Predstavljene nove pronatalitetne mjere u ŽZH

Vlada Županije Zapadnohercegovačke na svojoj 131. sjednici održanoj u srijedu usvojila je nacrt Zakona o zaštiti obitelji s djecom koji jamči 500 KM mjesečno do 7. godine života svakom trećem i sljedećem djetetu u obitelji.

Zakon će jamčiti iznos dodatka u visini od 70 % minimalne plaće u Federaciji BiH, čime je zajamčen iznos od 380 KM, a predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić najavio je kako će Vlada usvojiti iznos od 500 KM. Nacrt Zakona o zaštiti obitelji s djecom mora usvojiti Skupština ŽZH.

Mjera će krenuti od 1. rujna 2022. godine, a Vlada će do kraja godine rebalansom proračuna osigurati 3,3 milijuna KM za ovu stavku. Kako doznaje portal Jabuka.tv, za 2023. godinu za ovu mjeru bit će izdvojeno 10 milijuna KM iz županijskog proračuna.

Potpora obiteljima s troje i više djece ostvaruje se kao pravo na dodatak za treće i svako sljedeće dijete u obitelji za dijete do navršene 7. godine života.

Mjera se kreće primjenjivati od 1. rujna 2022. godine

Jedan od uvjeta je da obitelj ima prebivalište na području Županije Zapadnohercegovačke najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva.

Zahtjev za ostvarivanje prava podnosit će se nadležnom Centru za socijalni rad, a pravo korisniku pripada od prvog dana narednog mjeseca nakon podnošenja zahtjeva. Detaljniji naputak o načinu podnošenja zahtjeva bit će donesen u roku od 15 dana nakon što Zakon bude usvojen na sjednici Skupštine ŽZH.

Nacrt Zakona o zaštiti obitelji s djecom, na konferenciji za medije održanoj u srijedu nakon sjednice Vlade, čiji prijenos ste mogli pratiti na portalu Jabuka.tv, obrazložili su predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić te ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Tomislav Pejić.

To je jedan novitet u našoj socijalnoj politici. Ne treba posebno naglašavati koliko su ti depopulacijski trendovi izraženi u cijelom okruženju. U našoj županiji je u prva četiri mjeseca ove godine rođeno 180 djece, a umrlo je 378 ljudi. Kada čujete taj podatak, onda se svi mi moramo zapitati kamo vode ovi trendovi. Bez ljudi nema politike, gospodarstva, nema života. Mi kao Vlada ne smijemo ostati nijemi promatrači. Takvi depopulacijskih procesi vode do sveopće krize koja se ne smije promatrati skrštenih ruku. Stoga smo odlučili da onim roditeljima koji žele imati više djece, dodatno iz Proračuna izdvojimo pomoć kako djeca ne bi bila teret nego sreća u tim obiteljima.

Naglašavam da je svačiji izbor koliko žele imati djece, međutim oni koji žele imati djece to im ne bi smio biti razlog da odlaze vani da bi prehranili svoju djecu što se kao razlog navodi. Ovaj zakon sada ide na Skupštinu ŽZH i očekujem da će tamo dobiti većinu, a na snagu će stupiti dan nakon usvajanja. Vjerojatno ste već čuli da će se taj iznos vezati za treće, četvrto i svako sljedeće dijete, a on će iznositi 500 KM mjesečno do sedme godine života djeteta, kazao je predsjednik Vlade ŽZH, Zdenko Ćosić.

Zdenko Ćosić

Ministru zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Tomislavu Pejiću drago je što je ovaj zakon naišao na pozitivnu reakciju javnosti.

Ova mjera vrijedit će za obitelji koje imaju prebivalište na području ŽZH više od tri godine. Nadam se da će Skupština prepoznati važnost i potvrditi ovo što je Vlada jednoglasno usvojila te da ćemo od 1. rujna primjenjivati novi zakon tako da će se preko Centra za socijalni raditi podnositi zahtjevi te će se oni obrađivati i dostavljati u Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi. Nakon toga ćemo rješenje upućivati u Ministarstvo financija koje će uplaćivati te iznose na račune osoba koje su predale taj zahtjev. Što se tiče ostalih koraka, Ministarstvo zdravstva će donijeti odluku u visini, ali kao što znate to će biti 500 KM, te će donijeti naputak Centrima za socijalni rad u kojem će se detaljno označiti koji su kriteriji, papirologija i uvjeti koje obitelji trebaju dostaviti da bi ostvarili to pravo, kazao je Pejić i dodao:

