ŽZH: Učenici ovih razreda morat će ići na obavezne sistematske preglede

Sistematski pregledi za učenike 5. i 8. razreda osnovnih škola i 1. razreda srednje škole bit će od obavezni u Županiji Zapanohercegovačkoj od sljedeće školske godine 2022./2023., potvrđeno je za portal Jabuka.tv.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi zadužilo je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta prije mjesec dana da obavijeste škole, a svoja zaduženja dobile su i škole te domovi zdravlja.

Obavijestili smo škole da su obavezne napraviti popise svih učenika ciljanih razreda te da ih moraju imati spremne. Također, škole su dužne odrediti jednu osobu koja će biti nadležna za komunikaciju s domom zdravlja. Nadalje, dom zdravlja će napraviti plan i raspored termina sistematskih pregleda koji kreću najesen, rekli su za portal Jabuka.tv iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH.

Podsjećamo, do sada na području ŽZH nije bilo organiziranih sistematskih pregleda. Rađen je jedino sistematski pregled psiho-fizičkog stanja djece koji je obavezan prilikom upisa u prvi razred osnovne škole.

(www.jabuka.tv)

26 komentara

  • Pregled psihickog stanja zaposlenika skole uvesti svakih 6 mjeseci jer ima zaista osoba koje ne bi smjele raditi a kamoli raditi s djecom kao ranjivom skupinom (probleme i živčanost bi trebali ostaviti na ulazu škole

 • Najviše posla će imati ortopedi i okulisti. Masa iskrivljenih kralježnica i razno raznih kratkovidnosti. Nema fizičke aktivnosti, a računala i mobiteli uništavaju oči već predškolcima.

  • Pa zasto se ne bi odazvali? Zar to nije za pozdraviti da ljudi ne moraju uzimati dan odmora da bi odveli dijete na pregled, ili vise popodneva jer su pregledi kod razlicitih specijalista.
   Takvo nesto bi bilo super i u svakom poduzecu

 • A gdje su za ostale razrede? Mislim da je dovoljno resursa koje svake godine uplatimo za zdravstveno osiguranje, da bih i druga djeca mogla imati sistematski pregled.

 • Je ,samo da dotični doktori/doktorice nisu neljubazni i tracljivi kao neki u domu zdravlja Siroki ,a o znanju ne bih jer neke osobno znam …i nisu neki lumeni ,nama je problem sto se kod nas na medicinu, stomatologiju,framaciju upisuje preko veze…i tako i zavrsava ,tako da im je znanje prosječno ili jos gore u nekih , ne bih imenovala, nikakvo ,tuga i jad …ali i u drugim bransama u mladih generacija je znanje nazalost mizerno ,u inzenjera ,pravnika ,ekomista ,jako mizerno ,pa kada zavrse ti se zajeb s njima …a koliko znam i u Hrvatskoj nije vise ko sto je nekad bilo ,zalosti i i tuge
  Sistematski djece podrzajem iako mislim da bi bio dovoljan samo u 5 r pa u srednjoj prikraju nekad, ali uredu je i ovo
  Da se nadovezem na komentar iznad ,da trebali bi se i profesori podvrgnuti sistematizaciji pogotovo kod psihijatra jer ima ih u nasoj gimnaziji koji ne bi smjeli raditi s djecom ,nije bitno sto su zavrsili i ako su zavrsili.matematika ,zemljopis ..fizika itd ove predmete koje sam nabrojala predaju neki dotični koje ne bi imenovala 😂ali unistavaju djecu u svakom smislu vec godinama
  Poz❤️

 • Je ,samo kad bi dotični doktori/doktorice bili ljubazniji i manje tracali …o njihovom znanju i kompetencijama necu ,a dalo bi se pricati jer neke znam osobno i nisu neki lumeni …nazalost nema vise starih lijecnika koji su nesto znali ove mlade generacije su uzas ,vecina …jer se na medicinu, stomatologiju, framaciju upisuje preko veze vecinom se tako i zavrsava i ocemu
  cemo pricati ali takve su i druge branse ,danasnje generacije mladih, odvjetnika, inzenjera,ekonomista su vecina sa mizernim znanjem ,nekako jedva zavrse pa se ti onda zajeb s njima ali koliko cujem ni u Hrvatskoj nisu fakultete ko sto su nekad bili vecina ….
  Sistemski djece podrzajem ali da kazem da bi trebalo uvesti i za nastavnike pogotovo u nasoj gimnaziji,nastavnike poslati na pregled k psihijatru ,nije zajeb ozbiljno je ,jer ima ih koji ne bi trebali raditi s djecom jer ponasnje im je katastrofa,necu govoriti imena ali nastavnici koji godinama unistavaju djecu …nije bitno sta predaju ,matematiku ,fiziku,zemljopis ove predmete sam izdvojila jer dotični/dotična to predaju ,necu se peteljati u njihove kompetencije ali poznavajuci ih oni jedini mogu u kakvoj stali predavati zivotinjama a i zivotinjama bi isli na zivac…jer ponasnje i neprensenjee gradiva ili davanje ocjena preko veze grozno ,ostetili su generacije i generacije ucenika ,prvenstveno
  svojim groznim ponasanjem,deracinama i zato bi bilo dobro ako se ikako moze,poslati spis ravnatelju i preporuciti im pregled psihijatra, u normalnim državama takvi ne bi krocili nogom u nikakvu skolu ali u nas se sve moze ,veza i partija HDZ nazalost .
  Nepravda i nepravda

 • Ako Mara sunce milo koja jede samo zelenilo pa je sa nervima na Vi prode psiholoski sistematski onda je sve moguce !Prezime joj je kao Bakirova nacionalnost !

 • Ima onih kojima ne bi smjeli dati prekoračiti prag naše Gimnazije jer su otrov i elementarna opasnosst za ponašanje, i znanje školske mladeži..
  Što se tiče sistematskog kao i usvemu ostalom kod nas-kasnite jedno (barem)25 godina.

 • Po meni trebalo bi uvesti za provjere znanja za:ucitelje i profesore.rijecnik uciteljica je ne ptofesionalan i primitivan.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.