Akcija Buyer: Uhićena još jedna osoba

Kao što smo već pisali, SIPA je u akciji Buyer uhitila nekoliko osoba, a među njima i bivšeg direktora Bosnalijeka, Amara Arslanagića. Amar i suradnici su uhićeni su zbog postojanja osnovane sumnje da su kao organizirana grupa i uposlenici firme ‘Bosnalijek’ d.d. Sarajevo, ‘Brštanica’ d.o.o. Sarajevo i ‘Carpe Diem’ Sarajevo od 2002. do 2012. godine počinili više kaznenih djela, te na taj način oštetili ‘Bosnalijek’ d.d. Sarajevo, proračun Federacije BiH i proračun ŽS-a za milijunske iznose u novcu.

U nastavku akcije kodnog naziva “Buyer”, policijski službenici SIPA-e, u prostorijama Međunarodnog aerodroma Sarajevo, jučer su u popodnevnim satima slobode lišili još jednu osobu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kaznenodjelo iz člana 342. KZ FBiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa kaznenim djelom iz člana 383. KZ FBiH „Zloupotreba položaja ili ovlasti“, 273. KZ FBiH „Utaja poreza“, 389. KZ FBiH „Krivotvorenje službene isprave“ i kaznenim djelom iz člana 252. KZ FBiH „Sklapanje štetnog ugovora“. Aktivnosti su izvedene po uputama postupajućeg tužitelja.

Slobode je lišena osoba inicijala E.A. (1945), koja je zatim privedena u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, gdje je kriminalistički obrađena, nakon čega je predana Županijskom sudu u Sarajevu na daljnje postupanje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: