1973. se zbog Hrvata dogodio neviđeni bojkot Wimbledona koji bi se mogao ponoviti

Najbolji svjetski tenisači od ATP-a traže ukidanje bodova za ovogodišnje izdanje turnira u Wimbledonu, nakon što su prošli mjesec čelnici All England Cluba odlučili zabraniti nastup ruskim i bjeloruskim natjecateljima zbog ruske invazije u Ukrajini, objavio je britanski dnevnik The Telegraph.

Takva bi odluka mogla biti donesena u sljedeća 24 sata, a za to je potrebna natpolovična većina glasova Upravnog odbora ATP-a koji čine trojica igračkih predstavnika te trojica predstavnika turnira.

U slučaju da su glasovi podijeljeni, odlučuje glas predsjednika ATP-a, nekadašnjeg talijanskog reprezentativca Andree Gaudenzija.

Odluka čelnika najvećeg svjetskog turnira o zabrani nastupa ruskim i bjeloruskim tenisačicama i tenisačima naišla je većinom na oštre osude u teniskom svijetu, kako od igračica i igrača tako i od njihovih udruženja ATP-a i WTA, čiji je temeljni postulat da svi imaju jednako pravo sudjelovanja.

Predsjednik All England Cluba Ian Hewitt branio je odluku tezom da je to “najodgovorniji mogući potez u sadašnjim okolnostima”. Uspiju li igrači u svojoj inicijativi i ATP doista ukine bodove za ovogodišnje izdanje Wimbledona, to bi otvorilo mogućnost da najbolji tenisači svijeta bojkotiraju turnir, što se dogodilo i u ljeto 1973.

Tada su gotovo sva velika teniska imena odlučila preskočiti nastup u Wimbledonu podupirući Nikolu Pilića kojeg je Teniski savez Jugoslavije suspendirao zbog spora oko nastupa u Davis Cupu. Bez ATP bodova Wimbledon zapravo postaje samo vrlo bogata teniska ekshibicija s nagradnim fondom od 35 milijuna funti, što nije zanemarivo.

Odluče li se tenisači za takav korak, očekuje se da će i Ženska teniska udruga (WTA) povući isti potez. Naravno, ostaje i mogućnost da Wimbledon promijeni svoju odluku i ukine zabranu nastupa ruskim i bjeloruskim predstavnicima. Lista prijava za ovogodišnje izdanje turnira bit će zaključena početkom sljedećeg tjedna. Dotad bi morao biti poznat rasplet ove priče.

Wimbledon donio povijesnu odluku

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.