ŽZH: Za sport izdvojeno 624.000 KM, za kulturu 160.000 KM

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o zaštiti obitelji s djecom, te ga uputila u daljnju proceduru Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Uslijed pogoršanja ekonomske situacije i povećanja troškova života koji se posebno odražava na višečlane obitelji, a ujedno i činjenice da se svake godine suočavamo sa sve većim negativnim prirodnim prirastom stanovništva i smanjenim natalitetom i fertilitetom, nužno je potrebna mjera potpore obiteljima s troje i više djece u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Uvođenjem ove mjere, odnosno planiranim iznosom potpore od 500,00 KM za treće i svako sljedeće dijete u obitelji do dobi od 7 godina, višečlanim obiteljima je omogućeno lakše nošenje s troškovima izdržavanja obitelji, a roditeljima koji žele imati više od dvoje djece donošenje odluke o povećanju obitelji, zbog čega se očekuje povećanje fertiliteta i nataliteta u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Također, Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom, koji je također upućen u daljnju skupštinsku proceduru. Razlog za donošenje ovog propisa je brisanje odredbi Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom, koje se odnose na oblast zaštite obitelji s djecom koja će biti izdvojena i regulirana zasebnim Zakonom o zaštiti obitelji s djecom.

Predstavljene nove pronatalitetne mjere u ŽZH

Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o koncesijama, koji je uputila u daljnju proceduru Skupštine Županije Zapadnohercegovačke. Usvajanjem ovoga Zakona cilj je stvoriti efikasan zakonodavni okvir u oblasti koncesija i postizanje pozitivnih učinaka u gospodarstvu Županije Zapadnohercegovačke, kao i pojednostaviti proceduru dodjele koncesije, a posebno ako se radi o dodjeli koncesije čiji je predmet vezan za privatno zemljište.

Utvrđen je i Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, koji je također upućen u daljnju skupštinsku proceduru. Navedeni Zakon se donosi radi proširivanja prava na novčanu egzistencijalnu naknadu razvojačenim braniteljima za dodatne dvije generacije (53 i 54 godine).

Naime, propisano je da pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti razvojačeni branitelj sa navršene 53 godine života, uz ispunjavanje ostalih uvjeta predviđenih Zakonom.

Vlada je donijela Odluku o utrošku sredstava ”Tekući prijenosi za sport” utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2022. godinu, kojom se propisuje raspodjela sredstava u iznosu od 624.000,00 KM; Odluku o utrošku sredstava ”Tekući prijenosi za programe kulture utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2022. godinu, kojom se propisuje raspodjela sredstava u iznosu od 160.000,00 KM; Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o usvajanju godišnjeg obračuna „Šumsko-gospodarskog društva Županije Zapadnohercegovačke“ d. o. o. Posušje za 2021. godinu; Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o razrješenju v. d. ravnatelja „Šumsko-gospodarskog društva Županije Zapadnohercegovačke“ d. o. o. Posušje te Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o imenovanju v. d. ravnatelja „Šumsko-gospodarskog društva Županije Zapadnohercegovačke“ d. o. o. Posušje

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Boljitak je htio ukinuti županije i njihova ministarstva koja nisu potrebna nikome.Kao nap.graditeljstva,prometa, okoliša itd.Samo se drže državni jadala a obični čovjek sve plaća kroz PDV.što ide u proračun.

  • Ovoj vlasti očito ne odgovaraju uspješni klubovi jer bi ih po nekoj logici morali i bolje financijski pratiti. Umjesto da postoje jasno razrađeni kriteriji i da uspješni budu još uspješniji kod nas se ide logikom svakom pomalo te na taj način nikoga ne činimo izvrsnim

  • Zato i jesmo na niskim granama jer se za šport izdvaja 5 puta više nego za kulturu! Živjela širokobriješka kasaba sa svojim smećem, prljavštinom, zarsla u korov, izbetonirana, smrdljiva bez reda i zakona…Ukinite i to malo što izdvajate za kulturu i dadnite sirotinji, tako i tako vam od kulture nema ništa jer sve polazi od vas nekulturnih….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.