Mislim da će ova mjera biti mjerljiva i nadam se da ćemo u sljedećem razdoblju imati slatke brige oko osiguranja i povećanja sredstava te da će se natalitet na području naše županije povećati. Nadam se da će obitelji i majke prepoznati naš rad kao što smo mi prepoznali njihovu važnost i ako to u narednom periodu poluči veći broj rođene djece na području ŽZH, mislim da ćemo svi zajedno biti ponosni. U ovom trenutku ne trebamo problematizirati i politizirati ovakvu mjeru jer nam je svima u zajedničkom interesu da nas više ima na području ŽZH, a i u svim ostalim županijama.

Tomislav Pejić

Spomenuto ministarstvo je od sljedeće školske godine 2022./2023. prvi put uvelo obavezne sistematske preglede za učenik 5. i 8. razreda osnovne te 1. razreda srednje škole.

Podsjećamo, učenici osnovnih i srednjih škola u ŽZH još otprije imaju besplatan prijevoz kojeg sufinanciraju Vlada ŽZH i gradovi odnosno općine.

Također, svi učenici osnovnih škola u ŽZH od prošle školske godine imaju besplatne udžbenike.

Jedna od mjera pronatalitetnih mjera u ovoj županiji su i porodiljne naknade nezaposlenim majkama. Proteklih godina one su dobivale 2.000 KM, no od travnja ove godine nezaposlene majke će nakon rođenja svakog djeteta dobiti 4.200 KM što će im biti uplaćeno kroz 12 obroka po 350 KM te dodatnih 500 KM jednokratne pomoći te će ukupno dobiti 4.700 KM.

Zaposlenim majkama koje su na porodiljnom odsustvo Županija Zapadnohercegovačka financira 70 % plaće u maksimalnom iznosu od prosječne plaće u FBiH.

ŽZH: 500 KM mjesečno za svako treće i sljedeće dijete u obitelji

(www.jabuka.tv)

110 komentara

 • Kad će grad Široki poceti sufinancirati dječje vrtiće. U svim grodovima se sufinancira sa 50%, samo u nas nista. !!??

   • Da nije izbora bili islo ovo ove godine ili subvencioniranje vrtica dogodine ?
    Sve za vlast a vlast nizasta ili sve cemo dati da ostanemo.na vlasti, danas za trece dijete, sutra za umirovljenike, prekosutra za županijske radnike i tako dalje. Sve da je to i uredu sada je poprilicno kasno jer nas vise ima svugdje a najmanje je tu ostalo

  • Pronatalitne politike su priče za budale,daju 500 maraka a troškovi do 1000 maraka,ni vrtića,ni dječijih igrališta,ni posla…neka djecu štancaju ovi što bi dali tih 500 maraka a pokradoše boga

 • Nakon koliko godina što je premijer postao, prvi nekakav potez koji je učinio. Inače da upitaš svakog drugog čovjeka u županiji tko je premijer ne bi znali reći…

 • A šta sa ostalom djecom, roditelji koji imaju dvoje djece… ovo je predizborna kampanja-obećanja… s ovim zakonom se diskriminiraju ostala djeca… trebalo je donijeti zakon o dječijem doplatku da sva djeca imaju ista prava, e tek nakon toga uvoditi mjere za obitelji s više djece …
  Kod nas je uvjek sve naopako i ishitreno pa i ovo sad tako da je ovo klasična kupovina glasača…

   • Upravo to!!!
    Kakve su to ideje do 7 godine….a sta iza 7-e ,kada skolarci stupe na snagu treba im jos vise,i cuj za trece dijete,treba svakome pa ako nista umanjit iznos malo,i do 18-te godine kad djeca postanu sposobna se zaposliti i zaradjivati…

  • Uskačeš sam sebi u usta, ovako se pomaže ljudima s više djece, a da se gledalo kao kupovina glasova siguran sam da bi uveli za svu djecu manji iznos i onda bi još više glasova ”kupili”. Ovako je pravednije

  • Na pressici nisu spomenuli da će se dječji doplatak isplaćivati iz proračuna Federacije, primjena počinje početkom 10. mjeseca, 103 KM po djetetu do 18. godine, uz cenzus, primanja po članu obitelji ne smiju prelaziti 217 KM

   • Ako je cenzus 217 KM malo tko će moći dobiti djeliji jer tko ima male i dvije plaće ne može dobiti doplatak, kao i do sada.
    Treba svakom djetetu dati dječiji i ovi potporu do 18 godina a sve ostalo je propaganda nekakva.

