Aluminij traži partnera, razgovaralo se i sa širokobriješkim Fealom

Reorganizacija i prestrukturiranje Aluminijskog kombinata, uz ostalo se navode u zaključcima revizije kombinata koju je prošle godine naručila Vlada Federacije, a koji će biti obznanjeni nakon sastanka u ponedjeljak zajedno sa mogućim rješenjima za kombinat.

No ono što je i potvrdio resorni ministar Nermin Džindić, strateški partner mora se pronaći.

Imate dva moguća scenarija. Jedan je pronalazak strateškog partnera što je u ovom trenutku jedna od mogućih opcija, bliža od one nepoželjnije, a to je stečaj. Je li optimistično da do kraja ove godine nađemo strateškog partnera, ako se to ne dogodi, mislim da će mogućnost preživljavanja biti teška, kazao je.

Službeno i neslužbeno zainteresirani

Neslužbeno za kombinat su zainteresirane kompanije iz Saudijske Arabije i Turske, službeno u Vladi Federacije razgovaralo se sa širokobriješkim Fealom.

Mi smo saslušali i nismo povukli nijedan potez, jer smatramo da je Feal premala firma da bi mogla utjecati na otkup ili preuzimanje vlasništva u Aluminiju, dodao je Džindić.

Dugovanja Aluminija d.d. Mostar prema dobavljačima i Elektroprivredi HZHB premašaju 350 milijuna maraka. Iako je nakon prošlogodišnjih apela iz kombinata, uz podršku Federalne vlade, napravljen plan mjera koje su uz ostalo podrazumijevale i reprogram dugovanja, i obročna plaćanja, kombinat ni to nije uspio ispoštovati, zbog čega je od Elektroprivrede HZHB zatražen raskid ugovora 16. lipnja.

Faktura za siječanj je preko 14 milijuna maraka. Ukupan dug prema EP HZHB je preko 270 milijuna maraka. Mi ćemo poduzeti sve zakonom dozvoljene mjere zbog naplate potraživanja, kazala je Marija Buntić iz Elektroprivrede HZHB.

Elektroprivreda HZ HB raskinula ugovor s Aluminijem

Do gašenja kombinata ipak neće doći u narednih 15 dana jer se u očekivanju dogovora pronašao drugi snabdjevač. Iz Uprave danas nisu željeli davati izjave, no u ranijem priopćenju za javnost pozvali su Vladu Federacije:

Na konačno jasno opredjeljenje o proglašenju Aluminija poduzećem od strateške važnosti i postupanju sukladno tomu statusu, u prvomu redu aktiviranje Aneksa 8 na Sporazum koji smo s Vladom potpisali još 2013. godine, kada je vlasnički udio Vlade FBiH uvećan za 20 posto”.

U Vladi Federacije razgovaralo se s širokobriješkim Fealom

Ne preko leđa radnika

Radi podsjećanja, Aneks 8 Sporazuma uz ostalo je predviđao obavezu Vlade FBiH da izradi i provede program subvencioniranja proizvodnje aluminija, ali ne i omogući jeftiniju struju čiju cijenu i dalje određuje FERK. Sporazumom se Aluminij obavezao da će riješiti uvezivanje staža i obeštećenje za stare radnike, što se nije provelo, no toga se dijela uprava rijetko sjeti u medijskim obraćanjima.

S druge strane postojeći radnici Kombinata poručuju kako se reorganizacija neće moći raditi preko njihovih leđa, prenosi N1.

Prošle godine Aluminij se našao u sličnoj situaciji. Tada je naložena revizija, Vlada Federacije odobrila milijun maraka za tekuće poslovanje. Za N1 tada je potvrđeno kako bi financijska konsolidacija mogla značiti i povratak većinskog paketa dionica Vladi Federacije s obzirom na ogroman dug prema Elektroprivredi HZHB koja je u 90-postotnom državnom vlasništvu.

Federalna vlada i dalje je bez odgovora iz Republike Hrvatske na krizu u Aluminiju.

Mostarski Aluminij, koji je jedan od najvećih izvoznika u BiH te najveća kompanija u Hercegovini, u većinskom je vlasništvu Federacije BiH koja ima udio od 44 posto koliko imaju i mali dioničari radnici, dok je Vlada Republike Hrvatske suvlasnik i ima 12 posto dionica te tvrtke.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

