Advent ili Zimski grad u Mostaru?

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara raspravljalo se o službenom imenu božićnog sajma koji će se u prosincu održati u Mostaru.

Ne vidim gdje se pojavljuje problem. Advent, ako sam ja dobro vidio, seže od 1300. godine i priče oko božićnog sajma, vremena, mira tolerancije. Zašto uz Advent pisati Zimski grad? Moja je ideja da bude samo Advent bez intencije da dodamo jednu drugu vrijednost, da počnemo stvari nazivati kako se zovu, rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić obraćajući se vijećnicima nakon pitanja o tome zašto se neće održati Zimski grad nego Advent i zašto je nekome ”ukraden” Božić.

Što Adventu dodavati dodatni naziv kako bi nekom udovoljili ili napravili miks nečega kako bi sve zadovoljili, a povijest nas je naučila da nije dobro završilo gdje smo pravili surogate, a tamo gdje smo stvari nazivali pravim imenima da nam je dobro išlo, rekao je Kordić.

Rekao je kako jedni druge trebaju uvažavati u različitostima koje Mostar ima.

Tako nećemo mjesec Ramazana zvati ljetni grad nego onako kako se vjekovima zove kao i svaki drugi vjerski događaj. Očekujem da na tom sajmu zajedno sa svima vama pošaljemo poruku mira, tolerancije poštivanja jednih prema drugima. Isto očekujem kad bude ramazan ili bilo koji vjerski praznik kojeg će grad suorganizirati. To je bila jedna ideja mislim da je dobar put da stvari krenemo konačno zvati pravim imenima i da ispoštujemo, a ne da pravimo nekakav miks, rekao je, prenosi Bljesak.

Kordić je rekao kako se ne radi se o krađi nečijeg Božića te da se nada da će jednog dana to prerasti u veliki turističku priču.

Pričamo o događaju koji se svugdje u svijetu zove Advent. Osobno ću biti počašćen ako nešto tako napravimo u mjesecu Ramazana, rekao je Kordić.

Velibor Milivojević je rekao kako mu neće moći u tome pomoći.

Definitivno ne trebamo jedni drugima uzimati i stvari nazivati pravim imenom. Isto kao što je katolički Božić 25. prosinca i poslije Novu godinu i pravoslavni Božić. Treba poštovati Advent i kad svi zajedno proslavimo katolički Božić da zajedno proslavimo i međunarodnu Novu godinu i pravoslavni Božić. Moja je preporuka da se zove Advent – Zimski grad i da se njegovo trajanje produži za tjedan dana, rekao je dopredsjednik Gradskog vijeća.

Predsjednik GV Salem Marić je rekao kako misli da ovaj pristup gradonačelnika nije loš.

Svi trebamo imati mogućnost upražnjavanja svojih osjećaja i vjerskih datuma, rekao je i dodao kako je najveći problem jer se u proračunu grada ne spominje Advent nego Zimski grad i doček Nove godine, prenosi Bljesak.

Vijećnik Arman Zalihić rekao je kako je trebalo sjesti i naći neko rješenje gdje bi svi bili zadovoljni.

Ako imamo pravoslavni Božić nakon ove kalendarske godine mislim da bi bilo dobro da su trebali dovoljno produžiti da su i oni trebali biti uključeni tim događajem, rekao je Zalihić.

Vijećnik Adil Šuta rekao je kako su predviđena sredstva za zimski grad. Nemaju sredstva za Advent, vidjet ćemo što će se događati u sljedećem razdoblju. Ne mogu reći ništa unaprijed, kazao je.

(www.jabuka.tv)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.