 8 mandata u Skupštini izborni su pobjednici u HNŽ. Očekivano je bilo da ove dvije stranke u najkraćem roku formiraju županijsku vladu. Premijer u tehničkom mandatu Nevenko Herceg imenovan je za mandatara i na tome je stalo. Iz HDZ-a najavljuju kako se vlada može formirati i bez SDA dok iz SDA kažu kako bi formiranje vlasti bez njih bila politička avantura.

Sporno je bilo to što je SDA na početku vezao formiranje vlasti na županijskoj razini s federalnom tako da je došlo do blokade rada vlade i svega ostalog. Međutim kako su prošli lokalni izbori, kako se pozicije određenih stranaka stabiliziraju, tako se i vode pregovori i ne mora to biti nužno sa SDA, može biti sa SDP, SBB, može biti s HRS, HDZ 1990 to je jedan potencijal od 22 ruke koji može odgovoriti izazovu, kaže za BHT predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Stjepan Bošković.

Mislim da je najveća odgovornost na mandataru da on dostavi imena kandidata za ministre i mislim da odavno ima prostor da to uradi, da zatraži konkretna imena za pojedine resore i da ta imena proslijedi Skupštini HNŽ na potvrđivanje, ističe zastupnik SDA u Skupštini HNŽ Amir Šelo.

Iako je iz HDZ-a najavljeno da će poziv na sastanke biti poslan prema svim strankama, SDP i HRS nikakav poziv nisu dobili. Predstavnici ovih stranaka krivcima za situaciju u kojoj se HNŽ nalazi ocjenjuju isključivo dvije najjače stranke.

Dvije i pol godine od održavanja izbora nemamo županijsku vladu, ali da vas napomenem da smo mi taoci odnosa HDZ i SDA i na državnoj i federalnoj razini i znamo da se u našoj županiji nikad nije formirala vlada, ako se nije formirala i federalna vlada, tako da ćemo vjerojatno ostati zarobljeni u njihovim odnosima možda čak do sljedećih izbora, kaže za državnu televiziju predsjednik Županijskog odbora SDP-a HNŽ Ismet Lukić.

Vlada u tehničkom mandatu krši ustav BiH, kažu iz Hrvatske republikanske stranke. Premijer i nekoliko ministara u tehničkoj vladi ujedno su i zastupnici u skupštini. Na sastanku Vlade predlažu proračun i bitne odluke, a onda kao zastupnici u Skupštini glasaju za vlastite prijedloge.

Mi imamo identičnu situaciju na razini Federacije gdje praktično Vlada radi u punom kapacitetu, ali nisu implementirani rezultati izbora 2018., to je jedna protuustavna situacija koja ide na štetu građana, ali je u interesu ove dvije stranke koje imaju tu ”win win” situaciju, navodi predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

Dok se primjerice u Županiji Sarajevo vlast mijenjala nekoliko puta od izbora, u HNŽ unatoč jasnijoj situaciji glede izbornih pobjednika, vlasti još nema. Uvjeti da se formira postoje odavno, ali ono čega nedostaje jepolitička volja i svijest da su izabrani zastupnici i ministri u službi građana, a ne obratno.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • hehehe, ako nema vlade hNŽ, tko jke onda dao načelne sugalsnosti za bunske kanale hehehe
    ohohoh, možda da Sipa malo uleti i pogleda. Više onako,nego…

  • Republićka se stranka se Gradu Mostaru implementaciono žrtvovala, jer su spremni na žrtvu kao stranka, što je baš ćovjekoljubno, nije na štetu građana, gradoljubno je i rodoljubno, i nije protuustavno, pa je sad u najvećem hercegovaćkom gradu, jedinom istinski multietnićnom i na neki naćin stolnom – 2u1 a 3win ili ćak 4win situacija, to jest win win win + pjesnici ostajte ovdje sunce tuđeg neba Aleksa win. Doktora na sve strane. Sve u svemu, Gradonaćelnik je naime rezultatski ustavno implementiran, i samim tim se osjeti kako je već puno bolje, za razliku od federalne situacije gdje imamo samo 2win, win win situaciju, i nema istinske multietnićnosti. Ovi su se iz Republićke stranke baš žrtvovali a sama suština je u onom ćuvenom ‘žrtvoslovnom potpisu smjernica dobre volje’ sa gradonaćelnikom, i treba sad samo čvrsto vjerovati, svi skupa tj. multietnićno, a već je puno, puno bolje, i biti će još bolje, osjeti se neki istinski zamah i optimizam.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.