 • Sramotno je priopćenje iz Elektroprivrede HZHB. Još sramotnije su odluke FERK-a koji određuje cijenu Aluminiju i drugim potrošačima, koji struju troše 24 sata dnevno kao i onim potrošačima koji struju troše po danu, jer svi proizvođači struje nemaju komu prodati noćnu struju, a ne mogu također ni ugasiti proizvodnju.
  Prema tomu potrošači koji struju troše 24 sata dnevno, trebaju imati duplo manju cijenu od onih potrošača koji struju troše samo u dnevne sate “dragi” FERK.
  Tako Aluminij elektroprivredi naj vjerojatnije ne duguje ništa.
  Drugi problem je trenutna niska cijena aluminija, koju su na umjetan način stvorila četiri naj veća proizvođača aluminija u svijetu, jer žele uništiti male i srednje proizvođače aluminija, koji su im konkurencija.
  Ta četiri velika svjetska proizvođača stalno u svojim skladištima imaju ogromne količine aluminija i kad vide naj ne povoljnije okolnosti za male i srednje proizvođače aluminija, ona gurnu na svijetsko tržište velike količine aluminija iz svojih skladišta i snize toliko cijenu aluminija, koju mali i srednji proizvođači ne mogu izdržati.
  Čim cijena aluminija na svijetskomu tržištu padne, četiri velika proizvođača kupuju taj jeftini aluminij i ponovo pune i onako prepuna svoja “đavolska” skladišta, kako bi opet, ako slučajno cijena aluminija na svijetskomu tržistu počne rasti, mogli iz tih skladišta ponovo gurnuti velike količine aluminija i onemogućiti rast cijene aluminija. To oni rade dok potroše novac za masovne nabavke jeftinoga aluminija u velikim količinama. Tada cijena aluminija ne zaustavljivo raste.
  Ova niska cijena aluminija na svijetskomu tržištu neće vječno trajati. I četiri velika svjetska proizvođača aluminija neće moći predugo cijenu aluminija držati tako nisko, jer to troši i iscrpljuje također i njih.
  Aluminij Mostar treba preživjeti do toga vremena. Tim više, jer se u Mostaru proizvodi naj kvalitetniji aluminij na svijetu. Mercedes i drugi proizvođači automobila koriste upravo aluminij iz Mostara. To je također jedan od razloga zašto četiri velika proizvođača aluminija u svijetu žele uništiti upravo Aluminij Mostar, jer njihov manje kvalitetan aluminij ne može proći na tržištu pored mostarskoga aluminija.
  Ako Bog da i Aluminij Mostar preživi, onda na njegovo čelo treba dovesti mudre štedljive ljude, koji će u vrijeme visoke cjene aluminija “skladištiti” novac za “7 gladnih godina”, a ne taj novac trošiti, kao da će cijena aluminija biti vječno tri tisuće dolara.
  Aluminij Mostar treba preživjeti!

  • Cijena 1 tone aluminija je trenutno 1850 dolara. Cijena proizvodnje 1 tone aluminija u Mostaru je 2185 dolara. Aluminij Mostar proizvodi samo 2 promila svjetske proizvodnje aluminija, i na tržištu je potpuno beznačajan. Trenutni mjesečni gubitak Aluminija je 8.7 miliona KM.
   Mjesečno Aluminij isplati plaća i davanja 2.9 miliona KM. Ko zatvori pizda

   • Cjena legura koje prodaju Ferariju je20 000 . Zapitaj se zasto , zato sto legure koje se prave kod nas zabranjene su u EU zbog radioaktivnih elemenata koji se dodaju u metal

  • Sve cemo uzet naj sposobni smo natrebaju nam mali kupci hocemo velike zalogaje ,jer to mozemo odradit kako spada problem s malim kupcima je to sto mi nismo pijaca nema cjenjkana i nema tebi 100 kila profila dns vec za 50 dana naravno ima stalnim malim kupcima odma imamo sve mozemo sve kupicemo i focus i nasi ce radnici posle smjene moci popiti pivu besplatno ,ako pretjeraju mogu iznajmit stan do focusa jer bice stan na dan imamo velike planove jer mi smo feal grup mi to mozemo mi to hocemo

   • Nezzz bas da Ce im biti tako otkad ih je odpepao glavni kupac a tko bi im onde kupio stan nego kakva jozina i miselova ulizica

 • Nikad se Aluminij neće zatvoriti, nikad. Ne slušajte zle jezike, nek im EP HZHB daje struju besplatno sljedećih par godina, ako usfali i nama neka dignu cijene struje, jer ipak je to 1000 ljudi, treba to spasiti, troje mi najbližih tamo rade, fine su to plaće, za ljude, šteta da to propadne.

 • Glencore će izgleda tražiti 34 eura po MWh, 5 godina jamstva, vlada će ako pristane izgubiti 500 miliona KM kroz dobit Elektroprivreda za tih 5 godina. Sada nije problem, struja je na tržištu 30 eura, ali za dva mjeseca biti će 60-70. U principu vlada ako popusti predati će dobit obiju Elektroprivreda stranom kapitalu, te posredno u ruke hrvatskog entiteta.
  Ko ugasi pizda

 • Duplo veće plaće nego u državi a gubitak neizbježan smanjite plaće stražarim na plaće profesora ili nastavnika eto manjg gubitka, uljebe kući eto još manjeg gubitka, njima struja džaba a bijeda neka plaća od mirovine 400 KM DOMOLJUBLJA I JUNAŠTVA A TEK BIZNISA

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.