 • Neko ima troje djece od 8, 10 i 13 god, jedan roditelj radi za 1200 km i nema nista. Jadno. A neko ima cetvero, dvoje ispod sedam god, oba roditelja dobra primanja i prima jos 1000

  • Napisano je, sva školska djeca dobijaju besplatne udžbenike, subvencionira se prijevoz, tako da nije baš da ne dobiju ništa. Ovo je urađeno s ciljem povećanja nataliteta, jer ako svi imamo samo jedno ili dvoje djece, nismo nigdje prispjeli.

 • Imam četvero djece od 8 do 15 godina. Ima nas puno sličnih , nama nema ništa, nula…halo šta radite , nepravda je to prema nama

 • Mislim da bi ispravnije bilo djecji doplatak svima, a onda mjere za vise djece. Kako se nisu sjetili zadnjih 20 god nicega. Sad ko neki veliki poduhvat radi izbora samo. Diskriminacija djece neviđena. Neka bijeda s dvoje djece nema ni marke

 • Kad će majke koje rade na određeno više od velikih 5 godina biti primljene za stalno u radni odnos a ne po 15 godina rade i svake godine pametna Vlada prekine radni odnos 2 mjeseca otme dvi plaće i dva mjeseca radnog staža, svake godine prijava za posao stres i strah za neku mućku, kad se cure zaposle i udti će se i rađati a ne ovako visa.
  Valja i ova mjera ali ima i boljih, dječiji doplatak svakom djetetu prema socijalnoj karti ako rade oba roditelja za dobre plaće normalno da nije potrebno ima shema uu svijetu samo treba priznati ljudima da je to riješeno i prepisati

 • Treba retroaktivno isplatiti i onim roditeljima koji već imaju troje i više djece, a prešli su dob koja je uvjet za primanje naknade. A i za one koji su rođeni prije donošenja zakona, a nisu prešli 7.godinu.

 • Totalni nonsens, besplatne knjige su ok, ali knjige se ne kupuju svaki mjesec, ne idu sva djeca autobusom u skolu, znaci netko ima djecu od 5,2 i 1 g i i primit se za dijete od 5g 12000, za dijete od 2g 30000 i za najmlađe 36000 što ukupno iznosi 78000 KM, a netko ima djecu od 15, 13, 10 i 8g i nece dobiti nista, zupanijske duznosnike pitam za prijateljicu, jeste li ovo dobro vidjeli i sracunali

 • Sad se sitili kad je pola naroda oselilo,zasto nedate svakom djetetu do 18 godina bez obzira koliko djece imali…

 • Ovo jeste super mjera za one koji sada imaju troje i više djece do 7 godina ili imaju dvoje do 7 godina, a planiraju treće i više.
  Ostali koji nisu u ovoj kategoriji očito nisu potrebni pomoći. Nisu zanimljivi.

 • Koje bravo? Komu bravo? Ovoj i ovakvoj odluci? Pa mislite malo. Dica tek iza 7 godina zapravo koštaju i troše. Oni trebaju voditi računa o tomu da su ljudi bolje plaćeni, sniziti školarine studentima (sve manje ih može plaćati). Osigurati mladima stambene kredite (pa će se ženiti i stvarati obitelji). Trebaju klasični dječji doplatci svoj djeci i onda se može reći ; bravo. Ovako, bojim se da je samo mazanje očiju svima.

  • Pa kad troše tek iza 7, ti ovo uštedi, pa tada troši. Zašto se ljudi na koje se zakon ne odnosi toliko bune? To je naš mentalitet: “kad ja nemam nek nema nitko”. Zar nije bolje da te novce dobiju obitelji koje će ih potrošiti na djecu, nego da ih dobiju političari koji će ih ulupati u svoje nekretnine i pokretnine?

 • Samo malo…znači Jozo (6g)i Ante(5g) su prvi od četvero djece svojih roditelja al Nece dobit nista jer nisu treci ni cetvrti. Eee moj Jozo,eeee moj Antisa tugo moja.

