Akcija Buyer: SIPA uhitila pet osoba osoba, među njima bivši direktor u Bosnalijeku

Bivši direktor u ‘Bosnalijeku’, Amar Arslanagić, uhićen je u akciji ‘Buyer’ Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužiteljstva u Sarajevu.

Kako je priopćeno iz SIPA-e, akciji je prethodila višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su zadokumentirane nezakonite aktivnosti u firmi ‘Bosnalijek’ Sarajevo.

Po nalogu Županijskog tužiteljstva u Sarajevu, a u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), MUP-om Županije Sarajevo (ŽS) i Poreznom upravom Federacije BiH u srijedu su slobode lišeni osumnjičeni – Šefik Handžić, Amar Arslanagić, Aida Selvić, Izet Arslanagić i Jasmin Šepo, potvrđeno je Feni u Županijskom tužiteljstvu.

Uhićeni su zbog postojanja osnovane sumnje da su kao organizirana grupa i uposlenici firme ‘Bosnalijek’ d.d. Sarajevo, ‘Brštanica’ d.o.o. Sarajevo i ‘Carpe Diem’ Sarajevo od 2002. do 2012. godine počinili više kaznenih djela, te na taj način oštetili ‘Bosnalijek’ d.d. Sarajevo, proračun Federacije BiH i proračun ŽS-a za milijunske iznose u novcu.

Između ostalog, terete se za kaznena djela – zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenje službene isprave, porezne utaje… Inače, Arslanagić, bivši uposlenik ‘Bosnalijeka’, nepravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora zbog pronevjere u službi i dužan je kompaniji vratiti više od 71.000 KM.

Županijski sud u Sarajevu 22. siječnja 2015. godine proglasio je Arslanagića krivim po optužnici iz prosinca 2014. godine, nakon održanog ročišta za izricanje kazne.

Sud je Arslanagića nepravosnažno proglasio krivim za prisvajanje protupravne imovinske koristi kao direktor odjeljenja Inostrana tržišta – Srednji istok i Afrika od početka 2005. godine do listopada 2009. i kao direktor sektora Inozemni marketing i prodaja od početka 2009. do kraja lipnja 2012. godine.

Arslanagić je, objavio je tada ‘Avaz’, obavljajući ove poslove, kako se navodi u presudi, ”s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, prisvojio novac koji mu je povjeren u službi, tako što je, prije odlaska na službena putovanja, podizao akontaciju za troškove putovanja, a koje troškove je, po povratku sa službenog putovanja, pravdao protivno (…)”, članovima Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji.

Prilikom pretresa pronađena je dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem postupku.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega su predane Tužiteljstvu Županije Sarajevo na daljnje postupanje, priopćeno je iz SIPA-e.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Sipa odradi posao ali onda na red dolazi tužilaštvo i sudovi koji imaju različita mjerila za one koji su klepili milijone i one sitne kriminalce.Ovi veliki se isčupaju,imaju novac ovi sitni završe na robiji.Slučaj Čaušević,radi se o milijonima on na slobodi i to nabraja sa kim je počinio kaznena djela.Zar nije logično da je on u zatvoru i svi ti koji su sa njim počinili organizovani kriminal.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.