  • Upravo tako. I pazi sad, netko tko ima odličan standard, odlična poslovna mjesta, dobit će na 3.djete, a recimo neki par s dvoje djece, i recimo da su na granici apsolutnog siromaštva, neće dobit ništa.

  • Nalakse ljudi vako svima nek uplate po 100 000 koce cekat 7 godina pa imali jedno ili dva djeteta ili 3 ljudi neka odluce ja sam za

 • Izbori izbori izbori tko ce pasti na vasa sra.. trideset godi a nas karate kradete nisu nam ukrali srbi ni muslima nego ovakvi posteni vjernici i hrvati i nemogu doci gori

 • Kad će nešto za nezaposlene za one koji nisu podobni ni politici ni o………. s…….. pa na birou 22 god de nemojte objavit

 • Pred izbore moraju nešto uraditi,,a poslije će reći nestalo love,malo ste zakasnili,ljudi se iseliše,ostadoše samo podobni koji imaju sve privilegije ,bolje nego u Irskoj

 • Sta je s ljudima koji cekaju na birou a uredno su završili fakultet ili srednju ,veza ,veza ,kako vas nije stid ,tebe Cosicu ,same ljubavnice oko tebe i tebe Kraljevicu i ostala spodobo iz HDZ-a Sirokog u toj stranci nema nitko posten ,nitko bio mlad ili star uhljebi teski bez karaktera ali kada tad svi cemo doci pred Boga i odgovarati kad tad jer ovo sto rade HDZ ovci na zemlji je dno dna svi do jednoga koje clan samo clan te partije ljudi sa kupljenim diplomama ,bez karaktera i morala ,uhljebi ,lopovi ,da ima pravne drzave malo bi nam bio jedan zatvor u Mostaru
  Poz

 • Sta je s ljudima koji cekaju na birou a uredno su završili fakultet ili srednju ,veza ,veza ,kako vas nije stid ,tebe Cosicu ,same ljubavnice oko tebe i tebe Kraljevicu i ostala spodobo iz HDZ-a Sirokog u toj stranci nema nitko posten ,nitko bio mlad ili star uhljebi teski bez karaktera ali kada tad svi cemo doci pred Boga i odgovarati kad tad jer ovo sto rade HDZ ovci na zemlji je dno dna svi do jednoga koje clan samo clan te partije ljudi sa kupljenim diplomama ,bez karaktera i morala ,uhljebi ,lopovi ,izbore svake pokradoste da ima pravne drzave malo bi nam bio jedan zatvor u Mostaru
  Poz

 • Sta god se donese uvijek je komentar ja nisam dobio a moj susjed jeste. Radujte se jednog zbog susjeda ili pravite djecu stvar je jasna

 • Nikad,,bolji,sposobni,posteni čovik, nije bio na čelu vlade ŽZH,👍,a morete vi pojedinci pisat sta hocete, i trebao je biti umjesto B.Krišto…mislim da bi se uznapredovalo..

 • Ako je to glavni razlog i motivacija za radjati djecu, jeftino ce proci. Ako sracunas da zena/majka, kao prvo zrtvuje svoje tijelo i riskira zdravlje za vrijeme trudnoce sto se naravno ne moze nikako ni izraziti u novcu, nakon sto je dijete tu uz neopisive porodjajne bolove, u dijete ulaze enormnu kolicinu radnih sati njege i skrbi, obavlja sve ostale kucanske poslove, kuha, cisti, posprema, brine se oko ostalih clanova obitelji, stabilizira ih emocionalno i psihicki…pod pretpostavkom da joj se sve to “plati” sa tih 500 maraka mjesecno 7 godina, ispasti ce joj satnica 0,0001 maraka

  Stoga se taj djeciji doplatak ni u kom slucaju ne moze nazvati poticaj radjanju vise djece, nego u najbolju ruku olaksanje jada i financijskog skripca

 • To je cista degradacija ostale djece i roditelja. Kakve veze ima jesu li djeca dobi do 7 ili do 18, jel su to sve djeca. Treba uvesti dječiji dohodak ako mislite zadržat ljude.

 • Ja sam poduzetnica imam troje djece ispod 7 god.
  Uzetj cu novce svaki mjesec, nema veze sto imam 3 stana i kucu na moru i vozim auto od 100 K eura.
  Moja susjeda udovica ima djecu od 7, 9 i 13 god. Nece dobit nista… boli ne ona stvar..hahahh

 • Univerzalna pravda i pravo ne postoji, a ova vijest je nešto najbolje što se moglo dogoditi. Isplaćuje se i onima koji već imaju rođenu djecu, i onima koji će tek dobiti treće ili četvrto dijete, i to nimalo zanemariv iznos. U posljednje vrijeme sve više pozitivnih vijesti, od besplatnog prijevoza, udzbenika, e-dnevnika, e-matica, laptopa nastavnicima, interaktivnih setova, novog kurikuluma…očito se sve vise paznje i znacaja daje se demografiji i obrazovanju, sto nama i treba biti cilj. Sve ovo nije jos uvijek dovoljno, ali govori da sazrijevamo konačno kao narod i da nećemo mi nigdje odavde.
  Ovo treba pozdraviti u svakom slucaju!

  • Netreba ovo pozdravljat i nije uredu referendum da sva dica dobiju gradjani da odluce i za sve ostalo da gradjani odlucuju a ne oni vise nikako i za svaki predlog da se gradjane pita alooooo pravda dosta je je narodu lopovluka vise e tako bi ja i u opcinu i zupaniju

 • Netreba ovo pozdravljat i nije uredu referendum da sva dica dobiju gradjani da odluce i za sve ostalo da gradjani odlucuju a ne oni vise nikako i za svaki predlog da se gradjane pita alooooo pravda dosta je je narodu lopovluka vise e tako bi ja i u opcinu i zupaniju

 • Sva djeca do 18.trebaju dobit dječji nadoplatak bez obzira na broj a onda s brojem i neka povećanja po uzoru na ostale zapadne zemlje,Bogu hvala da je bar nešto počelo ali ovo treba doraditi jer ima dosta obitelji sa starijom djecom gdje su primanja na rubu,ne spadaju ni u jednu mjeru.

 • Naravno da svako djete treba dobiti poticaj,doplatak do 18g .Ali..ako sam dobro shvatila to je poticaj MLADIM obiteljima.znaci mala je vjerojatnost da ce se obitelj sa najmladim djetetom od 8-10g odluciti na sljedece.no ako je najmlade 2-5g onda je ovo odlican poticaj.
  Svoje sam rodila bez ikakvih poticaja,nezaposlena s diplomom u ruci. Hvala Bogu na njima…i malim i velikima…pa ako nas nesto od ovoga zapadne…super

 • Drug Zdenko Ćosić u životi nikada ništ nije radio jer je nesposoban ali je ljudima radio podvale i kao takav HDZ-partijaš bez ikakvih kvalifikacija i ljudskih manira i vrlina obnaša poziciju premijera. On je zadnjih 30 godina na jaslama države a koliko je članova svoje obitelji bez ikakvih kvalifikacija zaposlio u državne institucije neka kaže javnosti. Koliko godišnje ide na njihove plaće mogao bi se dječiji doplatak dati svima. Ovako drug Ćosić baca prašinu u oči i prodaje maglu koja je samo svrha zadržavanje pozicije. Druže Ćosiću srami se svih svojih postupaka i ne pravi se gospodin jer to nisi niti po svom intelektualnom i osobnom habitusu možeš biti. Jadna je Žušanija i jadno je društvo u kojem takvi imaju uopće bilo kakvu mogućnost upravljanja, nažalost neradnici i probisvijeti u ovom društvu jagme se i drže položaje moći i smiju se svima jer kao društvo toleriramo drugove bez pedigrea.

 • Ovakav stav mjera za populacijsku mjeru ,izaziva kod obitelji dvojbe .
  Zašto nije prvo djete ,drugo treće itd .Šta poslije sedme godine djece, prositi ili da mogu krasti u tim godinama ???

 • Malo crkavice napaćenom narodu ,zaposli ljude od tih para i napravi neku tvornicu da se može posteno zivjeti ,a ne daješ crkavicu ljudima za djecu a posle opet ista crkavica bez posla ,opet Ce netko malo love oprati.Sramota !

 • Nikakva davanja,napravite da nam djeca ostaju u Širokom,tu se zaposle,ožene(udaju),rađaju djecu…
  rodila sam ih i odgojila bez ijedne marke dječjeg doplatka,nemaju posla u svom gradu i odoše…njihova će se djeca rodit u Zagrebu…u Minhenu…Kakvo je ovo mazanje očiju…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.